Η κατηγορία του Sarunas Marciulionis σχεδόν 34 χρόνια μετά, ότι η Ελλάδα επιχείρησε να δωροδοκήσει τη Σοβιετική Ένωση πριν από τον τελικό του EuroBasket του 1987, δεν πέρασε αναπάντητη. Ο Παναγιώτης Φασούλας, βασικός σέντερ της Εθνικής σε εκείνη την ιστορική επιτυχία, έγραψε μία επιστολή απευθυνόμενος στον παλιό Λιθουανό γκαρντ.

Η επιστολή του Παναγιώτη Φασούλα:

«Αγαπητέ Sarunas,

Δεν θα περνούσε ποτέ από το μυαλό μου ότι υπάρχει τόση μικροπρέπεια στην ψυχή ενός τόσο μεγάλου αθλητή σαν κι εσένα.

Από τις πρώτες ημέρες μετά τον θρίαμβο της ελληνικής ομάδας το ’87, μας συκοφαντείτε ως ομάδα, διαδίδοντας ψευδείς ισχυρισμούς ότι χρησιμοποιούσαμε παράνομα ναρκωτικά που βελτιώνουν την απόδοση.

Ακολούθησε το ρατσιστικό σχόλιο του προπονητή σας που μας χαρακτήρισε “Μαυριτανείς”.

Δεν πρέπει να ξεχνάτε το γεγονός ότι στο EuroBasket που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, η εθνική ομάδα της Ελλάδας, πριν νικήσει την ΕΣΣΔ, νίκησε δύο φορές την Ενωμένη, τότε, Γιουγκοσλαβία, η οποία περιελάμβανε μερικούς από τους καλύτερους παίκτες στον κόσμο, εκείνη την εποχή. Θα πρέπει επίσης να θυμάστε ότι στο EuroBasket του Ζάγκρεμπ ’89, η ΕΣΣΔ ηττήθηκε ξανά από την Ελλάδα.

Είμαι πρόθυμος να καταλάβω ότι οι ήττες της χώρας για την οποία παίξατε τότε, προκάλεσαν σοβαρές ρωγμές στο πρόσωπο της αθλητικής υπερδύναμης, ειδικά όταν προέρχονταν από μια ανερχόμενη χώρα όπως η Ελλάδα.

Ποτέ δεν πίστευα, ότι όλα αυτά θα προκαλούσαν και θα ανέπτυσσαν τόσα πολλά ζητήματα για εσάς, τόσο ώστε 34 χρόνια αργότερα θα σκαρφιζόσασταν αυτά τα φρικτά ψέματα, και ως αποτέλεσμα θα πρέπει να υποφέρουμε τα επακόλουθά τους. Φαντάζομαι ότι αυτό το περιστατικό του ’87 στο οποίο αναφέρεστε πέρασε… “απαρατήρητο” από τους αξιωματούχους της ΕΣΣΔ που συνόδευαν την ομάδα σας.

Λένε ότι η αξία του ηττημένου αντιπάλου προσθέτει δόξα στον νικητή. Δυστυχώς, καταφέρατε να το χαλάσετε, τρεισήμισι δεκαετίες αργότερα.

Ευγενικοί και αθλητικοί χαιρετισμοί,

Παναγιώτης Φασούλας».