Μπορεί ο Κρις Φλέμινγκ να μην τον είχε συμπεριλάβει αρχικά στην προεπιλογή του, αλλά ουσιαστικά κάτι έτοιο δείχνει να το έκανε περιμένοντας την επιλογή του. Και στο Ευρωμπάσκετ, του οποίου είναι συνδιοργανώτρια η Γερμανία, ο Ντιρκ Νοβίτσκι θα είναι παρών. Ο «αστέρας» των Ντάλας Μάβερικς, σε διάρκεια συνέντευξης Τύπου, αναφέρθηκε σε αυτή του την απόφαση, προκαλώντας το αυθόρμητο χειροκρότημα των παρευρισκομένων στην αίθουσα και ενισχύοντας την πατρίδα σε έναν όμιλο, όπου θα πρέπει να υπερκεράσει τα «εμπόδια» των Ισπανίας, Σερβίας, Τουρκίας, Ιταλίας και Ισλανδίας. Πρώτος του αγώνας, θα είναι στη Βρέμη με αντίπαλο την Κροατία, στις 16/8.

Αναλυτικά, όσα δήλωσε:

«Συζήτησα με την οικογένειά μου, με τη σύζυγό μου, γιατί ξέρετε πως έχω ένα παιδάκι δύο μηνών, και το αποφασίσαμε από κοινού. Ανυπομονούσα για την ευκαιρία να παίξω σε μια μεγάλη διοργάνωση στη Γερμανία και τώρα που αυτή παρουσιάστηκε δεν θα μπορούσα να λείπω».

Ο ομοσπονδιακός τεχικός, έσπευσε παράλληλα να προσθέσει τα εξής:

«Η παρουσία του Ντιρκ είναι μεγάλη υπόθεση για μας. Θα έχουμε έναν από τους κορυφαίους παίκτες όλων των εποχών στην ομάδα μας και έναν άνθρωπο που μπορεί να φέρει πολύ κόσμο κοντά στο άθλημα και την εθνική».