Η μεγάλη στιγμή έχει φτάσει. Η Εθνική Ανδρών, για πρώτη φορά από την αρχή της προετοιμασίας της, έχει μπροστά της μία πολύ μεγάλη πρόκληση, ένα πραγματικό «crash test». Και ποια ομάδα θα μπορούσε να ήταν ιδανική για τη δοκιμασία αυτή, πέραν της Ισπανίας, την οποία έχουμε… πολλούς λόγους να θέλουμε να την κερδίσουμε. Κόντρα στο σύνολο του Σέρτζιο Σκαριόλο, με ουκ ολίγες απουσίες είναι η αλήθεια, οι παίκτες του Φώτη Κατσικάρη καλούνται να αποδείξουν αυτό που λένε και πιστεύουν εξαρχής. Ότι όντως, πάνε… για κάτι καλό!

Ο Τάκης Πανούλιας, αναλύει το πώς φτάσαμε στο μεγάλο αυτό ματς, για το οποίο προετοιμάζεται τόσο καιρό η ομάδα αυτή, περνώντας μετά τα «εμπόδια» των ομίλων, και εκείνο του Βελγίου. Ο προπονητής της Ένωσης Ιλίου, αναφέρει τις παραμέτρους της μεγάλης αναμέτρησης με τους «Φούριας Ρόχας», θεωρώντας πως η ελληνική ομάδα έχει πια τη δυνατότητα να καθορίσει το μομέντουμ και μαζί την τύχη της. Τέλος, κάνει λόγο και για όσους βρίσκονται μαζί μας στα προημιτελικά, συμπεραίνοντας ότι ο δικός μας όμιλος κι εκείνος της Γαλλίας ήταν τελικά οι πιο αδύναμοι.

«Μια από τις αγαπημένες μου ατάκες από τον κινηματογράφο, η οποία με εκφράζει απόλυτα, είναι αυτή από την ταινία Tin Cup του Kevin Costner όπου σε μια σκηνή λέει: “Όταν έρχεται μια καθοριστική στιγμή στην ζωή σου, ή καθορίζεις εσύ την στιγμή ή η στιγμή σε καθορίζει.″

Η Ελλάδα πέρασε εύκολα όπως αναμενόταν το Βέλγιο και πλέον έχει την ευκαιρία να ορίσει την τύχη της. Να πάρει μια μεγάλη πρόκριση απέναντι στην Ισπανία. Να βάλουμε τέλος στο σερί ηττών σε νοκ άουτ αγώνες εδώ και 17 χρόνια απέναντι τους και μια εξαετίας συνολικά! Φυσικά υπάρχει η νίκη στο Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας με προπονητή τον Τρινκιέρι, αλλά ήταν σε φάση ομίλων και τότε δεν προκριθήκαμε.

Small ball πάλι και στο καναβάτσο το Βέλγιο

Μετά από ένα πρώτο ημίχρονο όπου η ομάδα μας συνάντησε δυσκολίες και προηγήθηκε με τρεις πόντους, με υπομονή στο δεύτερο ημίχρονο κυριάρχησε απόλυτα για να νικήσει με 75-54 το Βέλγιο και να περάσει στις 8 καλύτερες ομάδες του Ευρωμπάσκετ.

Με αυτή την νίκη η Ελλάδα έφτασε το ρεκόρ της στο 6-0, όπως η Σερβία και η Γαλλία, επιστρέφοντας στην οχτάδα (είχε αποκλειστεί το 2013), όπου θα αντιμετωπίσει τον δυσκολότερο αντίπαλο από όλες τις άλλες ομάδες που προκρίθηκαν. Ας μην γελιόμαστε το ζευγάρι Ελλάδα – Ισπανία είναι το παιχνίδι που πρέπει να δεις!

Η ομάδα του Φώτη Κατσικάρη πάλι με χαμηλό σχήμα (Καλάθης – Σπανούλης – Σλούκας – Αντετο – Μπουρούσης) στο δεύτερο ημίχρονο, ταλαιπώρησε την αντίπαλη άμυνα, με συνεχείς διεισδύσεις και έφερε την διαφορά στο 57-42 στο τέλος του τρίτου δεκαλέπτου. Στο διάστημα αυτό είχε 9/13 σουτ, με 12 πόντους μέσα στην ρακέτα. Με ένα σερί 21-3 εκτίναξε την διαφορά την διαφορά στο 65-42 στο τέταρτο δεκάλεπτο ρίχνοντας το Βέλγιο στο καναβάτσο. Να σημειώσουμε ότι η εθνική μας κράτησε τον αντίπαλο χωρίς σκορ για εννέα λεπτά!

Λερναία Ύδρα εναντίον του παίκτη ορχήστρα

Μια ομάδα που μπορεί να εμφανίζει διαφορετικούς πρωταγωνιστές σε διαφορετικά παιχνίδια ή ακόμα και σε διαφορετικά σημεία του αγώνα είναι επικίνδυνη όπως η μυθική Λερναία Ύδρα. Οι διαφορετικοί πρωταγωνιστές, η ομαδική άμυνα ειδικά στα κρίσιμα σημεία του αγώνα και η ισορροπία στο σκοράρισμα είναι τα μεγάλα πλεονεκτήματα για την ομάδα μας σε αυτό το Ευρωμπάσκετ.

Σε αντίθεση με την υπέρ-εξαρτημένη από τον Πάου Γκασόλ Ισπανία. Σε όλα τα παιχνίδια ο Ισπανός σέντερ είναι η αρχή και το τέλος της ομάδας του στην επίθεση, με τους υπόλοιπους να εμφανίζονται κατά περίσταση για να δώσουν ένα χέρι βοηθείας. Έχει 21,6 πόντους μ.ο (είναι 1ος σκόρερ του τουρνουά), σουτάρει από το τρίποντο με 80% έχοντας 8/10 (!!!), παίρνει 8 ριμπάουντ ανά αγώνα και μοιράζει και σχεδόν 3 ασιστ. Βέβαια τα περισσότερα τρίποντα τα πέτυχε στο παιχνίδι με τους Πολωνούς όπου είχε το εκπληκτικό 6/7. Γενικά η Ισπανία από το όμιλο έδειξε αστάθεια αφού την μια μέρα διέλυσε την Τουρκία και την επόμενη δέχθηκε 105 πόντους από τους Ιταλούς.

Να μην ξυπνήσει το υπόλοιπο καστ

Η Ισπανία σε καμία περίπτωση δεν είναι η ομάδα φόβητρο των τελευταίων χρόνων. Οι απουσίες των Ρούμπιο, Ναβάρο, Καλντερόν, Αμπρίνες, Ιμπάκα (αφού την θέση του νατουραλιζέ πήρε ο Μίροτιτς),αλλά και του εξαιρετικού Μαρκ Γκασόλ, για διάφορους λόγους, είναι καθοριστικής σημασίας. Μπορεί πάλι η ομάδα τους μετά από μια πολύχρονη κυριαρχία να ολοκληρώνει την πορεία της ή να έχει μια κάμψη. Σε κάθε περίπτωση όμως δεν πρέπει να θεωρήσουμε ότι οι υπόλοιποι παίκτες πλην του Γκασόλ είναι αμελητέοι. Το αντίθετο μάλιστα είναι μια ομάδα που έχει την δυνατότητα σε ένα παιχνίδι όπως και η δική μας να κερδίσει τον οποιοδήποτε.

Οι Ροντρίγκεζ, Γιούλ και Φερναντέζ είναι η φαρμακερή τριάδα της Ρεάλ που φέτος κατέκτησε την Ευρωλίγκα και έκανε πράγματα και θάματα. Οι Ροντρίγκεζ και Γιούλ μάλιστα προσφέρουν στην ομάδα τους 4.2 και 4.7 ασίστ ανά αγώνα. Οι Μίροτιτς (δεύτερος σκόρερ με 13.5 πόντους ανά αγώνα), Ρίμπας και Ρέγιες είναι παίκτες υψηλού επιπέδου. Σίγουρα είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που θα αντιμετωπίσουμε μέχρι τώρα. Το ίδιο ισχύει και για αυτούς μετά το ντέρμπι στον όμιλο τους με τους Σέρβους. Όμως προέρχονται από έναν όμιλο πολύ πιο ανταγωνιστικό από τον δικό μας και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε.

Η σύγκριση των αριθμών συνολικά

esp-gre-arithmoi

Κακή άμυνα ή αυξημένος ρυθμός

Η άμυνα της Ισπανίας αποτελεί σημείο αναφοράς αφού σε 6 αγώνες έχει δεχθεί 477 πόντους που αντιστοιχεί σε 79.5 πόντους μ.ο ανά αγώνα. Αυτό σημαίνει ότι έχουν την 19η χειρότερη άμυνα στο Ευρωμπάσκετ σε απόλυτους αριθμούς. Αυτό που δεν αναφέρεται στον παραπάνω πίνακα είναι ότι η εθνική μας έχει την δεύτερη καλύτερη άμυνα στο Ευρωμπάσκετ αφού επιτρέπει στους αντιπάλους της μόνο 65.7 πόντους με την Γαλλία να είναι πρώτη με 64.7.

Όλα αυτά δείχνουν την αμυντική ικανότητα των ομάδων αλλά έχουν να κάνουν και με τον ρυθμό (pace). Η ομάδα μας έχει 460 κατοχές συνολικά ενώ η Ισπανία 496 με 61-59 ανανεώσεις επιθέσεων από επιθετικά ριμπάουντ. Χωρίς να έχω το ακριβή αριθμό κατοχών των αντίπαλων των δύο ομάδων, αλλά που σχεδόν είναι παρόμοιος, η εθνική μας επιτρέπει στον αντίπαλο 0.85 ανά κατοχή ενώ η Ισπανία 0.96. Άρα είναι ξεκάθαρα και θέμα άμυνας.

Για όποιον έχει δει τα παιχνίδια τους εύκολα διαπιστώνει ότι έχουν πράγματι προβλήματα στην άμυνα ειδικά στην περιφέρεια και πολλές φορές στις επιστροφές. Άλλωστε ο ίδιος ο Γκασόλ σε δηλώσεις του τόνισε ότι “Έχουμε το ταλέντο σαν ομάδα να σκοτώσουμε οποιοδήποτε αντίπαλο, αλλά η άμυνα κάνει την διαφορά.” Έχει απόλυτο δίκιο αφού οι ομάδα του στην επίθεση έχει 88 πόντους που την κατατάσσει πρώτη στους πόντους ανά αγώνα (η εθνική μας είναι 7η με 77 πόντους ανά αγώνα). Αλλά η άμυνα είναι ασταθής για να το θέσω κομψά. Με φάσεις όπως στο παρακάτω βίντεο όπου οι Μίροτιτς και Χερνανγκόμεζ παίζουν άμυνα με τα μάτια στο pickandrollκαι δεν επικοινωνούν αφού μια απλή αλλαγή αρκούσε θα έχουν πρόβλημα. Βέβαια ο Χερνανγκόμεζ λογικά θα παίξει ελάχιστα στον μεταξύ μας αγώνα αν και επιθετικά ακόμα και αυτός έχει 10/12 σουτ (83.3%), με 4.2 πόντους σε περιορισμένο χρόνο στο παρκέ (5.8 λεπτά).

Να επικεντρωθούμε στο παρόν και στην ανάλυση του αγώνα

Θα είναι μεγάλο λάθος η εθνική μας να αντιμετωπίσει το παιχνίδι σαν εξιλέωση είτε για τις ήττες μας από την Ισπανία σε νοκ άουτ είτε για την αδικία στον αγώνα το 2007. Κάποια παιδιά θεωρούν κίνητρο το παιχνίδι του 2007 (μίλησε σχετικά ο Μπουρούσης). Για τους τρεις “παλιούς″ που έπαιξαν τότε μπορεί και να είναι. Αλλά περισσότερη βαρύτητα έχει η κατάσταση των δύο ομάδων τώρα. Καμία σημασία δεν έχει ποιος χρίζεται φαβορί και ποιος αουτσάιντερ στο συγκεκριμένο παιχνίδι. Αυτά είναι για όλους εμάς που είμαστε έξω από την ομάδα.

Για την ομάδα το σημαντικό είναι να γίνει σωστή ανάλυση του αγώνα και να χτυπήσουμε στα αδύνατα σημεία του αντιπάλου θωρακίζοντας τα δικά μας πλεονεκτήματα και περιορίζοντας τις αδυναμίες μας.

  1. Πρέπει να περιορίσουμε τον ρυθμό του αγώνα.
  2. Το δίδυμο Κουφού-Μπουρούση πρέπει να ταλαιπωρήσει όσο το δυνατόν περισσότερο τον Γκασόλ σε άμυνα και επίθεση.
  3. Πρέπει να περιορίζουμε τις διεισδύσεις και το kick out παιχνίδι ειδικά στην αδύνατη πλευρά για αμαρκάριστα τρίποντα.
  4. Ο Αντετοκούμπο σε θέση 4 μπορεί να δημιουργήσει πολλά ρήγματα στην άμυνα τους με τις διεισδύσεις του.
  5. Ο βαθμός συγκέντρωσης σε όλο το 40λεπτο είναι μια προϋπόθεση γενικά για τέτοιους αγώνες.
  6. Η καλή παρουσία του Σπανούλη σε τέτοια παιχνίδια μπορεί να είναι καταλυτική.

Πέρασαν όλα τα φαβορί

Με την φάση των 16 να έχει τελειώσει είναι σίγουρο ότι πέρασαν όλα τα φαβορί. Ελλάδα, Σερβία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία και Λιθουανία εύκολα ή δύσκολα πέρασαν. Μαζί τους η Τσεχία και η Λετονία που απέκλεισαν τις ομάδες του δικού μας ομίλου δηλαδή την Κροατία (κατώτερη του αναμενομένου) και την Σλοβενία. Αφού αποκλείστηκε και η Γεωργία από την Λιθουανία πέρασε στους οκτώ μόνο η χώρα μας.  

Έτσι ο δικός μας όμιλος και της Γαλλίας έχουν μόνο ένα “εκπρόσωπο″ (Ελλάδα-Γαλλία) δείχνοντας πως ήταν οι πιο αδύνατοι όμιλοι. Ο όμιλος του θανάτου, όπως ήταν λογικό, έχει τρεις ομάδες στους οκτώ (Σερβία-Ισπανία-Ιταλία), και ο τέταρτος άλλες τρεις (!) αφού η Τσεχία και η Λετονία κάνουν παρέα στην Λιθουανία.  

Όπως προείπαμε το πιο συναρπαστικό και αμφίρροπο παιχνίδι είναι της Ελλάδας με την Ισπανία. Έφτασε η στιγμή να ορίσουμε την τύχη μας…»