Για την απόφαση του Βασίλη Σπανούλη να αποχωρήσει από την Εθνική ομάδα και τη σχετική συμβολική αγκαλιά στον εθνικό ύμνο, την ώρα του αγώνα με τους Λετονούς, μίλησε ο Γιάννης Μπουρούσης. Ο διεθνής σέντερ, απάντησε στις φήμες που τον θέλουν να αποχωρεί από την ομάδα, όσο και την χθεσινή του δήλωσε, η οποία κατά τον ίδιο δεν αφορούσε μόνο τους δημοσιογράφους. Επίσης, αναφέρθηκε στον Φώτη Κατσικάρη και την κριτική που δέχθηκε μετά τον αποκλεισμό από τους Ισπανούς, καθώς και στο μέλλον της Εθνικής.

Αναλυτικά, όσα δήλωσε στη τηλεόραση της NOVA:

Για την απόφαση του Βασίλη Σπανούλη: «Είναι παίκτης εγνωσμένης αξίας. Ο Βασίλης είναι ένα χαρακτήρας σκύλος και δεν τα παράτησε ποτέ. Πάντα προσπαθούσε να με κάνει καλύτερο, πάντα μου μιλούσε. Ζήσαμε πράγματα μαζί αλλά πάντα κρατάς τα καλά από έναν άνθρωπο και σου δίνει δύναμη να προχωρήσεις. Αυτά κρατάω και του εύχομαι καλή συνέχεια.

Όταν ένας αθλητής έχει παίξει τόσους αγώνες συνεχόμενα δίχως να ξεκουραστεί καθόλου, αυτό το καταβάλει το σώμα σου. Θέλε το χρόνο του ώστε να ξεκουραστεί. Όσο περνάει ο χρόνος, τόσο βγάζει προβλήματα. Τα τελευταία χρόνια είχε δύο σοβαρούς τραυματισμούς στα γόνατα. Θέλει να έχει τον απαιτούμενο χρόνο ώστε να λυθεί το θέμα το ιατρικό αλλά και το ψυχολογικό και αυτό είναι το πρόβλημα για όλους τους παίκτες, όχι μόνο για τον Βασίλη. Το ότι ο Βασίλης ήταν 17-18 χρόνια στην Εθνική δεν ήταν τυχαίο, αλλά το άξιζε. Δουλεύει μέσα στη χρονιά ώστε να είναι έτοιμος για την Εθνική».

Για την αγκαλιά κατά τη διάρκεια του Εθνικού ύμνου στο παιχνίδι με την Λετονία: «Είμαι ευαίσθητος όσο και σκληρός. Το ήξερα από το προηγούμενο βράδυ. Μιλήσαμε αρκετά μετά την Ισπανία. Για να μιλήσω για την δήλωσή μου, δεν ήθελα να κάνω επίθεση στους δημοσιογράφους. Ήταν μια επίθεση γενική. Θα το καταλάβετε από τον αρχηγό της Εθνικής ομάδας».

Για τη φήμη πως σταματάει από την Εθνική: «Δεν έχει ειπωθεί κάτι τέτοιο, απλά δεν… αρέσουμε! Όλο το χρόνο παλεύουν και τσακώνονται για τους παίκτες. Πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ότι η Εθνική εκπροσωπεί όλη την Ελλάδα. Δεν υπάρχει κάτι να διαχωρίσεις σε αυτό. Δυστυχώς, αυτό υπάρχει σαν μικρόβιο. Αυτό το έχω ακούσει από πολλούς αθλητές. Όταν είμαστε Εθνική ομάδα είμαστε ένα. Εκπροσωπούμε τη χώρα μας».

Για το μέλλον του: «Δεν μπορώ να υποσχεθώ κάτι τώρα. Θα δούμε τι θα γίνει. Δεν είναι ώρα τώρα. Υπάρχει στεναχώρια και πίκρα».

Για το εάν υπάρχει πικρία για το αγωνιστικό κομμάτι για το παιχνίδι με την Ισπανία: «Και βέβαια υπάρχει. Φοβούνταν να κερδίσουν εμάς κι εμείς εκείνους. Έτσι πήγε το παιχνίδι μέχρι τέλους. Το είπαμε και με τον Ρέγιες και δεν το πίστευε ούτε ο ίδιος. Φοβόμασταν να κερδίσουμε. Ήταν έτσι το παιχνίδι που κρίθηκε σε μια λεπτομέρεια. Δυστυχώς έτσι έγινε, δεν αλλάζει κάτι».

Για τον Φώτη Κατσικάρη: «Εννοείται είναι άσχημο. Είναι ένας άνθρωπο που τον συνάντησα ξανά μετά το 2004, όταν εισηγήθηκε να πάω στην ΑΕΚ. Δεν μπορώ να πω κακία, δεν του αξίζει αυτό. Όλοι φταίμε στην ήττα. Όλοι έχουμε μερίδιο ευθύνης. Εάν κερδίζαμε τι θα γινόταν; Θα έλεγαν όλοι πως… θυσιάστηκε ο Μπουρούσης που έκανε τα πέντε φάουλ».

Για το παιχνίδι με την Λετονία: «Ήταν πολύ δύσκολο να παίξουμε το χθεσινό παιχνίδι, ακόμα κι αν παίζαμε με τους.. τελευταίους. Δεν ήταν και ότι καλύτερο, αλλά κάναμε αυτό που έπρεπε για να τερματίσουμε πέμπτοι».

Για την επόμενη μέρα: «Και βέβαια υπάρχει λαμπρό μέλλον. Υπάρχουν παίκτες, ταλέντα, παίκτες με εμπειρία. Είδα τον Χαραλαμπόπουλο που ήταν στη Λιλ. Υπάρχουν παίκτες να πλαισιώσουν την ομάδα. Την ομάδα πρέπει να την.. πονέσεις για να είσαι εκεί. Είναι η ομάδα που… ενώνει την Ελλάδα και αυτό είναι το μήνυμα που δίνω στα νέα παιδιά για το μέλλον. Να μην την παρατήσουν. Θα έρθουν οι σφαλιάρες, αλλά θα έρθουν και οι καλές στιγμές. Για να είσαι 10 χρόνια δεν είσαι ούτε τεμπέλης ούτε… γλείφτης.

Και ο Διαμαντίδης την αγάπησε και ο Παπαλουκάς και ο Ντικούδης. Όλοι την αγάπησαν από αυτή αλλά και την προηγούμενη γενιά. Την πονάνε και την αγαπάνε την ομάδα και πρέπει να πλαισιώσουν την Εθνική παιδιά την οποία την πονάνε. Είναι Εθνική, πρέπει να την αγαπήσεις. Δεν πας ούτε για τους αριθμούς ούτε για τίποτα. Μόνο για την χώρα σου. Το ότι δεν έχουμε φέρει ένα μετάλλιο δεν σημαίνει πως δεν είμαστε οικογένεια. Δεν χρυσώνουμε το χάπι, αλλά υπάρχει μέλλον για την Εθνική. Η Εθνική ομάδα πρέπει να ενώνει, όχι να χωρίζει».

Για όσα έχουν ακουστεί περί ΑΕΚ: «Δεν υπήρχε κάτι για την ΑΕΚ. Θα δουλεύουμε ατομικά»

Για τη συνέχεια του Ευρωμπάσκετ: «Η Ισπανία είναι μεγάλη ομάδα με ταλέντο. Θα παίξουν χωρίς άγχος, το άγχος το είχαν με εμάς. Εάν βγάλουν το ταλέντο που ξέρουν πιστεύω πως θα είναι οι νικητές. Θα δούμε τι θα γίνει στον ημιτελικό τον σημερινό. Ψηφίζω Γιόνας».

Για την προσφορά του στην Καρδίτσα, την πόλη από όπου κατάγεται: «Δεν χρειάζεται να τα πω. Το έκανα γιατί πέρασα μια μέρα απ’ έξω από τα γήπεδα και πήρα την απόφαση να τα διορθώσω. Δεν έκανα με κάποιο όφελος, το έκανα με την καρδιά μου. Απλά θέλω να το διατηρούν τα παιδιά έτσι όπως είναι».