Μπορεί να μη μας είναι εύκολο λόγω της… προϊστορίας, αλλά πρέπει να παραδεχθούμε πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ομάδα αυτής της δεκαετίας και ίσως η μεγαλύτερη όλων των εποχών. Κάτι τέτοιο, αποδεικνύουν οι τέσσερις μεγάλοι τίτλοι σε βάθος 10 ετών (Παγκόσμιο 2006, Ευρωπαϊκά 2009, 2011, 2015), με μία «ευλογημένη» γενιά να την επαναφέρει στην κορυφή, ακόμη κι αν φέτος είχε πολλές απουσίες. Η Ισπανία είναι εκ νέου πρωταθλήτρια Ευρώπης, επικρατώντας με άνεση της Λιθουανίας, σε ένα ματς όπου δεν εξαρτώνταν όλα από τον Πάου Γκασόλ, αλλά άπαντες συμμετείχαν αποφασιστικά σε μία εύκολη νίκη με 80-63. Πολλά κρίθηκαν στην πρώτη περίοδο, όπου οι παίκτες του Σέρτζιο Σκαριόλο πήραν τον πλήρη έλεγχο, διατηρώντας τον μέχρι το τέλος, καθώς είχαν τις απαντήσεις, κάθε φορά που η «Λιέτουβα» προσπαθούσε να αντιδράσει.

esp-tropaio

Στο «Pierre Mauroy» που κατέγραψε νέο ρεκόρ προσέλευσης, με 27.372 θεατές, το βασιλικό ζεύγος είδε από κοντά τη «Βασίλισσα» της Γηραιάς Ηπείρου, με την παρουσία των Ράφα Ναδάλ και Χουάν Κάρλος Ναβάρο να δείχνουν πόσο μεγάλη είναι αυτή η εποχή για τον αθλητισμό της χώρας της Ιβηρικής Χερσονήσου.

Ο Γκασόλ αυτή την φορά μπορεί να μην τους κέρδισε… όλους μόνος, αλλά ήταν και πάλι ο κορυφαίος με double double 25 πόντων και 12, μαζί με 4 ασίστ. Εξαιρετική εμφάνιση από τον Σέρχιο Γιουλ με 12 πόντους, 6 ριμπάουντ και 5 ασίστ, ενώ ο Ρούντι Φερνάντεθ μέχρι το σημείο όπου τραυματίστηκε, σημείωσε 11 πόντους. Καθοριστικοί ήταν πολλοί παίκτες σε σημεία-«κλειδιά», όπως ο Μίροτιτς, ο Ροντρίγκες, ο Ρέγιες, ο Κλαβέρ και ο Ρίμπας. Για τους Λιθουανούς, οι οποίοι είναι για δεύτερη συνεχόμενη φορά δευτεραθλητές Ευρώπης, Καλνιέτις και Σειμπούτις ξεχώρισαν με 13 πόντους έκαστος, με τον πρώτο να μοιράζει και 6 ασίστ. Ο Βαλαντσιούνας που δεν πήρε πολλές πρωτοβουλίες, «άγγιξε» το double double με 10 πόντους και 9 ριμπάουντ.

vasilias-esp-ltu

nadal-navarro-esp-ltu

Το φιλμ

Το πρώτο δεκάλεπτο, εξελίχθηκε σε παράσταση… για ένα ρόλο, με την Ισπανία να έχει πρωταγωνιστή όχι τον Γκασόλ, αλλά τον Ρούντι Φερνάντεθ στα πρώτα λεπτά. Μόλις ανέλαβε δράση και ο Πάου, η διαφορά έφτασε «εν ριπή οφθαλμού» σε διψήφιο αριθμό, με τους Λιθουανούς να δείχνουν να τα… έχουν χαμένα, καθώς δεν ήταν πλέον μόνο ένας η «κινητήριος δύναμη» των αντιπάλων (15-4 στο 5′). Ο Γκασόλ συνέχισε το «πάρτι» και με τέσσερις συνεχόμενους πόντους αύξησε τον πήχη στους στο +13 (19-6 στο 7′). Ματσιούλις και Κουζμίνσκας, ήταν αυτοί που προσπάθησαν να κρατήσουν ζωντανή την ομάδα τους, με ένα ποσοστό ευστοχίας στα εντός παιδιάς κάτω του 30%, με 4/17 σουτ (19-8).

Ρέγιες και Ρούντι συνέχισαν το εξαιρετικό ξεκίνημα των Ισπανών, φέρνοντας την απόσταση στους 15 πόντους (23-8 στο 12′). Οι ίδιοι παίκτες κρατούσαν αυτή τη διαφορά, μέχρι που Σειμπούτις αποφάσισε… να το πάρει πάνω του. Έχοντας και τη βοήθεια του Καλνιέτις, ο έμπειρος γκαρντ έδειχνε να «αφυπνίζει» τους συμπαίκτες του, μειώνοντας στο -8, με τον Βαλαντσιούνας παράλληλα να καταφέρνει να αντιμετωπίσει σε κάποιο βαθμό τον Γκασόλ (37-29 στο 19′). Γκασόλ και Κλαβέρ έφεραν πάλι τη διαφορά σε διψήφιο νούμερο, αλλά ο Ματσιούλις έδωσε πάλι λύση στη λήξη του ημιχρόνου, για να φανεί πως η Λιθουανία μπορούσε να κάνει την ανατροπή (41-33).

seibutis-esp-ltu

Η ελπίδα που «γεννήθηκε» για τους παίκτες του Γιόνας Καζλάουσκας φάνηκε να αρχίζει να χάνεται εξαιτίας του εξαιρετικού Πάου Ρίμπας στην αρχή της τρίτης περιόδου. Προεξάρχοντος του γκαρντ της Μπαρτσελόνα, ο οποίος συνεπικουρείτο από τους Γιουλ και Γκασόλ, η διαφορά έφτασε πολύ γρήγορα στους 17 πόντους (52-35 στο 24′). Ο Κουζμίνσκας με προσωπικό 0-4 προσπάθησε να δώσει ώθηση στην ομάδα του, αλλά ο Γκασόλ και ο Ροντρίγκες ήταν εκεί για να υπενθυμίσουν την κυριαρχία μίας ομάδας που στο πιο μεγάλο ματς είχε τη βοήθεια πολλών παικτών. Ο Κλαβέρ, ήταν αυτός μάλιστα που μεγάλωσε την «ψαλίδα» στο +18, για να διαμορφώσει απλώς το 60-43 της τρίτης περιόδου με 1/2 βολές ο Σειμπούτις.

Με δύο βολές του Γιανκούνας και καλάθι του Ματσιούλις, οι Λιθουανοί έμοιαζαν να κάνουν την ύστατη προσπάθεια (60-47 στο 33′). Ο Κλαβέρ και ο Σέρχιο, όμως, τη σταμάτησαν εν τη γενέσει της, με την άμυνα των Ισπανών να μην επιτρέπει στους αντιπάλους τους να περάσουν πιο κοντά, με τον Γιουλ να δίνει την «χαριστική βολή», με το τρίποντό του να διαμορφώνει το 69-54, τέσσερα λεπτά πριν το φινάλε. Πέντε συνεχόμενοι πόντοι από τους Μιλάκνις και Κουζμίνσκας, δεν έμελλε να ανησυχήσουν τους «Φούριας Ρόχας», με τον Γκασόλ να εμφανίζεται ξανά και με νέο τρίποντο να σταματά οποιαδήποτε διάθεση των Λιθουανών (75-59 στο 38:30″). Το υπόλοιπο διάστημα αποδείχθηκε διαδικαστικού χαρακτήρα, με την Ισπανία να προχωρά σε ένα θρίαμβο.

gasol-panigirizei-vs-ltu

esp-panigiri-ltu

Δεκάλεπτα: 19-8, 41-33, 60-43, 80-63

Ισπανία (Σκαριόλο): Γκασόλ 25 (8/17 δίποντα, 1/1 τρίποντο, 12 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 3 μπλοκ), Φερνάντεθ 11 (1), Ροντρίγκες 4 (6 ασίστ), Ερνανγκόμεθ, Ρίμπας 5 (1), Ρέγιες 8, Κλαβέρ 7 (1/2 τρίποντα, 6 ριμπάουντ), Σαν Εμετέριο, Γιουλ 12 (2/2 τρίποντα, 6 ριμπάουντ, 5 ασίστ, 4 λάθη), Αγκιλάρ, Μίροτιτς 8 (2), Βίβες

Λιθουανία (Καζλάουσκας): Καλνιέτις 13 (3/6 τρίποντα, 6 ασίστ), Γκαΐλιους 1, Ματσιούλις 8 (1), Σειμπούτις 13 (2), Σαμπόνις, Καβαλιάουσκας 4 (5 ριμπάουντ), Γιανκούνας 3, Γιαβτόκας, Βαλαντσιούνας 10 (9 ριμπάουντ, 2 ασίστ), Κουζμίνσκας 8 (6 ριμπάουντ), Μιλάκνις 3 (1), Λεκαβίτσιους