O Πάου Γκασόλ ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής του φετινού Ευρωμπάσκετ, οδηγώντας την Ισπανία στην κορυφή της Ευρώπης. Ο Καταλανός σούπερ σταρ παραχώρησε στην ισπανική Marca την πρώτη του μεγάλη συνέντευξη μετά την θριαμβευτική επιστροφή της ομάδας από την Γαλλία.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

 Κατάφερες στο φετινό Ευρωμπάσκετ να κάνεις την πιο ολοκληρωμένη εμφάνισή σου σε διεθνή διοργάνωση;

«Ναι, δεν θυμάμαι άλλη διοργάνωση που να ήταν τόσο γεμάτη από την αρχή έως το τέλος. Είμαι πολύ ευχαριστημένος που μπόρεσα να βοηθήσω την ομάδα μου, που ήμουν παρών στις πιο κρίσιμες στιγμές και καταφέραμε να κατακτήσουμε το χρυσό για το οποίο προσπαθήσαμε πάρα πολύ». 

Το παιχνίδι με τη Γαλλία, στο οποίο πέτυχες 40 πόντους και είχες 50 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης, ήταν το καλύτερο της καριέρας σου;
«Χωρίς αμφιβολία, ήταν ένα από τα καλύτερα παιχνίδια της ζωής μου. Ήταν ένα ιδιαίτερο παιχνίδι για πολλούς λόγους, δεν ήταν ένα απλό ευρωπαϊκό ματς. Ήταν ένας ημιτελικός με τη Γαλλία, μέσα στο σπίτι της, με 27.000 θεατές και η αντίπαλη ομάδα είχε τις ίδιες δυνατότητες με τη δική μας, οπότε οι συνθήκες ήταν ιδιαίτερες. Γι’ αυτό, οι περιστάσεις από μόνες τους καθιστούν αυτό το παιχνίδι ως ένα από τα καλύτερα της ζωής μου».

Ο Φελίπε Ρέγιες δήλωσε ότι δεν σου αρέσει να σου λένε πόσο καλός είσαι. Αληθεύει αυτό;
«Δεν είναι ότι δεν μου αρέσει. Tα κοπλιμέντα φυσικά και με ευχαριστούν, αλλά είναι αλήθεια ότι δεν θέλω να με αποσυντονίζουν, δεν θέλω να μου μεταβάλλουν το ισοζύγιο που έχω ως άνθρωπος και ως παίκτης. Κάποιες μέρες παίζεις καλύτερα και κάποιες χειρότερα. Σε καταστάσεις επιτυχίας, πάντα προσπαθώ να πατάω γερά με τα πόδια στο έδαφος και να μην παίρνουν τα μυαλά μου αέρα. Προσπαθώ να δίνω πάντα τον καλύτερό μου εαυτό και χαίρομαι όταν τα πράγματα πηγαίνουν καλά».

Τον επόμενο χρόνο θα συμπληρώσεις 36 χρόνια. Έχεις σκεφτεί αν οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα είναι η τελευταία σου διοργάνωση με τα φανέλα της Ισπανίας; 
«Όχι δεν το έχω σκεφτεί. Με την ηλικία που έχω κανονικά δεν θα έπρεπε να κάνω αυτά που κάνω. Ζω μόνο το παρόν και δεν σκέφτομαι πολύ το μέλλον. Αισθάνομαι καλά και δυνατός για την ώρα. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα γίνει τη φετινή χρονιά, ελπίζω όμως να βρίσκομαι στους Ολυμπιακούς Αγώνες και από εκεί πέρα οι συνθήκες θα κρίνουν αν θα συνεχίσω ή οχι».

Ο Σκαριόλο δήλωσε ότι είσαι ο καλύτερος παίκτης στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Πιστεύεις ότι είσαι στο ίδιο επίπεδο με παίκτες όπως ο Σαμπόνις, ο Πέτροβιτς ή ο Νοβίτσκι;
«Όταν συγκρίνεις παίκτες από διαφορετικές εποχές δεν τα παίρνεις όλα υπόψιν, γιατί καθένας ζει στην εποχή του, κάτω από άλλες συνθήκες και ανταγωνίζεται παίκτες που είναι αυτοί που είναι κάθε φορά. Είναι δύσκολο να τους συγκρίνεις. Ήδη το να βρίσκομαι στους κορυφαίους της ιστορίας είναι κάτι το εξαιρετικό. Ποιος έχει κερδίσει ένα πρωτάθλημα παραπάνω; Ένα βραβείο MVP; Ποιος έχει βάλει τους περισσότερους πόντους; Αυτά για μένα δεν έχουν τόση σημασία».

 Στους τελευταίους Ολυμπιακούς Αγώνες παραλίγο να κερδίσετε τις ΗΠΑ. Εσύ που ξέρεις αυτούς τους παίκτες καλά, θα μπορούσες να πεις ότι είναι ανίκητοι;
«Καμία ομάδα δεν είναι ανίκητη, αλλά είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να τους κερδίσεις. Τελευταία, το σύστημα επιλογής παικτών για την εθνική έχει γίνει πολύ δύσκολο και κυριολεκτικά πεθαίνουν για τη νίκη. Ίσως είναι η δυσκολότερη περίοδος για να τους κερδίσει κάποιος, ουσιαστικά πρέπει να κάνεις το τέλειο παιχνίδι».