Η Εθνική μας ομάδα έκλεισε επιτυχώς τις υποχρεώσεις της για τον τρίτο όμιλο του Ευρωμπάσκετ, «κλειδώνοντας» με το τελικό 68-65 απέναντι στην Ολλανδία και την τελική κατάταξη του ομίλου. Οι παίκτες του Φώτη Κατσικάρη, ο οποίος δοκίμασε μερικά σχήματα από την αρχή και έδωσε χρόνο συμμετοχής σε παίκτες με μικρότερο ρόλο στο rotation, αν και σε μερικές περιπτώσεις έδειχναν σαν να… έχουν στο μυαλό στο ματς, δεν έχασαν ποτέ ουσιαστικά τον έλεγχο της αναμέτρησης μετά την πρώτη περίοδο, κι ας απώλεσαν πολύ γρήγορα διαφορά 11 πόντων που είχαν πέντε λεπτά πριν το φινάλε. Το σύνολο του Τον Βαν Χέλφτερεν, αποδείχθηκε για άλλη μία φορά αξιόμαχο, αλλά η απειρία από τόσο μεγάλα ματς για τους ίδιους, τους κόστισε από τη γραμμή των βολών, μία νίκη που θα τους έφερνε στην επόμενη φάση αντί της Γεωργίας. Μεγάλο ματς για άλλη μία φορά έκανε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, ο οποίος σημείωσε double double 11 πόντων και 11 ριμπάουντ.

Το ξεκίνημά μας ήταν αυτή την φορά «μουδιασμένο», με τους Ολλανδούς να προηγούνται με 2-6 στα πρώτα τρία λεπτά. Μερικές αλλαγές από τον Κατσικάρη, με παίκτες που δεν απολαμβάνουν μεγάλο χρόνο συμμετοχής, μπορεί να έφεραν ένα σερί 8-0, αλλά το γεγονός ότι χρειάστηκε χρόνος μέχρι να βρουν τα πατήματά τους τα νέα αυτά «σχήματα», οι αντίπαλοί μας έβρισκαν ευκαιρία να παίρνουν το προβάδισμα. Αυτό δεν κράτησε πολύ, καθώς μετά το 17-23 των αρχών της δεύτερης περιόδου, οι διεθνείς μας έκαναν μία αντεπίθεση με επιμέρους σκορ 17-8 στο επόμενο διάστημα, το οποίο μας έφερε προηγούμενους στο ημίχρονο (34-31).

Στο δεύτερο μέρος, η απόδοσή μας βελτιώθηκε στις πεντάδες που ήθελε να δοκιμάσει ο Κατσικάρης, με τον Περπέρογλου να μας δίνει για πρώτη φορά διαφορά οκτώ πόντων, με τρίποντό του στο 27ο λεπτό (47-39). Η μαχητικότητα των Ολλανδών, όμως, είναι γνωστή και οι παίκτες του Βαν Χέλφτερεν μείωσαν άμεσα στους δύο πόντους, με την ελληνική επίθεση να «μπλοκάρεται» ξανά, καθώς δεχθήκαμε επιμέρους σκορ 5-11 (52-50 στο 32′).

Ένα νέο «ξέσπασμά» μας, όμως, έφερε για πρώτη φορά τη διαφορά σε διψήφιο αριθμό, με την πάροδο τριών λεπτών, με τον Σλούκα να σημειώνει το 61-50, με πέντε λεπτά για το φινάλε. Ούτε εκεί, όμως, τα παράτησαν οι Ολλανδοί, για να απαντήσουν με ένα δικό τους 0-9 στο επόμενο δίλεπτο και να κάνουν το ματς «ντέρμπι». Όταν ήρθε η ώρα, όμως, να σκοράρουν από τη γραμμή των βολών, κατάφεραν να ευστοχήσουν σε 1/6 σουτ από εκείνο το σημείο, «λυγίζοντας» από την υποχρέωση να ανατρέψουν τη διαφορά και να πάρουν το «ροζ φύλλο» που θα τους έστελνε στο Λιλ. Σλούκας και Αντετοκούνμπο, αντιθέτως, ήταν ψυχραιμότατοι, με τον Κλουφ απλά να διαμορφώνει το τελικό αποτέλεσμα.

Δεκάλεπτα: 17-19, 34-31, 52-46, 68-65

Ελλάδα (Κατσικάρης): Μπουρούσης 9, Ζήσης 5, Καλάθης 6, Περπέρογλου 5, Σλούκας 9, Καϊμακόγλου 4, Κουφός 9, Πρίντεζης 4, Παπανικολάου 2, Μάντζαρης 4, Αντετοκούνμπο 11

Ολλανδία (Βαν Χέλφτερεν): Φράνκε 3, Γουίλιαμς 4, Ντε Γιονγκ Γ 12, Κλουφ 2, Χεράζι, Ντε Πάχτερ 6, Άκερμπουμ 8, Σάφτενααρ 8, Ντε Γιονγκ Ν 5, Σμόλντερς 11, Νορέλ 3, Σλάχτερ