Με το στοίχημα του βάθρου και της τετράδας να έχει χαθεί οριστικά, η Ελληνική ομάδα καλείται 48 ώρες μετά την ήττα από την Ισπανία να μαζέψει το μυαλό της, αλλά και την ψυχολογία της και να πράξει το αυτονόητο, δηλαδή να επικρατήσει της Λετονίας (17:00, ANT1) και να εξασφαλίσει μια θέση στο προ ολυμπιακό τουρνουά, που θα της δώσει το δικαίωμα να παλέψει για μια θέση που οδηγεί στους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο.

Αντίπαλος μας θα είναι η σκληροτράχηλη Λετονία, η οποία πέταξε εκτός προημιτελικών την Σλοβενία, ενώ δυσκόλεψε για ένα ημίχρονο την γηπεδούχο Γαλλία. Ο έμπειρος τεχνικός της Λετονίας, Άιναρς Μπαγκάτσκις, δεν θα έχει στην διάθεση του τον 32χρονο γκαρντ, Κρίσπαπς Γιανιτσένοκς (8,6 πόντους και 2,4 ριμπ.) ο οποίος αποχώρησε τραυματίας στην χθεσινή (16/9) προπόνηση. Η Λετονία στηρίζεται στην εξαιρετική της αμυντική τακτική (δέχεται 69,9 πόντους), ενώ έχει ως πρώτο σκόρερ τον Ντάιρις Μπέρτανς με 10,6 πόντους ανά παιχνίδι, με τον πλουραλισμό να διακατέχει το παιχνίδι της. Σε περίπτωση νίκης η Εθνική ολοκληρώνει την παρουσία της στη Λιλ, αλλιώς θα έχει ακόμα μια ευκαιρία, περιμένοντας τον ηττημένο της αναμέτρησης της Τσεχίας με την Ιταλία (17/9, 19:30).

Η προηγούμενη μας συνάντηση χρονολογείται στο μακρινό 1993, όταν στην Γερμανία, και στην πρώτη φάση των ομίλων η Εθνική είχε επικρατήσει των Λετονών με 81-62.