Μία ημέρα έμεινε για την επίσημη έναρξη του Ευρωμπάσκετ 2015 (5-20/9)Πρόκειται για την 39η «έκδοση» της κορυφαίας γιορτής του ευρωπαϊκού μπάσκετ, με το Basketblog.gr να σας παρουσιάζει από σήμερα κάθε όμιλο ξεχωριστά, αναφέροντας τις ομάδες, τα φαβορί και τα αουτσάιντερ.

1ος όμιλος

Οι αναμετρήσεις αυτού του ομίλου θα διεξαχθούν στΜονπελιέ και πιο συγκεκριμένα στην «Park & Suites Arena», η οποία έχει χωρητικότητα 10.700 θέσεων και, στα πέντε χρόνια λειτουργίας της, έχει φιλοξενήσει αγώνες χόκεϊ, και κυρίως διοργανώσεις ρυθμικής γυμναστικής (π.χ. XXXI World Rhythmic Gymnsatics, 2012).

Πρόκειται για έναν από τους σχετικά αδιάφορους ομίλους της διοργάνωσης, όπως ήδη έχει χαρακτηριστεί, υπό την έννοια ότι η πρώτη θέση μοιάζει τυπική διαδικασία για την οικοδέσποινα Γαλλία. Με ηγέτη τον Τόνι Πάρκερ, ο οποίος θα συμμετάσχει για 8η συνεχόμενη φορά σε τελική φάση Ευρωμπάσκετ από το 2001 και εντεύθεν, οι “τρικολόρ” φιλοδοξούν να αναδειχθούν σε back-to-back Πρωταθλητές Ευρώπης και, μάλιστα, μέσα στο “σπίτι” τους. Γι’ αυτό το λόγο, άλλωστε, ο σταρ των Σαν Αντόνιο Σπερς προτίμησε να μην αγωνιστεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2014, γεμίζοντας τις μπαταρίες του ενόψει του φετινού Ευρωμπάσκετ. Ακόμη, όμως, κι αν κάποια στιγμή ο “T-P” εμφανίσει σημάδια κοπώσεως, κάτι απολύτως φυσιολογικό μιας και βρίσκεται στο 33ο έτος της ηλικίας του, ή βρεθεί σε μια άσχημη βραδιά, αυτός που θα πάρει την πρωτοβουλία των κινήσεων θα είναι ο Νικολά Μπατούμ. Ο φόργουορντ των Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς αποτελεί το δεύτερο “βιολί” πίσω από τον Πάρκερ, και αναμένεται εν ευθέτω χρόνω να πάρει και τη σκυτάλη. Επίσης, πολύτιμη βοήθεια αναμένεται να προσφέρει, όπως πάντα, ο… μπασκετικά ιδιοφυής Μπορίς Ντιό, ο οποίος κάνει πολύ αθόρυβη δουλειά στο παρκέ και πράγματα που δεν αποτυπώνονται στη στατιστική, πλην όμως απολύτως ουσιαστικά και εξόχως σημαντικά. Οι τρεις τους, σε συνδυασμό με τους Γκομπέρ, Φουρνιέ και Λοβέρν, συνθέτουν μια εξάδα NBAer, η οποία έχοντας ένα ισχυρό supporting cast απο πίσω της, μπορεί να οδηγήσει την Γαλλία στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου για δεύτερη συνεχόμενη φορά.

Στην προσπάθεια αυτή των “τρικολόρ”, ο  Βενσάν Κολέ πέρα από την γνωστή εδώ και καιρό απουσία του Νικολά Αζινσά, δεν υπολογίζει επίσης στον Αντουάν Ντιό, ο οποίος τραυματίστηκε προ ολίγων ημερών, αλλά ούτε και σε αυτόν που προόριζε ως αντικαταστάτη του νέου παίκτη της Βαλένθια, τον Τόμας Ερτέλ, ο οποίος είδε τον προπονητή του, Ντούσαν Ίβκοβιτς να τού επιβάλλει “απαγορευτικό” ως προς την συμμετοχή του στο Ευρωμπάσκετ. Έτσι, ο ομοσπονδιακός προπονητής της Γαλλίας αναγκάστηκε να καλέσει σήμερα (04/09) και κυριολεκτικα την τελυταιά στιγμή τον Λέο Βέστερμαν.

Από εκεί και πέρα, οι υπόλοιπες θέσεις του πρώτου ομίλου είναι ανοιχτές για όλους, και όλοι έχουν τις ίδιες πιθανότητες πρόκρισης στην επόμενη φάση της διοργάνωσης. Πέντε ομάδες, Ρωσία, Φινλανδία, Ισραήλ, Πολωνία και Βοσνία-Ερζεγοβίνη θα διεκδικήσουν μία από τις εναπομείνασες τρεις θέσεις που οδηγούν στους “16” του Ευρωμπάσκετ.

Η Ρωσία πέρασε τα “μύρια όσα’ κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, τελικά, όμως, κατάφερε να δώσει το “παρών” στη διοργάνωση. Αρχικά, η FIBA επέβαλε τιμωρία στην ομοσπονδία της Ρωσίας, απαγορεύοντας την συμμετοχή της εθνικής ομάδας μπάσκετ της χώρας στο Ευρωμπάσκετ, με την παγκόσμια ομοσπονδία να αίρει στην συνέχεια την τιμωρία αυτή, δίνοντας εν τέλει το “πράσινο” φως για την συμμετοχή της Ρωσίας στο Ευρωμπάσκετ. Ένα άλλο πρόβλημα που αντιμετώπισε η Ρωσία στην πορεία της προς τo Ευρωμπάσκετ, ήταν οι αντιδράσεις των διεθνών για το “κόψιμο” των Πονκρασόφ, Βορόνοφ και Βιάλτσεφ από την προετοιμασία της ομάδας, κάτι που ανάγκασε τον Ευγένι Πασούτιν να τους ανακαλέσει και τους τρεις άρον άρον στην προεπιλογή του. Συν τοις άλλοις, από την αποστολή των Ρώσων απουσιάζουν δύο πολύ βαριά “χαρτιά” , οι Αλεξέι Σβεντ και Τιμοφέι Μοζγκόφ, κάτι το οποίο καθιστά πρόδηλο το γεγονός ότι η Ρωσία δεν έρχεται στο Μονπελιέ με τις ευνοϊκότερες των προϋποθέσεων. Το ρόλο του ηγέτη θα αναλάβει ο Βιτάλ Φριτζόν, έχοντας ως συμπαραστάτες τους έμπειρους Αντόν Πονκρασόφ και Σεργκέι Μόνυα, με στόχο την πρόκριση στους “16” της διοργάνωσης. Αυτό είναι και το “ταβάνι” της φετινής Ρωσίας.

Έχοντας κατακτήσει στις δύο προηγούμενες διοργανώσεις την 9η θέση (2011,2013) , το εισιτήριο για την επόμενη φάση φαντάζει απολύτως εφικτός στόχος για την εθνική ομάδα της Φινλανδίας. Οι Σκανδιναβοί, με μπροστάρη τον , συνήθη ύποπτο, Πέτερι Κόπονεν αλλά και τον φόργουορντ-πολυεργαλείο Σον Χαφ πιθανώς να φτάσουν στην επόμενη φάση, αλλά το σταύρωμα με τα μεγαθήρια του Β’ ομίλου, δεν προσφέρεται για όνειρα υπέρβασης (π.χ. 8άδα). Στην αποστολή των Φινλανδών βρίσκεται και ο νέος παίκτης του Κολοσσού Ρόδου, Ρόοπε Αχόνεν.

Στην ίδια μοίρα, βρίσκεται λίγο-πολύ και το Ισραήλ.  Η πορεία των Ισραηλινών εξαρτάται κατά ένα συντριπτικό ποσοστό στις ορέξεις και διαθέσεις των Όμρι Κάσπι αφενός και Γκιογκέβ Οχαγιόν αφετέρου. Θα αποτελέσει μεγάλη επιτυχία σε προσωπικό επίπεδο, πέραν του ομαδικού, για τον Κάσπι, αν καταφέρει να οδηγήσει το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του στους “16” του Ευρωμπάσκετ. Άλλωστε, δεν θα πρέπει να ξεχνάει κανείς τις απουσίες -λόγω τραυματισμών- των Γιοτάμ Χαλπερίν και Γκάι Πνίνι, οι οποίες αποδυναμώνουν το Ισραήλ και “δένουν” τα χέρια του κόουτς Εντελστάιν.

Όταν διαθέτεις στις τάξεις σου έναν εκ των πιο αξιόπιστων ψηλών σε ολόκληρο το NBA, ο οποίος, μάλιστα, είναι starting five στην ομάδα του, κι ιδίως όταν βρίσκεσαι σε έναν όμιλο όπως ο πρώτος του φετινού Ευρωμπάσκετ, όπου η κατάσταση όσον αφορά την πρόκριση είναι ρευστή, γιατί να μην προχωρήσεις από την πρώτη φάση της διοργάνωσης; Περί Πολωνίας και Μάρτσιν Γκόρτατ ο λόγος, ο οποίος θα αποτελεί σημείο αναφοράς σε κάθε αγώνα για το εθνικό συγκρότημα της χώρας του, με τους αντιπάλους, βέβαια, να είναι υποψιασμένοι ως προς τον τρόπο αντιμετώπισή του. Μένει να φανεί, λοιπόν, εάν θα βρίσκονται σε ετοιμότητα ο “νατουραλιζέ” πρώην γκαρντ του Παναθηναϊκού, και νυν της Μπάνβιτ, Έι Τζέι Σλότερ, καθώς και ο πάουερ φόργουορντ της Τράμπζονσπορ, Ντάμιαν Κούλιγκ, ώστε να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που θα τους δοθούν, λόγω της προσήλωσης των αντίπαλων αμυνών στον σέντερ των Ουάσινγκτον Ουίζαρντς. Πάντως, η εκτίμηση είναι πως η Πολωνία έχει όλα τα φόντα, ώστε να περάσει στην επόμενη φάση της διοργάνωσης, δίχως, ωστόσο, να μπορεί να πάει παραπέρα..

Τέλος, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη έρχεται αποδεκατισμένη στο προσεχές Ευρωμπάσκετ, καθώς οι Σανς απαγόρευσαν τη συμμετοχή του μεγάλου τους σταρ, Μίρζα Τελέτοβιτς, ενώ, σαν να μην έφτανε αυτό, απόντες θα είναι επίσης οι Γιουσούφ Νούρκιτς και Νιχάντ Ντζέντοβιτς. Έτσι, ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς βασίζεται κυρίως στον νατουραλιζέ γκαρντ Άλεξ Ρένφρο, ο οποίος πραγματοποίησε εξαιρετικές εμφανίσεις την περασμένη σεζόν με τη φανέλα της Άλμπα Βερολίνου, αλλά και στο δίδυμο των ψηλών του, Ελμεντίν Κικάνοβιτς (σ.σ. αρχηγός της Βοσνίας ελλείψει Τελέτοβιτς) και Αντρίγια Στιπάνοβιτς, το οποίο απέδειξε κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας ότι μπορεί να αποτελέσει βασικό άξονα για τον τρόπο παιχνιδιού της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Παρόλα αυτά, φαίνεται πως βάσει της εικόνας που έχει δείξει στα φιλικά της παιχνίδια, η ομάδα του πρώην κόουτς του Παναθηναϊκού πολύ δύσκολα θα καταφέρει να προκριθεί στους “16” της διοργάνωσης.

Γαλλία(Νο. 5 στην Παγκόσμια κατάταξη – έχει 36 συμμετοχές σε Ευρωμπάσκετ, με ένα χρυσό μετάλλιο [2013], δύο αργυρά [1949,2011] και πέντε χάλκινα [1937,1951,1953,1959,2005], ενώ το 2013 στη Σλοβενία, κατετάγη στην 1η θέση)

Νικολά Μπατούμ (2.03 – 27 ετών) [Σάρλοτ Χόρνετς]

Νάντο Ντε Κολό (1.95 – 28 ετών) [ΤΣΣΚΑ Μόσχας] 

Μπορίς Ντιό (2.05 – 33 ετών) [Σαν Αντόνιο Σπερς] 

Εβάν Φουρνιέ (1.97 23 ετών) [Ορλάντο Μάτζικ] 

Μικαέλ Ζελαμπάλ (2.01 – 32 ετών) [ΛεΜαν] 

Ρούντι Γκομπέρ (2.13 – 23 ετών) [Γιούτα Τζαζ] 

Λέο Βέστερμαν (1.98 – 23 ετών) [Λιμόζ]

Μουχαμαντού Ζαϊτέ (2.08 – 21 ετών) [Ναντέρ] 

Σαρλ Καουντί (1.99 – 29 ετών) [Βιλερμπάν] 

Ζοφρί Λοβέρν (2.09 – 24 ετών) [Ντένβερ Νάγκετς] 

Τόνι Πάρκερ (1.88 – 33 ετών) [Σαν Αντόνιο Σπερς] 

Φλοράν Πιετρούς (2.01 – 34 ετών) ]Νανσί] 

Προπονητής: Βενσάν Κολέ

 

Ρωσία (Νο. 6 στην Παγκόσμια κατάταξη – έχει 11 παρουσίες σε Ευρωμπάσκετ, με ένα χρυσό μετάλλιο [2007], ένα αργυρό [1993] και δύο χάλκινα [1997,2011], ενώ το 2013 στη Σλοβενία, κατετάγη στην 21η θέση)

Σεμέν Αντόνοφ (2.02 – 26 ετών) [Νίζνι Νόβγκοροντ]

Εβγκένι Μπάμπουριν (1.90 – 28 ετών) [Νίζνι Νόβγκοροντ]

Αντρέι Ντεσιάτνικοφ (2.20 – 21 ετών) [Ζενίτ]

Βιτάλι Φριτζόν (1.95 – 30 ετών) [ΤΣΣΚΑ Μόσχας]

Ντμίτρι Κχοστόφ (1.90 – 26 ετών) [Νίζνι Νόβγκοροντ]

Νικίτα Κουρμπάνοφ (2.02 – 29 ετών) [ΤΣΣΚΑ Μόσχας]

Σεργκέι Μόνια (2.02 – 32 ετών) [Κίμκι}

Ρουσλάν Πατέεφ (2.13 – 25 ετών) [Κίμκι]

Αντόν Πονκρασόφ (2.00 – 29 ετών) [Ούνικς Καζάν]

Αντρέι Βοροντσέβιτς (2.07 – 28 ετών) [ΤΣΣΚΑ Μόσχας]

Ίγκορ Βιάλτσεφ (1.93 – 30 ετών) [Κίμκι]

Αντρέι Ζούμπκοφ (2.05 – 24 ετών) [Λοκομοτίβ Κουμπάν]

ΠροπονητήςΕυγένι Πασούτιν

 

Φινλανδία (Νο. 35 στην Παγκόσμια κατάταξη – έχει 14 συμμετοχές σε Ευρωμπάσκετ,  με σημαντικότερη διάκρισή της, την 6η θέση εν έτει 1967, ενώ το 2013 στη Σλοβενία κατετάγη στην 9η θέση)

Ρόοπε Αχόνεν (1.87 – 25 ετών) [Κολοσσός Ρόδου]

Γιόονας Καβέν (2.11 – 22 ετών) [Ντέλαγουερ 87ers]

Σον Χαφ (1.98 – 31 ετών) [Λούντβιγκσμπουργκ]

Βίλε Καουνίστο (2.04 – 33 ετών) [Κούβοτς]

Μίκο Κοιβίστο (1.94 – 28 ετών) [Μπάισονς Λόιμαα]

Πέτερι Κόπονεν (1.94 – 27 ετών) [Κίμκι]

Τουούκα Κότι (2.05 – 34 ετών) [Μπάισον Λόιμαα]

Τζέραλντ Λι (2.08 – 28 ετών) [Μούρθια]

Έρικ Τζέι Μέρφι (2.08 – 25 ετών) [Μπεσίκτας]

Μάτι Νουούτινεν (2.00 – 25 ετών) [Γιόενσουου Κάταγια]

Σάσου Σαλίν (1.91 – 24 ετών) [Γκραν Κανάρια]

Τζαμάρ Ουίλσον (1.85 – 31 ετών) [Ρουέν]

Προπονητής: Χένρικ Ντέτμαν

 

Ισραήλ (Νο. 38 στην Παγκόσμια κατάταξη – έχει 27 συμμετοχές σε Ευρωμπάσκετ, με ένα αργυρό μετάλλιο [1979], ενώ το 2013 στη Σλοβενία κατετάγη στην 21η θέση) 

Όμρι Κάσπι (2.04 – 27 ετών) [Σακραμέντο Κινγκς] 

Σον Ντόσον (1.93 – 22 ετών) [Μακάμπι Ρισόν] 

Λιορ Ελιγιάχου (2.03 – 30 ετών) [Χάποελ Ιερουσαλήμ] 

Ντ’ Ορ Φίσερ (2.11 – 34 ετών) [Χάποελ Ιερουσαλήμ] 

Γιανίβ Γκιριν (2.04 – 35 ετών) [Χάποελ Ιερουσαλήμ 

Ελιζάι Καντίρ (2.02 – 28 ετών) [Χάποελ Εϊλάτ] 

Ραβίβ Λιμόναντ (1.91 – 31 ετών) [Χάποελ Τελ Αβίβ] 

Γκαλ Μεκέλ (1.90 – 27 ετών) [Νίζνι Νόβγκοροτ] 

Γιόγκεβ Οχαγιόν (1.91 – 28 ετών) [Μακάμπι Τελ Αβίβ] 

Μπορίς Ροθμπαρτ (2.17 – 29 ετών) [Χάποελ Τελ Αβίβ] 

Μπαρ Τιμόρ (1.91 – 23) [Χάποελ Ιερουσαλήμ] 

Ντάγκαν Γίβζοριρι (1.93 – 30 ετών) [Μακάμπι Τελ Αβίβ] 

Προπονητής: Ερέζ Εντελστάιν

 

Πολωνία (Νο. 42 στην Παγκόσμια κατάταξη – έχει 26 συμμετοχές σε Ευρωμπάσκετ, με ένα αργυρό μετάλλιο [1963] και τρία χάλκινα [1939, 1965, 1967], ενώ το 2013 στη Σλοβενία κατετάγη στην 19η θέση)

Άαρον Τσελ (2.00 – 28 ετών) [Μονακό]

Αλεκσάντερ Τσζιζ (2.01 – 25 ετών) [Τούροφ]

Μάρτσιν Γκόρτατ (2.100 31 ετών) [Ουάσινγτον Ουίζαρντς]

Κάρολ Γκρουτσέσκι (1.93 – 26 ετών) [Ζιέλονα Γκόρα]

Πρζέμισλαβ Καρνόφσκι (2.15 – 22 ετών) [Πανεπιστήμιο  Γκονζάγκα]

Λούκας Κοζάρεκ (1.87 – 31 ετών) [Ζιελόνα Γκόρα]

Ντάμιαν Κούλιγκ (2.05 – 28 ετών) [Τραμπζονσπόρ]

Ματέους Πόνιτκα (1.96 – 22 ετών) [Ζιελόνα Γκόρα]

Ρόμπερτ Σκιμπνιέφσκι (1.82 – 32 ετών) [Άνβιλ]

Έι Τζέι Σλότερ (1.91 – 28 ετών) [Μπάνβιτ]

Άνταμ Βατσζίνσκι (1.99 – 26 ετών) [Ομπραντόιρο]

Πρζέμισλαβ Ζαμοϊσκι (1.93 – 29 ετών) [Ζιελόνα Γκόρα]

Προπονητής: Μάικ Τέιλορ

 

Βοσνία-Ερζεγοβίνη (Νο. 58 στην Παγκόσμια κατάταξη – έχει 8 συμμετοχές σε Ευρωμπάσκετ, με σημαντικότερη διάκρισή της, την 8η θέση εν έτει 1993, ενώ το 2013 στη Σλοβενία κατετάγη στην 12η θέση)

Έντιν Μπάβτσιτς (2.05 – 31 ετών) [Πρίστινα]

Νεντίμ Μπούζα (2.02 – 20 ετών) [Σπαρς]

Νεμάνια Γκόρντιτς (1.04 – 27 ετών) [Τσεντεβίτα]

Ελμεντίν Κικάνοβιτς (2.10 – 27 ετών) [Ενισέι]

Μίλαν Μιλόσεβιτς (2.00 – 30 ετών) [ΑΕΚ]

Μουχάμεντ Πάσαλιτς (1.94 – 28 ετών) [Κλουζ]

Ντάλιμπορ Πέρσιτς (1.95 – 30 ετών) [Μπελέντιγε]

Γκρέγκορι Ρένφρο (1.90 – 29 ετών) [Μπάγερν Μονάχου]

Αντρίγια Στιπάνοβιτς (2.08 – 29 ετών) [Τραμπζονσπόρ]

Μάρκο Σούταλο (1.93 – 32 ετών) [Τιμισοάρα]

Ντράγκαν Αλμπίγιανιτς (2.08 – 29 ετών) [ΚΚ Σουτιέσκα]

Άντιν Βράμπατς (2.02 – 21 ετών) [Τρίερ]

Προπονητής: Ντούσκο Ιβάνοβιτς