Η Εθνική μας ομάδα, με την νίκη της απέναντι στη Σλοβενία, κατάφερε να «κλειδώσει» την πρώτη θέση στον όμιλο του Ζάγκρεμπ, περιμένοντας πλέον ουσιαστικά να μάθει τον αντίπαλό της στην φάση των «16», η οποία θα διεξαχθεί όπως και όλο το υπόλοιπο τουρνουά, στο Λιλ. Ο όμιλος της Λιλ, όμως, δεν είναι ξεκάθαρος, όσον αφορά την τελική του κατάληξη, καθώς υπάρχουν οκτώ σενάρια, με τέσσερα εξ αυτών να μας φέρνουν αντίπαλο την Ουκρανία.

Το αυριανό πρόγραμμα του τετάρτου ομίλου, έχει τα ματς Ουκρανίας – Βελγίου, Λετονίας – Εσθονίας και Τσεχίας – Λιθουανίας. Σε περίπτωση νικών των Τσεχίας, Εσθονίας και Ουκρανίας, τότε τέταρτη στον όμιλο και αντίπαλός μας θα είναι η Ουκρανία. Η Ουκρανία θα αντίπαλός μας, επίσης, στους εξής συνδυασμούς νικών: Τσεχία-Λετονία-Ουκρανία, Λιθουανία-Εσθονία-Ουκρανία και Λιθουανία-Λετονία-Ουκρανία. Με λίγα λόγια, αν κερδίσει η Ουκρανία το Βέλγιο, θα βρεθεί απέναντί μας.

Το Βέλγιο βρίσκεται απέναντί μας στους συνδυασμούς νικών: Τσεχία-Λετονία-Βέλγιο και Λιθουανία-Λετονία-Βέλγιο. Εκτός του ιδίου του Βελγίου, δηλαδή, πρέπει να νικήσει σε αυτή την περίπτωση και η Λετονία, η οποία υπερτερεί στην ισοβαθμία με τα «Κόκκινα Λιοντάρια». Στους ίδιους συνδυασμούς νικών, αν αντί της Λετονίας κερδίσει η Εσθονία, τότε βρίσκουμε απέναντί μας την Εσθονία που υστερεί σε ισοβαθμία με το Βέλγιο.

Σε κάθε περίπτωση, βρίσκουμε έναν σαφώς πιο αδύναμο αντίπαλο μπροστά μας. Ποτέ δεν είναι να προβλέπεις σε παιχνίδια ημέρας, αλλά σε περίπτωση πρόκρισής μας, θα βρούμε απέναντί μας το ζευγάρι του τρίτου από τον πρώτο όμιλο, με το δεύτερο από τον δεύτερο όμιλο. Για την 3η θέση του 1ου ομίλου, Φινλανδία και Πολωνία θα παλέψουν στο μεταξύ τους παιχνίδι, με τις πρώτες δύο θέσεις να μοιράζονται σε Γαλλία και Ισραήλ.

Ο δεύτερος όμιλος, αποδεικνύεται όντως ο «όμιλος του θανάτου», καθώς καμία θέση δεν είναι σίγουρη. Αρχικά, Ισπανία και Γερμανία αναμετρώνται αύριο για την πρόκριση, με τους Τούρκους να δείχνουν να έχουν μία πιο εύκολη υπόθεση, απέναντι στους αποκλεισμένους Ισλανδούς. Στο ματς Ιταλία-Σερβία, με νίκη τους, οι Ιταλοί ειναι πρώτοι και δεύτεροι οι Σέρβοι. Με νίκη Σέρβων τώρα, οι Σέρβοι ειναι πρώτοι και αν νικήσουν οι Ισπανοί, γίνεται τριπλή Ισπανία – Ιταλία – Τουρκία με αυτή την καταταξη. Ξανά στο σενάριο της νίκης της Σερβίας, με νίκη της Γερμανίας, υπάρχει διπλή ισοβαθμία Τουρκίας – Ιταλίας, με τέταρτους τους Γερμανούς.

Εν ολίγοις, δεν πρόκειται να βρούμε μπροστά μας τους Ιταλούς με νίκη των Τούρκων, ενώ είναι πιθανό να βρούμε τόσο τους Ισπανούς, όσο τους Σέρβους και τους Τούρκους. Αν πάλι, κερδίσουν οι Ισλανδοί με νίκη των Σέρβων, δεύτεροι θα είναι οι Ιταλοί με κάθε άλλο αποτέλεσμα. Επομένως, ακόμη και τη δυνατότητα επιλογής να είχαμε, μάλλον δε θα ήταν και το… πιο χρήσιμο να μπούμε σε τέτοια διαδικασία. Σε περίπτωση πρόκρισής μας στα προημιτελικά, είναι πολύ πιθανό να μας περιμένει ένα μεγάλο «σταυροδρόμι» για την πρόκριση κοντά στη «ζώνη των μεταλλίων», καθώς και οι τρεις προαναφερθείσες ομάδες είναι μεγαλύτερης δυναμικότητας από την Πολωνία και την Φινλανδία.