Η Γαλλία επιβεβαίωσε τον χαρακτηρισμό της ως φαβορί για το ματς κόντρα στους Λετονούς, επικρατώντας με 84-70 και ούσα… πιστή στο νέο της μεγάλο ραντεβού με την Ισπανία, την οποία θα βρει για δεύτερη συνεχόμενη φορά σε ημιτελικό Ευρωμπάσκετ και πέμπτη συνεχόμενη σε νοκ-άουτ αγώνα μεγάλης διεθνούς διοργάνωσης. Οι «τρικολόρ» δυσκολεύτηκαν μόλις για ένα ημίχρονο από τους παίκτες του Άιναρς Μπαγκάτσκις και δύο «εκρηκτικά» διαστήματα στις αρχές του τρίτου και του τετάρτου δεκαλέπτου αρκούσαν για να δηλώσουν «παρόντες» στην νέα πρόκληση κόντρα στους «Φούριας Ρόχας», η οποία είναι μάλιστα μέσα στο «σπίτι» τους.

Επόμενος αντίπαλος της Εθνικής μας ομάδας, επομένως, είναι η Λετονία, με την οποία θα παίξουμε την Πέμπτη 17/9, στις 17:00 (ώρα Ελλάδος).

Ο Τόνι Πάρκερ έκανε για άλλη μία φορά τη διαφορά με 18 πόντους και 6 ασίστ, έχοντας ως άξιους συμπαραστάτες τους Μπορίς Ντιαό (14 πόντοι – 3 ριμπάουντ), Ρουντί Γκομπέρ (13 πόντοι – 6 ριμπάουντ), Νάντο Ντε Κολό (11 πόντοι – 7 ριμπάουντ – 5 ασίστ) και Ζοφρέ Λοβέρν (10 πόντοι – 7 ριμπάουντ). Οι 16 πόντοι του Γιανιτσένοκς, οι 14 πόντοι με 7 ασίστ του Στρέλνιεκς και οι 12 πόντοι του Μπέρτανς δεν έφταναν στους Λετονούς για να προβάλουν σθεναρή αντίσταση μέχρι το φινάλε.

Η Λετονία μπήκε πιο δυναμικά στην αναμέτρηση, με τον Μπέρτανς αρχικά να την οδηγεί στο 5-10 στα πρώτα τέσσερα λεπτά και τους Γιανιτσένοκς, Στρέλνιεκς να βοηθούν ώστε η διαφορά να φτάσει μέχρι και στο +8 (15-23 στο 9′). Με τον Ντιαό να έχει σκοράρει σε αυτό το διάστημα 8 πόντους, ο Φουρνιέ ανέλαβε δράση και μείωσε τουλάχιστον στο -4 για την ομάδα του (21-25).

Στη δεύτερη περίοδο, οι «τρικολόρ» ισορρρόπησαν τα πράγματα και προηγήθηκαν 27-26 με τον Ζελαμπάλ, αλλά ένα νέο σερί 0-6, έβαλε ξανά τους παίκτες του Μπαγκάτσκις σε θέση οδηγού (27-32 στο 15′). Με τους Λοβέρν και Ζελαμπάλ να μην αφήνουν άλλο τη διαφορά να ξεφύγει, ο Πάρκερ πήρε τότε… μπρος και με 9 συνεχόμενους πόντους, «έκλεισε« το ημίχρονο για την ομάδα του έστω με το «ισχνό» +2 (40-38).

Αυτή η απόκλιση, όμως, ήταν η ιδανική για να μπουν πιο αποφασισμένοι οι παίκτες του Κολέ στο δεύτερο μέρος. Με τους Ντε Κολό και Γκομπέρ πρωταγωνιστές στα πρώτα 4.5 λεπτά, η διαφορά έφτασε «αστραπιαία» σε διψήφιο νούμερο (50-40 στο 25′). Οι Γάλλοι, κυρίως από τη γραμμή στη συνέχεια, διατήρησαν το ευρύ αυτό προβάδισμα μέχρι το τέλος της τρίτης περιόδου, κάνοντας πλέον «γολγοθά» το έργο των Λετονών, έχοντας «επιτρέψει» μάλιστα παθητικό μόνο επτά πόντων.

Στο δεκάλεπτο εκείνο, αποδείχθηκε κιόλας πως όλα είχαν κριθεί, καθώς Πάρκερ, Λοβέρν, Ντιαό και Ντε Κολό κατά σειρά, συνέβαλαν σε ένα επιμέρους σκορ 8-2 στα πρώτα τρία λεπτά της τέταρτης περιόδου, με τη διαφορά να «εκτοξεύεται» στους 17 πόντους και το ματς να αποκτά τυπικό χαρακτήρα. Στο υπόλοιπο της αναμέτρησης, οι οικοδεσπότες όφειλαν να κάνουν διαχείριση, πραγματοποιώντας την επιτυχημένα όπως φαίνεται από το τελικό σκορ, μιας και έρχεται ένας πολύ πιο δύσκολος αγώνας κόντρα στους Ισπανούς.

Δεκάλεπτα: 21-25, 40-38, 56-45, 84-70

Γαλλία (Κολέ): Βέστερμαν 2, Μπατούμ 4, Λοβέρν 10, Καουντί 1, Πάρκερ 18 (2), Φουρνιέ 7, Πιετρούς, Ντε Κολό 11 (1), Ντιαό 14, Ζελαμπάλ 4, Γκομπέρ 13

Λετονία (Μπαγκάτσκις): Μέγερις 3, Φρειμάνις 9, Μπλουμς, Μπέρτανς 12, Τίμμα 5 (1), Γιανιτσένοκς 16 (3), Στρέλνιεκς 14 (2), Μπερζίνς 2, Βετσβάγκαρς 2, Κάρλις, Πέινερς, Μάιερς 7 (1)