Από το 1935 και την Γενεύη της Ελβετίας κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι των Ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων, και έτσι την Λετονία που ήταν η πρώτη πρωταθλήτρια Ευρώπης, φτάσαμε ακριβώς 80 χρόνια μετά, και 39 διοργανώσεις όπου και πάλι η Ισπανία θα βρεθεί στον τελικό, αυτή την φορά απέναντι στην Λιθουανία (20/9. 20:00, Μακεδονία TV, OT4), με τις δυο ομάδες να φτάνουν στον μεγάλο τελικό, αποδεικνύοντας το γεγονός ότι αποτελούν παραδοσιακές δυνάμεις του Ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Η Ισπανία έφτασε στον μεγάλο τελικό, καθοδηγούμενη από τον φοβερό Πάου Γκασόλ, ο οποίος στα 35 του τείνει να κατακτήσει το κύπελλο μόνος του, επιστρέφοντας το μπάσκετ στις εποχές που ένας παίκτης αρκούσε να σαρώσει τα πάντα στο διάβα του. Ο σέντερ των Μπουλς πετυχαίνει 25,6 πόντους κατά μέσο όρο, ενώ διαθέτει την δεύτερη επίθεση στην διοργάνωση (85,1 πόντους, ενώ μοιράζει 20,8 ασίστ κατά μέσο όρο). Ο Σέρτζιο Σκαριόλο έχει καταφέρει να παντρέψει τον εξαιρετική τετράδα της Ρεάλ Μαδρίτης (Ροντρίγκεθ, Γιούλ, Φερνάντεζ και Ρέγιες) με τους δυο συμπαίκτες στο Σικάγο (Γκασόλ, Μίροτιτς), και να δημιουργήσει ένα εξαιρετικό σχήμα. Η Ισπανία σίγουρα θα θέλει να πάρει την ρεβάνς για τον χαμένο τελικό του 2003 στην Στοκχόλμη από την Λιθουανία (93-84), ενώ διεκδικεί το τρίτο της χρυσό μετάλλιο, από το 2009 και μετά στο Κατοβίτσε της Πολωνίας. Αυτός θα είναι ο έκτος τελικός για τους «φούριας ρόχας» από το 1999 και μετά, με τους Ισπανούς να έχουν κατακτήσει συνολικά 11 μετάλλια (2 χρυσά, 2 ασημένια, 3 χάλκινα).

Στον αντίποδα η Λιθουανία, του εξαιρετικού Γιόνας Καζλάουκσας, κατάφερε παρά τις απουσίες της να φτάσει στον τελικό, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία, και πετυχαίνοντας την συμμετοχή της για 7η συνεχόμενη φορά σε Ολυμπιακούς αγώνες. Η «Λιέτουβα» στηρίζεται στον Γιόνας Βαλαντσιούνας, με τον σέντερ των Ράπτορς να έχει 16,9 πόντους ανά παιχνίδι, ενώ ένας ακόμα Γιόνας, ο Ματσιούλις έχει πραγματοποιήσει τρομερές εμφανίσεις στην διοργάνωση με 14,5 πόντους και 6,6 ριμπάουντ ανά παιχνίδι. Αν παρατηρήσετε τα στατιστικά η Λιθουανία δείχνει ομάδα, καθώς διακρίνεται σε όλους τους τομείς. Η Λιθουανία έχει την 5η καλύτερη άμυνα με 70,8 πόντους κατά μέσο όρο, ενώ είναι 4η στα ριμπάουντ, μαζεύοντας 37,8 ριμπάουντ ανά παιχνίδι. Η Λιθουανία κατέκτησε το τελευταίο της χρυσό μετάλλιο το 2003, όταν στην Σουηδία επικράτησε της Ισπανίας με 93-84, ενώ συμμετείχε και στον τελικό το 2013, όταν ηττήθηκε στην Σλοβενία από την Γαλλία. Συνολικά έχει κατακτήσει έξι μετάλλια έχοντας 3 χρυσά, 2 ασημένια και 1 χάλκινο.