Κραυγή αγωνίας βγάζει η Ομοσπονδία της Βοσνίας, περίπου 40 ημέρες πριν από την έναρξη του EuroBasket! Λίγες ημέρες νωρίτερα οι Βόσνιοι ανακοίνωσαν την επιστροφή του Yusuf Nurkic στην εθνική ομάδα, εντούτοις η οικονομική τους κατάσταση είναι τόσο δύσκολη, που αυτή τη στιγμή δεν έχουν τα απαραίτητα χρήματα, για να πάρουν καν μέρος στο μεγάλο μπασκετικό ραντεβού του 2022.

Όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδία της χώρας, μάλλον θα χρειαστεί να ακυρώσει τη συμμετοχή της στο EuroBasket (ενδεχομένως και στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου), εφόσον δεν βρεθούν κάποιες χορηγίες, για να καλυφθούν τα έξοδα της συμμετοχής της χώρας στις μεγάλες διοργανώσεις.

Η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας της Βοσνίας:

«Η Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης εξασφάλισε μέρος των κονδυλίων για την προετοιμασία των εθνικών μας ομάδων, με τη βοήθεια χορηγών και ορισμένων φορέων, στους οποίους είμαστε πολύ ευγνώμονες για αυτό. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη το τεράστιο κόστος που απαιτείται για τη συμμετοχή στο EuroBasket και στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, απλά δεν μπορούμε να καλύψουμε το οικονομικό κόστος.

Χτυπήσαμε πολλές πόρτες, ζητήσαμε υποστήριξη, αλλά κυρίως συναντήσαμε αρνητικές απαντήσεις. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις κρατικές και τοπικές αρχές. Λες και δεν πρόκειται για τις εθνικές ομάδες της χώρας μας, γιατί πώς αλλιώς να εξηγηθεί το γεγονός ότι υπάρχουν, για παράδειγμα, περισσότερα χρήματα από τον κρατικό ή ομοσπονδιακό προϋπολογισμό για μεμονωμένους συλλόγους και Ενώσεις παρά για τις εθνικές ομάδες; Ειδικά για το μπάσκετ, που έχει κάνει τον κόσμο μας χαρούμενο τόσες φορές και σκοπεύει να το κάνει τους επόμενους μήνες -αν μπορέσει να πάει σε ηπειρωτικές και παγκόσμιες διοργανώσεις.

Η κατάσταση, για να είμαστε απόλυτα ανοιχτοί και άμεσοι, είναι ακριβώς τέτοια που οι επερχόμενες εμφανίσεις σε EuroBasket και Παγκόσμιο Κύπελλο των εθνικών μας ομάδων συνοδεύονται από ένα μεγάλο ερωτηματικό. Προς το παρόν δεν υπάρχει διέξοδος, οπότε δεν είναι μακριά η στιγμή που θα αναγκαστούμε να ακυρώσουμε τη συμμετοχή στους προαναφερθέντες αγώνες.

Όλα έχουν ήδη δοκιμαστεί, δεν έχουν μείνει επιπλέον επιλογές στο τραπέζι. Ως εκ τούτου, απευθύνουμε έκκληση σε πιθανούς χορηγούς, ιδίως κρατικούς, φορείς και δημοτικούς φορείς, να μας βοηθήσουν. Αυτές είναι οι εθνικές μας ομάδες. Τα αγόρια μας, τα κορίτσια μας. Θέλουν περήφανα να εκπροσωπήσουν τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, να δουν τη σημαία της πατρίδας εκεί που ανήκει, ανάμεσα στα πανό ευρωπαϊκών και παγκόσμιων μπασκετικών υπερδυνάμεων.

Δεν χρειαζόμαστε συγχαρητήρια όταν όλα έχουν τελειώσει, γιατί ίσως αυτή τη φορά να μην έχετε καν για κάτι να μας συγχαρείτε. Χρειαζόμαστε συγκεκριμένες ενέργειες και σαφή υποστήριξη. Μην γυρίζετε το κεφάλι σας».