Αν μη τι άλλο, μεγάλες στιγμές έχουμε βιώσει πλείστες όσες με το ελληνικό μπάσκετ τα τελευταία 35 χρόνια. Από τις βολές του Αργύρη Καμπούρη το 1987, μέχρι την ιστορική νίκη επί των ΗΠΑ στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006, το ελληνικό μπάσκετ μας χάρισε για πάνω από μία 20ετία δεκάδες επιτυχίες.

Αν έπρεπε όμως να ξεχωρίσουμε ένα σουτ, ως το κορυφαίο στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ, τότε μάλλον είναι αυτό που σημείωσε ο Δημήτρης Διαμαντίδης πριν από ακριβώς 16 χρόνια, στον ιστορικό ημιτελικό με τη Γαλλία στο EuroBasket του 2005, με 3,6 δευτερόλεπτα να απομένουν στο χρονόμετρο, γράφοντας το τελικό 67-66.

«Ναι ναι καλά ο Θεός. Δόξα το Θεό. Δεν ξέρω τι να πω. Με τη βοήθεια του Θεού και της τύχης κερδίσαμε. Δεν ξέρω τι σκεφτόμουν. Αν μπορέσω να το βάλω, αν το χάσω, το έχασα», είπε τότε στην κάμερα της ΕΡΤ ο Διαμαντίδης. «Ήμουν απλά ο άνθρωπος που έτυχε να είμαι σε θέση να σουτάρω και το έβαλα».

Ήταν το ονειρικό φινάλε σε μία ιστορική ανατροπή, τη μεγαλύτερη που έκανε ποτέ κάποια εθνική ομάδα -τουλάχιστον σε τόσο μεγάλο παιχνίδι. Η Γαλλία βρισκόταν μπροστά στο σκορ με 62-55 και μόλις 47 δευτερόλεπτα να απομένουν για τη λήξη, όταν όλα άρχισαν να αλλάζουν. Λες και ήταν γραφτό.

Στην επόμενη κατοχή ο Νίκος Ζήσης κερδίζει φάουλ πάνω σε προσπάθεια για τρίποντο και βάζει ψύχραιμα και τις τρεις βολές.

Εν συνεχεία γίνεται φάουλ στον Tony Parker, που χάνει και τις δύο βολές.

Ακολουθούν βήματα του Παπαλουκά και λάθος των Γάλλων στην επαναφορά ύστερα από τάιμ άουτ.

Ο Γιαννάκης καλεί τάιμ άουτ και σχεδιάζει play για τον Λάζαρο Παπαδόπουλο, που καρφώνει και μειώνει σε 62-60 στα 27’’.

Ο Parker κερδίζει αμέσως φάουλ και αυτή τη φορά βάζει 2/2 βολές στα 26,2’’, αλλά ο Παπαλουκάς διασχίζει γρήγορα το γήπεδο και μειώνει με λέι-απ 18’’ πριν από τη λήξη.

Στα 14,3’’ γίνεται φάουλ στον Rigaudeau, που χάνει την πρώτη βολή και βάζει τη δεύτερη, κάνοντας το σκορ 62-65.

Στην επόμενη φάση ο Boris Diaw, ο πιο έξυπνος Γάλλος, κάνει το πιο χαζό φάουλ, αμέσως μετά την επαναφορά, στέλνοντας τον Παπαλουκά στη γραμμή των βολών.

Ο Παπαλουκάς βάζει και τις δύο βολές 13,7’’ πριν από το τέλος (64-65) και στα 11,6’’ ο Rigaudeau κερδίζει νέο φάουλ. Χάνει την πρώτη βολή, βάζει τη δεύτερη…

Τη συνέχεια την ξέρετε…

Ο Νίκος Ζήσης διασχίζει το γήπεδο, βρίσκει ένα διάδρομο προς το αντίπαλο καλάθι, την κατάλληλη στιγμή… φρενάρει, πασάρει στον Διαμαντίδη που περιμένει πίσω από τη γραμμή του τρίποντου και ευστοχεί σε τρίποντο, γράφοντας το 67-66.

Το φύλλο αγώνα και τα στατιστικά του ιστορικού ημιτελικού:

Ελλάδα (Γιαννάκης): Σπανούλης, Διαμαντίδης 7 (1), Παπαλουκάς 10, Χατζηβρέττας 3, Ζήσης 11, Κακιούζης 3 (1), Βασιλόπουλος, Τσαρτσαρής, Φώτσης 4, Ντικούδης 14, Παπαδόπουλος 15, Μπουρούσης.

Γαλλία (Μπερζό): Πάρκερ 20 (2), Φοτού, Ριγκοντό 6, Ντιαό 14 (2), Φ. Πιετρούς 8, Ντιαρά, Ζιφά, Μ. Πιετρούς 6 (2), Ζελαμπάλ 7 (1), Ζιλιάν 2, Σμιτ 2, Βάις 1.