Η Ελλάδα πλήρωσε την κάκιστη εικόνα που επέδειξε αμυντικά για σχεδόν 30′ λεπτά και κυρίως τις 12 χαμένες βολές από τις συνολικά 48 που εκτέλεσε. Μοναδικοί παρόντες για έναν ακόμα αγώνα ο Κώστας Σλούκας με 12 πόντους και 4 ασίστ και ο Θανάσης Αντετοκούνμπο με 17 πόντους, 3 ριμπάουντ και 1 μπλοκ. Εξαιρετική εμφάνιση από τους Κόπονεν και Μαρκάνεν με 24 και 17 πόντους αντίστοιχα.

Το Ματς

Η Ελλάδα ξεκίνησε τον αγώνα με την ίδια με τον αγώνα με την Σλοβενία, όμως τα προβλήματα ξεκίνησαν από νωρίς για τη «γαλανόλευκη». Ένα γρήγορο σερί 8-1 έβαλε τους παίκτες του Κώστα Μίσσα με την πλάτη στον τοίχο, με τους ίδιους να αντιμετωπίζουν προβλήματα στην επίθεση τόσο μέσω του double team με το οποίο επιχείρησε η Φινλανδία να εξουδετερώσει τον Πρίντεζη, όσο και με την ακινησία των υπόλοιπων παικτών. Η είσοδος του Θανάση Αντετοκούνμπο πρόσφερε ενέργεια, όμως το αρνητικό ποσοστό με 4/11 βολές και η αδυναμία στα ριμπάουντ με 3 έναντι 11, δημιούργησαν μία εικόνα υπέρ της Φινλανδίας που έκλεισε το δεκάλεπτο με το σκορ στο 14-23.

Ανάλογη ήταν η εικόνα και στο β’ μέρος του ημιχρόνου με την είσοδο των Μάντζαρη-Παππά να δίνουν επιθετικές λύσεις, όμως τα αμυντικά προβλήματα διογκώθηκαν με τους Μαρκάνεν-Κόπονεν να φαντάζουν ανίκητοι τόσο από τα 6,75 μετρώντας και οι δύο συνολικά 2/4 ενώ εύστοχοι ήταν και από σουτ μέσης και κοντινής απόστασης μετρώντας 5/8. Τα αμυντικά προβλήματα συνεχίστηκαν μέχρι το τέλος του ημιχρόνου με την Ελλάδα να υποπίπτει σε «χαζά» φάουλ (φάουλ στο τρίποντο στον Κόπονεν που ευστόχησε), με αποτέλεσμα το ημίχρονο να κλείσει στο 33-45.

Αμυντική ανυπαρξία

Το β’ ημίχρονο ξεκίνησε για την Εθνική με τον χειρότερο δυνατό τρόπο, η οποία είδε τη διαφορά των 12 πόντων να φτάνει γρήγορα ακόμα και τους 18.  Η Εθνική ήταν σχεδόν… αόρατη αμυντικά με την Φινλανδία να μην μεγαλώνει αισθητά τη διαφορά και να μην εκμεταλλεύεται τα αμυντικά λάθη των Ελλήνων λόγω των συνεχών επιλογών της από τα 6,75. Ο Μαρκάνεν με τον Κόπονεν έπαιζαν όσο χρειαζόταν και παράλληλα ο Χένρικ Ντέτμαν τους ξεκούραζε για τη συνέχεια, την ώρα που η Ελλάδα είχε μόνο τον Κώστα Σλούκα και τον Θανάση Αντετοκούνμπο σαν επιθετικά όπλα. Αποτέλεσμα ήταν η Ελλάδα μετά από λίγο να αρχίσει πάλι τα τρίποντα, χωρίς στόχο, και το σκορ στο γ’ δεκάλεπτο να φτάνει στους 52-67.

Ελπίδες για ανατροπή και οριστική ήττα

Το τελευταίο μέρος του αγώνα βρήκε την Ελλάδα να προσπαθεί να μειώσει τη διαφορά χωρίς ουσιαστικό σχέδιο. Ο Πρίντεζης ήταν εξουδετερωμένος με αποτέλεσμα να αγωνίζεται ο Αγραβάνης, ο οποίος επιθετικά ήταν ακίνδυνος και επί της ουσίας έμεναν μόνο οι δημιουργικές εξάρσεις του Σλούκα. Ένα σερί 13-2 της Εθνικής κατάφερε να μειώσει τη διαφορά ακόμα και στους 4 (65-69) με το παιχνίδι να γίνεται ντέρμπι και την Εθνική να εμφανίζεται για πρώτη φορά αισθητά σοβαρή. Το αντιαθλητικό φάουλ του Μάντζαρη και το υπό πίεση τρίποντο του Μάρκανεν επανέφεραν τη διαφορά στους 10 (65-75). Οι ελπίδες κράτησαν μόλις για 2′ λεπτά με την Φινλανδία στο τέλος να έχει τον πλήρη έλεγχο και να παίρνει τη νίκη.

Τα δεκάλεπτα:

14-23, 33-45, 52-67, 77-89

Ελλάδα (Μίσσας): Καλάθης 2 (5ασ.), Μπουρούσης 1, Σλούκας 12, Παππάς 8, Παπαγιάννης, Πρίντεζης 7, Παπανικολάου 8, Μάντζαρης 8, Αγραβάνης 9 (6ρ.), Παπαπέτρου 5, Αντετοκούνμπο 17 (6/6σ.).

Φινλανδία (Ντέτμαν): Χαφ 8, Λι 6, Σάλιν 7, Κότι 4, Κόπονεν 24 (8/14σ., 6ασ.), Νούτινεν 2, Ράνικο 14 (5ασ.), Λίντμπομ 5, Μάρκανεν 17 (6ρ.), Μέρφι 2.

Δείτε τα στατιστικά του αγώνα εδώ!