Η Ελλάδα μετά το σοκ των τριών ηττών στη φάση των ομίλων και τον κίνδυνο του αποκλεισμού, βρίσκεται πλέον στην Κωνσταντινούπολη, εκεί που χτυπάει η καρδιά του Ευρωπαϊκού μπάσκετ για τις επόμενες 8 ημέρες.

Ο σημερινός (09/09, 21:30 ΕΡΤ2) αντίπαλος της “επίσημης αγαπημένης” για τον πρώτο γύρο των νοκ άουτ δεν είναι κάποια εύκολα ομάδα, το ακριβώς αντίθετο θα έλεγε κανείς. Η Λιθουανία είναι ανάμεσα στα φαβορί για την κατάκτηση ενός μεταλλίου με αποτέλεσμα η Ελλάδα να κατεβαίνει σαν αουτσάιντερ στην σημερινή αναμέτρηση, με βάση και την εικόνα που έδειξαν οι δύο ομάδες στη φάση των ομίλων.

Η Λιθουανία κατατάσσεται στις ομάδες που έχουν ικανότατους σουτέρ από τα 6,75 με τον Μιντγκάουσκας Κουζμίνσκας και τον Γιόνας Ματσιούλις να είναι δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις παικτών που “χτυπούν” από απόσταση. Βέβαια η συμμετοχή του πρώτου στον σημερινό αγώνα μόνο σίγουρη δεν πρέπει να θεωρείται μιας και δεν συμμετείχε στη χτεσινή προπόνηση. Από την άλλη, δεν μπορεί να παραμεριστεί και η ευκολία με την οποία σκοράρουν οι Λιθουανοί κάτω από την ρακέτα, με το απόλυτο όπλο της ομάδας να ακούει στο όνομα Γιόνας Βαλαντσιούνας, ενώ επικίνδυνος για την ελληνική άμυνα είναι και ο Ντονάτας Μοτεγιούνας.

Η Ελλάδα από την πλευρά της θα προσπαθήσει να στηριχτεί ξανά στο περιφερειακό δίδυμο των Καλάθη-Σλούκα που έφερε και την πρόκριση στον τελευταίο αγώνα κόντρα στην Πολωνία και από κει και πέρα υπάρχει η σταθερά του Γιώργου Πρίντεζη, η ενέργεια του Θανάση Αντετοκούνμπο, και το βάρος πέφτει στους Παπαγιάννη και Παπανικολάου αναφορικά με τα προσωπικά τους μαρκαρίσματα στην άμυνα. Ο Έλληνας σέντερ ενδεχομένως να αγωνιστεί περισσότερο σήμερα λόγω της πλαστικότητας και του ύψους του και πιθανόν να μπορεί να ανακόψει σε κάποιο βαθμό τον Βαλαντσιούνας, ενώ ο Παπανικολάου καλείται να αντιμετωπίσει τον Κουζμίνσκας και να αναχαιτίσει πολλές από τις επιθέσεις του.

Η στατιστική ανάμεσα στις δύο ομάδες δεν διαφέρει αρκετά, με τις δύο ομάδες να κινούνται στους ίδιους πόντους επιθετικά (85,2 πόντους κατά μέσο όρο η Λιθουανία έναντι 84,2 της Ελλάδας), ενώ αντίστοιχη είναι η εικόνα και στις ασίστ με 19,6 έναντι 18,6, βέβαια το δεύτερο σκέλος της στατιστικής θα πρέπει να ανησυχεί τον Κώστα Μίσσα και το τεχνικό του επιτελείο, με δεδομένο ότι η Λιθουανία διαθέτει μόλις ένα καθαρόαιμο πόιντ γκαρντ. Η ουσιαστική διαφορά στη στατιστική των δύο ομάδων έγκειται στα ριμπάουντ, με την Λιθουανία να μετρά κατά μέσο όρο 41 ενώ η Ελλάδα 35,8 και είναι κάτι που θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή, με δεδομένο ότι τα 14 από αυτά είναι επιθετικά, οπότε ανανεώνονται οι επιθέσεις.

Αναφορικά με την παραγωγή των πόντων στον αγώνα, η Ελλάδα σουτάρει με 56,6% στο δίποντο και 39,8% από το τρίποντο μετρώντας 23,2 εύστοχες προσπάθειες εντός πεδιάς και 7,8 εύστοχες προσπάθειες από τη γραμμή του τριπόντου, με το ποσοστό στα τρίποντο να είναι αρκετά μεγάλο λόγω και του τελευταίου αγώνα με την Πολωνία που οι Έλληνες μέτρησαν 65% ευστοχίας. Η Λιθουανία από την πλευρά της μετρά 59,3% από το δίποντο με 22,4 εύστοχες προσπάθειες ανά αγώνα, ενώ στο τρίποντο μετρά σταθερά 37,1% ευστοχίας με 8,6 προσπάθειες.

Μένει πλέον να φανούν όλα στο παρκέ, με την Ελλάδα μετά το κακό πρόσωπο των αγώνων των ομίλων, να καλείται να δείξει το πρόσωπο που μας έχει συνηθίσει σε όλες τις μεγάλες επιτυχίες της.