Στα 37 του, ο διεθνής γκαρντ της Μπαρτσελόνα αποφάσισε να δώσει την τελευταία παράστασή του με το εθνόσημο στο «Σινάν Ερντέμ» (17/09, 17.00). Η Διεθνής Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης, με αποχαιρετιστήριο γράμμα της, τον ευχαριστεί για τις αναμνήσεις.

Όπως αναφέρει σχετικά: «Το όνομα μου είναι Χουάν Κάρλος, αν και πολλοί με ξέρουν ως «La Bomba». Είμαι 37 χρονών. Πρώτα από όλα, Χουανκάρ, άσε με να σου πω πόσο υπέροχα θα είναι η ζωή σου για τα επόμενα χρόνια. Η οικογένειά σου θα είναι το παν. Αυτή θα είναι το καταφύγιό σου στα καλά και στα άσχημα που θα συναντάς στη ζωή. Αυτή, και οι αληθινοί σου φίλοι είναι εκείνοι που δεν θα σε αφήσουν ποτέ μόνο. Πάντα να τους εμπιστεύεσαι, όταν τους χρειάζεσαι.

Δεύτερον, ευχαρίστησε εκείνους που άρχισαν να σε μαθαίνουν μπάσκετ, ειδικά το μεγάλο σου αδερφό. Είναι εκείνος που θα επιμένει στο πάθος για αυτό το άθλημα. Θα είναι ο καθρέφτης που θα βλέπεις τον εαυτό σου. Και αυτό θα γίνει πολύ σύντομα, όταν θα γίνεις 8 ετών. Όταν θα φύγεις από την ομάδα της γειτονιάς σου, τη Santfeliuenc CB και πας στην Μπαρτσελόνα, τίποτα δεν θα αλλάξει, εάν είσαι ο εαυτός σου. Ποτέ μην ξεφύγεις από αυτό το μονοπάτι. Εάν είσαι αυθεντικός, θα γίνεις αστέρας του μπάσκετ, αλλά ποτέ να μην ξεχνάς τις ρίζες σου, γιατί αυτό θα το κάνει ακόμα πιο σπουδαίο. Η Μπαρτσελόνα θα αλλάξει τη ζωή σου. Θα περάσεις από όλες τις μικρές ομάδες. Θα ευχαριστηθείς όλους τους προπονητές σου και θα τους ευχαριστείς για όσα έμαθαν εσένα και τους συμπαίκτες σου. Ανάμεσα σε αυτούς, θα βρεις ένα πολύ ψηλό και με μεγάλα αφτιά αγόρι, που δεν δείχνει σαν μπασκετμπολίστας. Λέγεται Πάου. Μαζί του θα ζήσεις πολύ όμορφες στιγμές, αλλά πρώτα θα κάνεις το ντεμπούτο σου με την ανδρική ομάδα της Μπαρτσελόνα, μετά την εξαιρετική σεζόν στην ομάδα Νέων το 1996-97.

Το ντεμπούτο θα γίνει στο «Παλάου», στις 23 Νοεμβρίου το 1997. Θα φοράς το Νο 5 και θα είναι ο κόουτς Χοάν Μόντες που θα σου δώσει την ευκαιρία. Θα παίξεις κόντρα στη Γρανάδα και θα σκοράρεις 10 πόντους, αφήνοντας τους θεατές στο «Παλάου» άφωνους από τις «βόμβες» σου. Στα 19 σου θα κατακτήσεις το Παγκόσμιο του 1999 με τους Νέους. Εκεί θα αρχίσεις, επίσης, να γράφεις μια σημαντική σελίδα στην ιστορία σου σε διεθνές επίπεδο. Θα πάρεις το χρυσό στην Λισαβόνα, αφού νικήσεις τις ΗΠΑ στον τελικό. Με αυτή την ομάδα θα απολαύσεις σπουδαίες στιγμές, δίπλα σε παίκτες που θα είναι επίσης σημαντικοί, όπως ο Πάου Γκασόλ, ο Ραούλ Λόπεθ, ο Μπέρνι Ροντρίγκεθ, ο Φελίπε Ρέγες και ο Γερμάν Γκάμπριελ.

Την σεζόν 2000-01 θα είσαι μάρτυρας και θα ζήσεις την εκτόξευση ενός από τους καλύτερους σου φίλους: του Πάου Γκασόλ. Θα κατακτήσει το Copa del Rey στη Μάλαγα, κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης και θα είναι ο MVP. Δυστυχώς, ο Πάου θα πετάξει σύντομα για τις ΗΠΑ για να παίξει στο ΝΒΑ και θα γίνει ένας από τους καλύτερους σέντερ στον κόσμο. Ύστερα από αρκετές σεζόν, έχοντας πετύχει πολλά σε συλλογικό κι εθνικό επίπεδο, θα σκεφτείς πως ήρθε η ώρα να δοκιμάσεις την περιπέτεια στην Αμερική. Θες να μάθεις πώς είναι να παίζεις στο ΝΒΑ. Οι Γκρίζλις του Γκασόλ σε περιμένουν. Θα παίξεις μία χρονιά, κατά την οποία θα είσαι ένας από τους καλύτερους rookies της διοργάνωσης, όντας 6ος ή 7ος παίκτης στο ροτέισιον. Αυτό το στιλ μπάσκετ δεν μοιάζει καθόλου με το ευρωπαϊκό, και όταν δεις πως ο Πάου γίνει ανταλλαγή στους Λέικερς στα μέσα της σεζόν, θα αρχίσεις να σκέφτεσαι την επιστροφή στην Ευρώπη. Το καλοκαίρι του 2008 θα κατακτήσεις το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνο, έπειτα από δύο χρόνια και την κατάκτηση του Παγκοσμίου στην Ιαπωνία, ένα ορόσημο στην ιστορία του ισπανικού μπάσκετ.

Η Μπαρτσελόνα είναι το σπίτι σου. Ο σύλλογος θα σου κάνει πρόταση να γυρίσεις, σε ένα πρότζεκτ που θα ηγείται ο Τσάβι Πασκουάλ, που μέχρι πρότινος ήταν στο πλάι του Ντούσκο Ιβάνοβιτς. Το 2008-09 η ομάδα θα πάρει ξανά το πρωτάθλημα, ύστερα από πέντε χρόνια αποτυχίας. Η ομάδα θα είναι καλά ενισχυμένη με παίκτες όπως ο Ντέιβιντ Άντερσεν, ο Λούμπος Μπάρτον και ο Βίκτορ Σάδα. Στις 8,5 σεζόν που ο Τσάβι Πασκουάλ θα είναι ο κόουτς της ομάδας θα απολαύσεις πολλές εκπληκτικές στιγμές. Παρ’ όλο που τα τελευταία χρόνια με τον Τσάβι δεν είναι καλά, από την άποψη των αποτελεσμάτων, η ομάδα θα κατακτήσει τη δεύτερη Ευρωλίγκα στο Παρίσι, επικρατώντας του Ολυμπιακού σε έναν σπουδαίο τελικό. Θα αναδειχθείς MVP και θα δεις πώς πανηγυρίζουν οι οπαδοί της Μπαρτσελόνα με παίκτες όπως οι Πιτ Μάικλ, Τζιανλούκα Μπαζίλε, Ρίκι Ρούμπιο, Έραζεμ Λβόρμπεκ και Ρότζερ Γκριμάου.

Κατά τη διάρκεια όλων αυτών θα συνεχίσεις να γράφεις της ιστορία σου στη FIBA. Σε εθνικό επίπεδο θα έχεις δύο χρυσά μετάλλια σε Ευρωμπάσκετ σε Πολωνία και Λιθουανία και θα πάρεις ένα ασημένιο στο Λονδίνο και ένα χάλκινο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο Ντε Τζανέιρο. Από τον κόσμο του διεθνούς μπάσκετ – ευχαριστούμε για τις αναμνήσεις «La Bomba».