Η στιγμή που σύσσωμο το ευρωπαϊκό και παγκόσμιο μπάσκετ έφτασε το βράδυ της Πέμπτης (1/9), η Ομοσπονδία της Γερμανίας κρέμασε στην οροφή της Κολωνίας αλλά και του εγχώριου μπάσκετ γενικότερα τον αριθμό 14, με τον οποίο αναδείχθηκε αλλά και ανέδειξε τη χώρα όσο κανείς άλλος ο Dirk Nowitzki!

Ουσιαστικά, η εν λόγω κίνηση είναι κάτι που λαμβάνει χώρα για πρώτη φορά στα παγκόσμια μπασκετικά ύδατα, καθότι μέχρι στιγμής καμία Εθνική ομάδα δεν είχε τολμήσει να πάρει την απόφαση να αποσύρει τον αριθμό ενός συγκεκριμένου παίκτη.
Και όμως, ο σπουδαίος Dirk είναι ο πρώτος που καταφέρνει κάτι αντίστοιχο, με το γερμανικό κοινό να αποθεώνει τον θρύλο της χώρας αλλά και του αθλήματος εν γένει στο ημίχρονο του ντέρμπι του 2ου ομίλου του Eurobasket 2022 μεταξύ της οικοδέσποινας Γερμανίας και της γεμάτης Γαλλίας.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί το γεγονός πως, αν και ήταν η κύρια υποχρέωσή του το ΝΒΑ και η πορεία των Dallas Mavericks στη Δύση, ο Nowitzki πάντοτε έδινε το «παρών» στα καλοκαιρινά ραντεβού της Εθνικής του ομάδας, με την οποία πανηγύρισε και δύο μετάλλια το 2000 (Παγκόσμιο Κύπελλο) και 2005 (Ευρωμπάσκετ), όταν ηττήθηκε στο μεγάλο τελικό από την Εθνική μας ομάδα στο Βελιγράδι.