Το τουρνουά μπάσκετ με αγωνιστικό αμαξίδιο Ανδρών των Παραολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς καθώς σημειώθηκε μία μεγάλη έκπληξη με το “καλημέρα”.

Πιο συγκεκριμένα, οι Τούρκοι πέτυχαν την πρώτη νίκη της ιστορίας τους απέναντι στις ΗΠΑ επικρατώντας με 59-50 σε ένα συγκλονιστικό παιχνίδι. Μπορεί οι Αμερικανοί να μην διαθέτουν μία… Dream Team εφάμιλλη με αυτή του Κόμπε Μπράιαντ και του ΛεΜπρον Τζέιμς, αλλά το… στραπάτσο από τους Τούρκους είναι ικανό για να αλλάξει άρδην την κατάσταση στον α’ όμιλο.

Εύκολη νίκη για την Ισπανία επί της Ιταλίας με το επιβλητικό 67-40, ενώ η Αυστραλία έκανε επίδειξη δύναμης απέναντι στη Νότια Αφρική επικρατώντας με το… εντυπωσιακό 93-39.

Στο β’ όμιλο η Γερμανία δυσκολεύτηκε, αλλά στο τέλος έκαμψε την αντίσταση της διοργανώτριας Μεγάλης Βρετανίας με 77-72, αν και χρειάστηκε το έξτρα πεντάλεπτο της παράτασης.

Εξάλλου, ο σούπερ σταρ της διοργάνωσης, Πάτρικ Άντερσον έδωσε για ακόμα μία φορά τα διαπιστευτήριά του σκοράροντας 32 πόντους στη νίκη του Καναδά επί της Ιαπωνίας με 68-53. Οι Καναδοί αποτελούν το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου και έχοντας στο δυναμικό τους τον Άντερσον μπορούν να τα καταφέρουν, αφού μόνο η Αυστραλία δείχνει ικανή να τους σταματήσει.

Τέλος, η Πολωνία επιβλήθηκε άνετα της Κολομβίας με 63-45 στο παιχνίδι που έριξε την αυλαία στην πρώτη μέρα.

Κυρίαρχες ΗΠΑ και Ολλανδία

Στο τουρνουά Γυναικών τα πράγματα είναι πιο απλά. Οι ΗΠΑ έδειξαν ευθύς εξαρχής τις… άγριες διαθέσεις τους επικρατώντας της Γαλλίας με το εντυπωσιακό 63-24, ενώ η Ολλανδία δεν αντιμετώπισε το παραμικρό πρόβλημα απέναντι στους οικοδεσπότες κερδίζοντας τη Μεγάλη Βρετανία με 62-35.

Πιο δύσκολο έργο είχαν οι Αυστραλία (52-50 τη Βραζιλία) και Κίνα (53-46 το Μεξικό), οι οποίες, όμως, βρήκαν τον τρόπο να φτάσουν στην κατάκτηση του ροζ φύλλου αγώνα και να ξεκινήσουν με το δεξί τις υποχρεώσεις τους στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.