Οι ΗΠΑ τα έκαναν όλα τέλεια κόντρα στο Ιράν το πρωί της Τετάρτης (28/7) και εκμεταλλευόμενοι τη χαώδη διαφορά δυναμικότητας κατάφεραν να επικρατήσουν με 120-66, φτάνοντας στην πρώτη τους νίκη στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο μετά την ήττα στην πρεμιέρα από τους Γάλλους του φοβερού και τρομερού Evan Fournier.

 

 

 

Μπορεί να είναι μια νίκη που περνάει στα… ψιλά εξαιτίας του αντίπαλου δέους των ΝΒΑers, αλλά το συγκρότημα του Gregg Popovich πέτυχε μια άκρως ιστορική επίδοση στον εν λόγω αγώνα, αφού βίωσε την 9η κορυφαία επιθετική βραδιά στην ιστορία της Εθνικής Ανδρών!

Πιο συγκεκριμένα, οι 120 πόντοι είναι η 9η καλύτερη εκδοχή των Αμερικανών σε Ολυμπιάδα από το μακρινό 1936, όταν το μπάσκετ έγινε ολυμπιακό άθλημα στο Βερολίνο της Γερμανίας, αλλά και η 2η κορυφαία από το Λονδίνο (2012) και τους 126 πόντους κόντρα στην Αργεντινή.

 

 

 

Ωστόσο, καμία από αυτές δεν έφτασε έστω κοντά στο να ξεπεράσει τους 156 ολόκληρους πόντους -ρεκόρ διοργάνωσης- με τους οποίους καταβρόχθισαν την άτυχη Νιγηρία το 2012, με την τελική διαφορά της τάξης του +83 να πιστοποιεί απλά την κυριολεξία του ρήματος!

 

 

Από την αρχή της νέας χιλιετίας, οι ΗΠΑ έχουν πετύχει συνολικά 22 φορές περισσότερους από 100 πόντους σε ένα μεμονωμένο ματς, ενώ οι σημερινοί 120 κόντρα στη χώρα της Ασίας είναι οι 3οι πιο πολλοί από το 2000 και τους Ολυμπιακούς του Σίδνεϋ.

Παράλληλα, όσον αφορά την τελική διαφορά (+54), αυτή είναι η μεγαλύτερη από την πρεμιέρα της Ολυμπιάδας του Ρίο -όταν οι Αμερικανοί είχαν κερδίσει την Κίνα με 57 πόντους- αλλά και η 3η πιο τρανή τη νέα χιλιετία, μετά και το +83 με τη Νιγηρία πριν από 9 χρόνια.
Συνολικά, είναι η 21η μεγαλύτερη απόσταση στο τελικό σκορ μιας αναμέτρησης στην πλούσια μπασκετική ιστορία της χώρας.

Τέλος, η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ μέτρησαν τουλάχιστον 100 πόντους σε Ολυμπιακούς Αγώνες έλαβε χώρα το μακρινό 1952 -στην 3η τους συμμετοχή- όταν είχαν διασύρει με 103-55 τη Χιλή, στην τότε 2η μεγαλύτερη διαφορά τους σε Ολυμπιάδα.