Τα προολυμπιακά τουρνουά και, κατ’ επέκταση οι Ολυμπιακοί Αγώνες πλησιάζουν και άπασες οι Ομοσπονδίες ανακοινώνουν με τον καιρό, τους «εκλεκτούς» των ομοσπονδιακών τους προπονητών. Την τελευταία εβδομάδα, δύο ακόμη χώρες ανακοίνωσαν τις προεπιλογές τους, προκαλώντας αν μη τι άλλο έκπληξη ως προς τις αρχικές εκτιμήσεις, για τις επιλογές που θα έκαναν οι αντίστοιχοι εκλέκτορες στους παίκτες από το ΝΒΑ, ενώ μια απουσία είναι γνωστή, πριν καν ανακοινωθεί η προεπιλογή μιας ακόμη χώρας. 

Σπουδαίας σημασίας βέβαια, είναι το γεγονός ότι οι τρεις μαζί, μετρούν αυτή τη στιγμή συνολικά 14 παίκτες που αγωνίζονται στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη, με την πιθανότητα να γίνουν 15. Από μόνοι τους, δηλαδή, δημιουργούν ομού ένα αξιοζήλευτο ρόστερ ομάδας του ΝΒΑ! Τουρκία και Ισπανία, προχώρησαν στην ανακοίνωση δύο ενδιαφερουσών λιστών που «έγραψαν» οι Εργκίν Αταμάν και Σέρτζιο Σκαριόλο, ενώ ταυτόχρονα ο Καναδάς είναι έτοιμος να κάνει το «μπαμ» στο προολυμπιακό τουρνουά των Φιλιππινών, υπολογίζοντας τη δεδομένη στιγμή σε 8 NBAers.

Καναδάς

Πριν προχωρήσουμε στο «μεγαθήριο» της «τριπλής παρέας», την Ισπανία, ας ξεκινήσουμε πρώτα με τη σημαντική απουσία που θα υπάρχει δεδομένα για μια ομάδα που δεν έχει ανακοινώσει ακόμη την προεπιλογή της. Ο Καναδάς, φαίνεται πως μάλλον θα στερηθεί τον πιο αναγνωρίσιμο NBAer τους, τον Κέλι Ολίνικ. Ο «αστέρας» των Μπόστον Σέλτικς, πρόσφατα υπεβλήθη σε αρθροσκόπηση στον ώμο του και η θεραπεία μετά την επιτυχημένη για τον ίδιο διαδικασία, υπολογίζεται περίπου στους πέντε μήνες. Οι Καναδοί θα χάσουν, με αυτόν τον τρόπο, ένα από τα πιο πολύτιμα «όπλα» τους.

Τα καλά νέα, είναι πως κανείς εκ των αγωνιζομένων στο κορυφαίο πρωτάθλημα, δεν έχει δηλώσει προς το παρόν άρνηση να συμμετάσχει στο προολυμπιακό τουρνουά της Μανίλα. Ο κορυφαίος εξ αυτών, Τρίσταν Τόμπσον, είχε τονίσει σε δηλώσεις του τον περασμένο Μάρτιο, ότι «θέλω να φέρω ένα μετάλλιο στο καναδικό μπάσκετ». Η δήλωση αυτή, φανερώνει σε κάθε περίπτωση, τη «δίψα» των Βορειοαμερικανών για μια διάκριση, που μπορεί να μην αναμένουν πολλοί, αλλά ταυτόχρονα δε σημαίνει πως είναι ανέφικτη, αν προσέξει κανείς ποιοι παίκτες τους παίζουν στο ΝΒΑ.

Με 8 NBAers, άλλωστε, δε θα μπορούσε παρά να έχει υψηλές επιδιώξεις.

Οι NBAers του Καναδά: Τρίσταν Τόμπσον, Άντονι Μπένετ, Κόρι Τζόζεφ, Άντριου Νίκολσον, Ντουάιτ Πάουελ, Ρόμπερτ Σακρ, Νικ Στάουσκας, Άντριου Ουίγκινς

thompson-canada

Ισπανία

Οι «Φούριας Ρόχας» έκαναν τη μεγαλύτερη έκπληξη, συμπεριλαμβάνοντας όλους τους NBAers στην προεπιλογή τους, καθώς σε αυτή βρισκόταν, τόσο ο τραυματίας τη δεδομένη στιγμή Μαρκ Γκασόλ όσο και ο «εκτοπισμένος» πέρυσι από τον Νίκολα Μίροτιτς στη θέση του «νατουραλιζέ» για το Ευρωμπάσκετ, Σέρζ Ιμπάκα (παρότι είναι εξαντλημένος από μια σειρά 7 τελικών με τους Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ, στους τελικούς της Δυτικής Περιφέρειας κόντρα στους Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς, δε θα στερήσει την παρουσία του από τους Ίβηρες). Μαζί με τους Πάου Γκασόλ, Χοσέ Καλντερόν (επίσης διαθέτει μόλις έναν χρόνο στο συμβόλαιό του με τους Νιου Γιροκ Νικς) και Ρίκι Ρούμπιο, με τους δύο τελευταίους να επιστρέφουν, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια ομάδα έτοιμη να «χτυπήσει» την τριάδα των μεταλλίων και, με δεδομένο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δύσκολα θα βρουν απέναντί τους κάποιο υψηλό «εμπόδιο», θα μπορούσε να είναι τουλάχιστον αισιόδοξη ότι θα κρατήσει τη θέση της 2ης μεγαλύτερης δύναμης στον κόσμο, την οποία έχει κατακτήσει από το 2008 και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.

Ο Μαρκ Γκασόλ, πάντως, δε μοιάζει το ίδιο αισιόδοξος, καθώς όπως έχει παραδεχθεί ο ίδιος, η θεραπεία του από τον τραυματισμό του Φεβρουαρίου, εξελίσσεται σε αργό ρυθμό. Ο σέντερ των Μέμφις Γκρίζλις, ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να ρισκάρει ενδεχόμενο νέο τραυματισμό και τα «μηνύματα» δεν είναι «ευοίωνα» για τον Σκαριόλο.

Και χωρίς τον Μαρκ, φυσικά, θα έχει τη συμμετοχή άλλων πέντε σπουδαίων NBAers, με τη βοήθεια άλλων επτά παικτών εγνωσμένης αξίας από τους ευρωπαϊκούς συλλόγους.

Οι NBAers της Ισπανίας: Πάου Γκασόλ, Νίκολα Μίροτιτς, Χοσέ Καλντερόν, Σερζ Ιμπάκα, Ρίκι Ρούμπιο, Μαρκ Γκασόλ (;)

gasol-bros

Τουρκία

Η διαμάχη με τον Ενές Καντέρ, είναι γνωστή για τη γειτονική χώρα, καθώς ο σέντερ των Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ έχει ουσιαστικά αποκλειστεί λόγω των πολιτικών του πεποιθήσεων και της φιλικής του σχέσης με τον συγγραφέα και πρώην ιμάμη, Φετουλάχ Γκιουλέν. Η κόντρα αυτή μάλιστα, συνεχίζεται με βαρείς χαρακτηρισμούς ανάμεσα στον ίδιο και τον Αταμάν, με τον Καντέρ να υπονοεί ουσιαστικά ότι ο κόουτς της Γαλατάσαραϊ, αποτελεί «πιόνι» του πρωθυπουργού της χώρας, Ταγίπ Ερντογάν. Τον τελευταίο βέβαια, δεν έχει διστάσει να τον αποκαλέσει ευθέως «δικτάτορα».

Πέραν αυτού του θέματος, ο Αταμάν δε θα μπορέσει να υπολογίζει ούτε στις υπηρεσίες του Ερσάν Ιλιασόβα. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ο βετεράνος φόργουορντ δε θα αγωνιστεί με το εθνόσημο στο στήθος, καθώς προέχει για τον ίδιο η μονιμότητα στο Ορλάντο, μιας και τη σεζόν 2016-2017 θα αγωνίζεται στους Μάτζικ με συμβόλαιο μη εγγυημένο.

Αυτός που δηλώνει «παρών», είναι ο Ομέρ Ασίκ. Ο σέντερ των Νιου Όρλινς Πέλικανς, μετά τη διάκρισή του ως έκτου μπλοκέρ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2014 και την απουσία του στο περσινό Ευρωμπάσκετ, δηλώνει παρών στην επόμενη αποστολή της χώρας του, η οποία καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολη, όταν στον ίδιο όμιλο υπάρχουν η μόνιμα ευρισκόμενη πια στην παγκόσμια «κορυφογραμμή» Γαλλία, ο Καναδάς με τους μάλλον ουκ ολίγους NBAers και η ακμάζουσα Σενεγάλη.

Ο Ασίκ, λοιπόν, είναι ο μοναδικός NBAer της Εθνικής Τουρκίας.

asik-turkey-pagkos