Λίγες ώρες απομένουν ακόμα για την επίσημη έναρξη του προγράμματος του μπάσκετ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, με τον αγώνα ανάμεσα στο Ιράν και την Τσεχία (04:00) να είναι αυτός που θα ανοίξει την αυλαία της απόλυτης γιορτής του αθλήματος.

Μπορεί η 25η Ιουλίου να είναι η ημέρα έναρξης, αλλά, όσο λαμπερή και αν είναι, δε μπορεί να συγκριθεί με αυτήν της λήξης, όταν δηλαδή θα γίνουν γνωστές τόσο οι εθνικές ομάδες του μεγάλου τελικού όσο και εκείνες που θα κατακτήσουν τα τρία μετάλλια του θεσμού.

Η εν λόγω ημέρα εδώ και 3 διοργανώσεις (13 χρόνια) βρίσκει τις ΗΠΑ πρωταθλήτριες κόσμου -και μάλιστα με χαρακτηριστική άνεση- αφού τα συγκροτήματα του Mike Krzyzewski έβρισκαν πάντα τον τρόπο να υπερασπίζονται τον τίτλο του ακλόνητου φαβορί.

Πιο συγκεκριμένα, και μετά το στραπάτσο που γνώρισαν στην Ολυμπιάδα της Αθήνας το 2004 από την Αργεντινή στα ημιτελικά, οι Αμερικανοί φτάνουν δίχως την παραμικρή ήττα στον τελικό, εκεί όπου επικρατούν με συνολική διαφορά πόντων της τάξης του 48 πόντους (16 ανά βραδιά), ενώ στον πιο πρόσφατο που βρέθηκαν, κόντρα στη Σερβία το 2016 στο Ρίο, κέρδισαν με 30 πόντους (96-66)!

 

 

 

Νωρίτερα, το 2008 στο Πεκίνο και το 2012 στο Λονδίνο, είχαν επικρατήσει με 118-107 και 107-100, αντίστοιχα, των Ισπανών, που παρά το γεγονός πως δεν έχουν κατακτήσει ποτέ το χρυσό μετάλλιο, έχουν πανηγυρίσει 3 συνεχόμενα εν γένει από το 2008, ενώ συνολικά έχουν ανέβει στο βάθρο ανεξαρτήτως διοργάνωσης 10 φορές σε 15 χρόνια από το 2006.

 

 

 

 

Άλλωστε, δε θα πρέπει να ξεχαστεί το γεγονός πως η Ισπανία έρχεται στην Ιαπωνία ως η ευρωπαϊκή πρωταθλήτρια, αλλά και αυτή που έχει το know how, καθότι κατέκτησε το χρυσό στο Παγκόσμιο του 2006 στην ίδια χώρα.

Τέλος, από τις 19 φορές που έλαβαν χώρα οι Ολυμπιακοί Αγώνες από το 1936 στο Βερολίνο, οι ΗΠΑ έχουν στεφθεί παγκόσμιοι κυρίαρχοι τις 15, σε μια επίδοση που ποσοστιαία μεταφράζεται με 79%, ενώ από τις χώρες που συμμετέχουν στη φετινή διοργάνωση μονάχα η Αργεντινή έχει σπάσει την κυριαρχία της (Σοβιετική Ένωση και Γιουγκοσλαβία δεν προσμετρώνται).

Όσον αφορά την Ισπανία, η χώρα της Ιβηρικής έχει κατακτήσει 4 μετάλλια σε Ολυμπιάδα συνολικά, με το πρώτο (δεύτερη θέση) να λαμβάνει χώρα το μακρινό 1984 στο Λος Άντζελες των ΗΠΑ, από τις οποίες έχει ηττηθεί 4 φορές σε τελικό.

 

 

 

Έπειτα, ακολουθούν Λιθουανία και Βραζιλία με 3, ενώ στις απόλυτες εκπλήξεις βρίσκονται οι Κούβα (3η θέση, 1974 Μόναχο) και Μεξικό (3η θέση, 1936 Βερολίνο) που έχουν ως κοινή συνισταμένη τη Γερμανία.