Η επίσημη έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο αναμένεται να διεξαχθεί σήμερα, με το μεγαλύτερο ραντεβού από καταβολάς αθλητισμού να ανοίγει τις πύλες του έπειτα από ένα χρόνο καθυστέρησης, εξαιτίας της επέκτασης της πανδημίας του κορονοϊού.

Μπορεί το μπασκετικό φεστιβάλ της Ολυμπιάδας να μην αναμένεται μέχρι και την επερχόμενη Κυριακή (25/7) και την αναμέτρηση ανάμεσα σε Ιράν και Τσεχία (04:00), αλλά το basketblog.gr σας παρουσιάζει τους «Έλληνες» παίκτες του τουρνουά, που είτε αγωνίζονται αυτή τη στιγμή στη χώρα μας είτε έχουν περάσει από αυτή κατά το παρελθόν.

1) Moustapha Fall/ Γαλλία

 

Το φετινό μεταγραφικό απόκτημα του Ολυμπιακού κέρδισε επιτέλους μια κλήση σε τεράστια διοργάνωση με την πατρίδα του, τη Γαλλία, και αναμένεται να έρθει γεμάτος εμπειρίες και παραστάσεις στον Πειραιά την επόμενη σεζόν.

Ουσιαστικά, θα είναι ο τρίτος -πανομοιότυπος μάλιστα- center της ομάδας μετά τους Rudy Gobert και Vincent Poirier, σε μια… δεινοσαυρική frontline χωρίς ίχνος εκσυγχρονισμού.

Ωστόσο, η μετριότητα των έτερων «ψηλών» στο επιθετικό κομμάτι του παιχνιδιού μπορεί να κερδίσει κάποια λεπτά συμμετοχής στον πρώην παίκτη της ASVEL Villeaurbanne, που πέρυσι μέτρησε 9.5 πόντους, 2 επιθετικά ριμπάουντ, 2 κερδισμένα φάουλ για βολές αλλά και 70% στα εντός πεδιάς σουτ του.

 

 

 

 

2) Aron Baynes/ Αυστραλία

 

Ένας από τους πλέον χρήσιμους παίκτες μιας εκ των καλύτερων μπασκετικών μηχανών του πλανήτη, ο Aron Baynes, είχε περάσει από την ελληνική Basket League τη σεζόν 2011-12, όταν φόρεσε τη φανέλα του Ικάρου Χαλκίδας σε 23 ματς και μέτρησε 14 πόντους και 9 ριμπάουντ ανά 28 αγωνιστικά λεπτά, ενώ ταυτόχρονα ήταν 1ος σε αμυντικά (128) και επιθετικά ριμπάουντ (71) αλλά και 2ος σε επιχειρούμενες βολές (121) και 6ος σε συνολικές τάπες (16).

Δύο χρόνια αργότερα, βρέθηκε στο ΝΒΑ και τους San Antonio Spurs του Gregg Popovich και σταδιακά έχτισε το παρουσιαστικό του ρολίστα πολυτελείας, που μπορεί να σαγηνεύσει τον αντίπαλο επιθετικογενή center με κάθε τρόπο.

Συνολικά, αυτή θα είναι η 3η Ολυμπιάδα που θα εμφανιστεί μετά από εκείνες του Ρίο το 2016 -μέτρησε 10 πόντους, 6 ριμπάουντ και 2 ασίστ- και του Πεκίνο το 2008 -μέτρησε 7.5 πόντους και 3 ριμπάουντ- και ευελπιστεί πως θα ελλοχεύει ένα μετάλλιο.

Εν γένει, έχει συμμετάσχει μέχρι πρότινος σε 5 μεγάλες διοργανώσεις με την πατρίδα του.