Για 38′ λεπτά, η Λιθουανία ήταν μέσα στο παιχνίδι και διεκδικούσε με αξιώσεις μία μεγάλη νίκη απέναντι στις ΗΠΑ. Ομως στο τέλος μίλησε η κλάση του ΛεΜπρον Τζειμς, ο οποίος πήρε την υπόθεση προσωπικά και έδωσε στους Αμερικανούς τη νίκη με 99-94. Η Αμερική παρουσίασε μεγάλη χαλάρωση στην άμυνα, ήταν και άστοχη από το τρίποντο (10/33) και τις βολές (19/31), ενώ ολοκλήρωσε τον αγώνα με μόλις 13 ασίστ.

Οι Λιθουανοί έδειξαν πολύ καλό πρόσωπο επιθετικά, ωστόσο στα τελευταία κρίσιμα λεπτά τους έλειψε η ψυχραιμία για το κάτι παραπάνω που θα τους έφερνε ακόμα πιο κοντά σε μία σπουδαία νίκη.

Μετά τη μεγαλειώδη εμφάνιση της απέναντι στη Νιγηρία, η Αμερική ήταν προετοιμασμένη να βρει μεγαλύτερη αντίσταση από τη Λιθουανία. Και αυτό ακριβώς έγινε, καθώς οι Λιθουανοί μπήκαν δυνατά και με αιχμή τον Κλέιζα δεν άφησαν τους αστέρες του ΝΒΑ να ξεφύγουν στο σκορ. Οι ΗΠΑ από την άλλη, εμπιστεύτηκαν τη συνταγή των ρεκόρ του αγώνα με τη Νιγηρία, το τρίποντο, όμως η ευστοχία τους δεν ήταν ανάλογη.

Ετσι, σε συνδυασμό με τη μαχητικότητα και την ευστοχία των Λιθουανών από την περιφέρεια και την αστοχία των Αμερικανών αλλά και τη σχετικά χαλαρή άμυνα τους, το ημίχρονο ολοκλήρώθηκε στο 55-51 υπέρ των ΗΠΑ, αφήνοντας υποσχέσεις για ένα αμφίροπο δεύτερο μέρος.

Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε το τρίτο δεκάλεπτο. Οι ψυχωμένοι Λιθουανοί κατάφεραν μάλιστα να περάσουν και μπροστά με την ελάχιστη διαφορά (56-55), ύστερα από τρίποντo του Γιασικεβίτσιους, όμως στη συνέχεια παραδόθηκαν στον φρενήρη ρυθμό των Αμερικανών και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα βρέθηκαν πίσω με έξι (62-56).

Ωστόσο στη συνέχεια οι ΗΠΑ συνέχισαν να είναι άστοχες τόσο από τις βολές όσο και από την περιφέρεια και οι Λιθουανοί κατάφεραν να παραμείνουν στο παιχνίδι μετά το τέλος του τρίτου δεκαλέπτου, υπολοιπόμενοι μόλις έξι πόντους. (78-72)

Βλέποντας ότι έχουν ελπίδες για μία μεγάλη νίκη, οι Λιθουανοί πέρασαν μπροστά με 82-80 με πρωταγωνιστές τους Κλέιζα και Πόσιους, όμως οι σταρ του ΝΒΑ κρατούσαν το καλύτερο για τα τελευταία λεπτά. Με ηγέτη τον ΛεΜπρον Τζειμς πάτησαν γκάζι και δύο λεπτά πριν το τέλος ανέβασαν τη διαφορά στους εννέα (97-88) και ουσιαστικά “κλείδωσαν” τη νίκη…

Τα δεκάλεπτα: 25-33, 51-55, 72-78, 94-99.
ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ: Καουκένας 2, Καλνιέτις 2, Πόσιους 14 (1), Σεϊμπούτις 8 (1), Σονγκάιλα 11, Γιασάιτις 5 (1), Κλέιζα 25 (2), Καβαλιάουσκας 6, Γιασικεβίτσιους 8 (2), Βαλανσιούνας 4, Γιανκούνας 9.
ΗΠΑ: Τσάντλερ 1, Ντουράντ 16 (4), Τζέιμς 20 (1), Ουέστμπρουκ 7, Ουίλιαμς 12 (2), Ιγκουοντάλα, Μπράιαντ 6, Λαβ 7, Χάρντεν 3, Πολ 7 (1), Αντονι 20 (2).