Η Εθνική μας ομάδα, θα χρειαστεί σε κάτι λιγότερο από τέσσερις μήνες πια, να δώσει τη δική της «μάχη», για να βρεθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο Ντε Τζανέιρο. Η Επίσημη Αγαπημένη, πρέπει να ακολουθήσει το «μονοπάτι» του Τορίνο, όπου είναι πολύ πιθανό να υποχρεωθεί να υπερκεράσει τα «εμπόδια» της Κροατίας και της οικοδέσποινας Ιταλίας, έχοντας πρωτίστως να αντιμετωπίσει το Ιράν και το Μεξικό. Πριν τους αγώνες αυτούς, ωστόσο, θα γνωρίζει ήδη τον όμιλο, όπου θα βρεθεί, αν προκριθεί στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός του πλανήτη.

qqt-rio

Το επόμενο μεγάλο «βήμα» για τη διαμόρφωση του τουρνουά μπάσκετ, με τις 12 «εκλεκτές» ομάδες να πηγαίνουν στην πόλη της Βραζιλίας, είναι η κλήρωση των ομίλων. Την προσεχή Παρασκευή (11/3), με τοπική ώρα 15:30 (16:30, ώρα Ελλάδος), θα πραγματοποιηθεί η εν λόγω εκδήλωση. Οι 9 ομάδες που έχουν ήδη εξασφαλίσει τη θέση τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά και οι τρεις εναπομείνασες από τα προολυμπιακά τουρνουά σε Βελιγράδι, Μανίλα και Τορίνο, θα μάθουν ποιοι θα είναι οι αντίπαλοί τους, σαν βγουν… στον πηγαιμό για το Ρίο.

Υπενθυμίζεται, ότι έχουν ήδη προκριθεί οι Βραζιλία, Ηνωμένες Πολιτείες, Ισπανία, Λιθουανία, Αργεντινή, Βενεζουέλα, Κίνα, Αυστραλία και Νιγηρία.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι 10 διαιτητές προερχόμενοι από την Ευρωλίγκα, θα ταξιδέψουν στο Ρίο και θα σφυρίξουν στους αγώνες που θα διεξαχθούν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο Ίλια Μπελόσεβιτς και ο Χρήστος Χριστοδούλου, με θητεία σε Πεκίνο και Αθήνα αντίστοιχα, είχε ήδη γνωστοποιηθεί, ότι θα εκπροσωπήσουν το ευρωπαϊκό μπάσκετ και σε αυτούς προστέθηκαν οι εξής: Χουάν Κάρλος Γκαρθία Γκονθάλεθ (Ισπανία), Νταμίρ Γιαβόρ (Σλοβενία), Πιοτρ Παστούσιακ (Πολωνία), Σρέτεν Ράντοβιτς (Κροατία), Εντί Βιατόρ (Γαλλία), Όλεγκς Λάτισεβς (Λετονία), Ρόμπερτ Λοτερμόζερ (Γερμανία), Μπόρις Ρίζικ (Ουκρανία).

Οι οκτώ αυτοί διαιτητές, που πλασιώνουν τους Μπελόσεβιτς και Χριστοδούλου, έχουν ήδη εμπειρία Ολυμπιακών Αγώνων, αφού είχαν σφυρίξει σε αυτούς του 2012 στο Λονδίνο. Ο περιχαρής υπεύθυνος διαιτησίας της Ευρωλίγκα, Ρίτσαρντ Στόουκς, δήλωσε μετά την απόφαση αυτήν, τα εξής: «Το ότι οι διαιτητές απαρτίζουν το 1/3 των 30 διαιτητών που επέλεξε η FIBA, για να σφυρίξουν στο πιο σημαντικό μπασκετικό γεγονός, προέρχονται από την Ευρωλίγκα, είναι ένα παράσημο γι’ αυτούς και όσους τους έχουν επιλέξει να βρίσκονται στη διοργάνωσή μας. Επιβεβαιώνει, παράλληλα, ότι η δουλειά που κάνει η Ευρωλίγκα όλα αυτά τα χρόνια, ώστε να βελτιώνει συνεχώς και να ανανεώνει τις κατατάξεις των διαιτητών, είναι ένα γενικό καλό για το μπάσκετ».