Η επιθετική ραψωδία του Patty Mills στο μικρό τελικό του Τόκιο συνδυάστηκε με ένα νέο μεγάλο ρεκόρ Ολυμπιακών Αγώνων. Ο Αυστραλός άσος πέτυχε 42 πόντους, επίδοση που ουδείς άλλος έχει “πιάσει” στο παρελθόν σε αγώνα μεταλλίου, σε αυτά τα 85 χρόνια που υφίσταται το μπάσκετ στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Μέχρι πρότινος το σχετικό ρεκόρ σε αγώνα μεταλλίου (χρυσού ή χάλκινου) ήταν οι 37 πόντοι που είχε βάλει ο Drazen Dalipagic στο μικρό τελικό του 1984, οδηγώντας τη Γιουγκοσλαβία στη νίκη επί του Καναδά με 88-82. Όσα και τα χρόνια, δηλαδή, που χρειάστηκε να παρέλθουν (37), προκειμένου να βρεθεί ο παίκτης που θα ξεπεράσει την επίδοση του Γιουγκοσλάβου “θρύλου”.

Το γράφημα των 31 σουτ που επιχείρησε ο Mills:

Ο Patty Mills εν προκειμένω, ο νέος άσος των Brooklyn Nets, ο οποίος πέτυχε 26 πόντους στο 1ο ημίχρονο του μικρού τελικού και τελείωσε το ματς με 42, έχοντας 11/16 δίποντα, 4/15 τρίποντα, 8/10 ελεύθερες βολές, 9 ασίστ, 3 ριμπάουντ, 1 κλέψιμο και 2 λάθη σε 37’50”, καθώς και 35 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης.

Το σημαντικότερο, βέβαια, είναι ότι ο Mills οδήγησε την Αυστραλία σε ένα μετάλλιο που τόσες φορές διεκδίκησε, αλλά δεν πήρε ποτέ μέχρι σήμερα. Οι “boomers” έπαιξαν άλλες τρεις φορές στο παρελθόν σε αγώνα χάλκινου μεταλλίου Ολυμπιακών Αγώνων, ισάριθμες όμως ηττήθηκαν: το 1988 στη Σεούλ, το 1996 στην Ατλάντα και το 2000 στο Σίδνεϊ. Στο Τόκιο, πάντως, πήραν αυτό που τόσο πολύ άξιζαν.

Παρακολουθήστε πώς πέτυχε τους 42 πόντους ο Mills: