Δύο μεγάλα ονόματα του παγκόσμιου μπάσκετ είχαν την δυνατότητα να συναντηθούν στο Ρίο στα πλαίσια των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο λόγος για τους Οσκάρ Σμιντ και Άρβιντας Σαμπόνις, που ο καθένας έχει γράψει τη δική του ιστορία στα παρκέ.

Ο Σμιντ ή αλλιώς το «ιερό χέρι» του μπάσκετ είναι ο κορυφαίος σκόρερ όλων των εποχών στους Ολυμπιακούς Αγώνες, έχοντας σημειώσει 1093 πόντους, ενώ κατέχει και το ρεκόρ επίτευξης πόντων σε έναν αγώνα ολυμπιακού τουρνουά από το 1988, όπου με την Εθνική ομάδα της Βραζιλίας σκόραρε 55 πόντους απέναντι στην Ισπανία.Παράλληλα ανήκει και στο κλειστό κλαμπ των παικτών που έχουν καταφέρει να πάρουν μέρος σε 5 Ολυμπιακούς Αγώνες.

Από την άλλη ο Άρβιντας Σαμπόνις, ένας εκ των κορυφαίων παικτών της Ευρώπης, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς της Σεούλ το 1988 με την Σοβιετική Ένωση, ενώ με την Εθνική Λιθουανίας πανηγύρισε το χάλκινο μετάλλιο σε Βαρκελώνη (1992) και Ατλάντα (1996).

Να θυμίσουμε ότι και οι δύο παλαίμαχοι μπήκαν στο Hall of Fame της FIBA το 2010 στα πλαίσια του Μουντομπάσκετ της Τουρκίας.

Δείτε στην φωτογραφία που ακολουθεί τους δύο μπασκετικούς αστέρες, μαζί στο Ρίο:

 

Πάτυ Παναγιωτοπούλου