Το μεγαλύτερο γεγονός του πλανήτη, μετακόμισε από το Λονδίνο στο Ρίο Ντε Τζσνέιρο και είναι γεγονός. Η Βραζιλία, είναι αυτή που μέχρι τις 21 Αυγούστου, θα αποτελεί την οικοδέσποινα των 31ων Ολυμπιακών Αγώνων, με την τελετή έναρξης να πραγματοποιείται στο θρυλικό «Μαρακανά» και να είναι φαντασμαγορική, υποδεχόμενη γύρω στους 11.000 αθλητές, οι οποίοι έβαλαν… το δικό τους σπόρο.

Η μεγάλη γιορτή, μετά την καθιερωμένη αντίστροφη μέτρηση και τον εθνικό ύμνο της διοργανώτριας χώρας, έγινε με εικόνες από τη δημιουργία του κόσμου μέχρι σήμερα, δείχνοντας παράλληλα την επικρατούσα κατάσταση στη Βραζιλία ανά τους αιώνες. Από τους ανθρώπους των δέντρων μέχρι το σύγχρονο πολιτισμό, οι οικοδεσπότες θέλησαν να δείξουν ιδιαίτερη ευαισθητοποίηση, τόσο στα προβλήματα που εκφράζονται εντός συνόρων σε σημαντικό βαθμό από τις λεγόμενες «φαβέλες» όσο και στον παγκόσμιο προβληματισμό για την πορεία του περιβάλλοντος. Για το δεύτερο «σκέλος», υπήρξε η απόφαση για κάθε αθλητή, να βάζει το σπόρο για ένα νέο φυτό, σε μια συμβολική κίνηση υπέρ της θετικής περιβαλλοντολογικής αλλαγής.

Ακολούθησε η παρέλαση των εθνικών ομάδων, με πρώτη ασφαλώς της Ελλάδας. Η γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων, με σημαιοφόρο τη δις Ολυμπιονίκη στην ιστιοπλοΐα Σοφία Μπεκατώρου να μπαίνει πρώτη, μαζί με μία αποστολή γεμάτη φιλοδοξίες για διάκριση. Πιο πολυπληθής, ήταν αυτή των Ηνωμένων Πολιτειών με 596 αθλητές και αθλήτριες, ενώ υπήρξε και «άρωμα» μπάσκετ, καθώς ο Λουίς Σκόλα ήταν εκείνος που κρατούσε τη σημαία της Αργεντινής.

Ο σπουδαίος σέντερ, ήταν ο μπροστάρης μίας αποστολής, η οποία για την ομάδα όπου συμμετέχει, μετρά ουκ ολίγους «γερόλυκους», όπως είναι ασφαλώς ο 39χρονος Μανού Τζινόμπιλι, στην τελευταία του παράσταση με την «Αλμπισελέστε» σε μεγάλη διοργάνωση.

Πολλές χώρες, ασφαλώς, είχαν ως σημαιοφόρους παίκτες που έχουν γράψει τεράστια ιστορία στον παγκόσμιο αθλητισμό, όπως οι ΗΠΑ με τον Μάικλ Φελπς, η Μεγάλη Βρετανία με τον Άντι Μάρεϊ, η Ισπανία με τον Ράφα Ναδάλ και η Τζαμάϊκα με τη Σέλι Αν Φρέϊσερ-Πράις.

Υποδοχή με μεγάλες επευφημίες, πλην των διοργανωτών, απόλαυσαν τόσο οι γειτονικές χώρες της Λατινικής Αμερικής όσο και η Ολυμπιακή ομάδα των Προσφύγων με την Παλαιστίνη και την Πορτογαλία.

Ο Βαντερλέϊ Κορδέιρο ντε Λίμα, πήρε τη δάδα από την Κυρία του βραζιλιάνικου μπάσκετ, Ορτένσια Μαρκάρι, άναψε την Ολυμπιακή Φλόγα και η πιο σπουδαία γιορτή του παγκοσμίου αθλητισμού… είναι γεγονός!