«Πάλι καλά»… θα είναι η φωνή ανακούφισης για τους Λιθουανούς, οι οποίοι είδαν μία διαφορά 30 πόντων να «γκρεμίζεται» σχεδόν ολοκληρωτικά, αλλά τελικά είχαν την ψυχραιμία κι επικράτησαν των Βραζιλιάνων με 82-76, στη δική τους πρεμιέρα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Οι παίκτες του Γιόνας Καζλάουσκας, είχαν παραδώσει ένα τρομερό «σόου» στο πρώτο ημίχρονο κι όλα έμοιαζαν τελειωμένα με τη διαφορά σε δυσθεώρητα ύψη για τους οικοδεσπότες, οι οποίοι όμως με ηγέτη τον Λεάντρο Μπαρμπόσα πάλεψαν για την ανατροπή κι έφτασαν μέχρι το -4, εκμεταλλευόμενοι την χαλάρωση των αντιπάλων τους. Οι πιο έμπειροι παίκτες της χώρας της Βαλτικής, όμως, θα κρατούσαν το προβάδισμά τους.

Εξαιρετικός για τους νικητές, ιδιαίτερα στο διάστημα κυριαρχίας τους, ήταν ο Μάντας Καλνιέτις που τελείωσε με 16 πόντους και 8 ασίστ, ενώ 15 πόντους με 7 ριμπάουντ πρόσθεσε ο καθοριστικός σε πολλά σπουδαία σημεία του αγώνα, Παούλιους Γιανκούνας, με τον Ρενάλντας Σειμπούτις να είναι εξίσου σημαντικός, φτάνοντας τους 11 πόντους με 3/4 τρίποντα. Οι 21 πόντοι του Μπαρμπόσα με 8/17 σουτ, όπως και οι 14 πόντοι του Νέτο, δεν αρκούσαν στο σύνολο του Ρούμπεν Μανιάνο.

Το φιλμ

Το παιχνίδι ξεκίνησε στην ισορροπία, με τον Μπαρμπόσα και τον Χουέρτας να δίνουν το «σύνθημα» στους συμπατριώτες του, αλλά να βρίσκουν μπροστά τους έναν πάντοτε μαχητικό Ματσιούλις (6-7 στο 4′). Ύστερα από μακρινά σουτ, τόσο του ιδίου όσο και του Σειμπούτις, η άμυνα των γηπεδούχων άνοιξε και δόθηκε έτσι την ευκαιρία στους Γιανκούνας και Καλνιέτις για τις δικές τους επελάσεις, με αποτέλεσμα μετά από τέσσερα λεπτά, να έχει αλλάξει εντελώς το σκηνικό (14-21). Με ένα τρομερό κάρφωμα του Καλνιέτις μάλιστα, στον αιφνιδιασμό, οι Λιθουανοί θα τελείωναν την πρώτη περίοοδ με διψήφιο προβάδισμα (17-27).

Κάπου εκεί, οι παίκτες του Καζλάουσκας είχαν βρει πλήρως το ρυθμό τους, με αποτέλεσμα η δεύτερη περίοδος να ανήκει ολοκληρωτικά σε αυτούς. Οι ψηλοί τους έκαναν «πάρτι» απέναντι στους αντίστοιχους της Βραζιλίας και τις ελάχιστες φορές που συναντούσαν πρόβλημα, υπήρχε η λύση έξω από τη γραμμή των 6.75, με τον Κουζμίνσκας ακόμη να συνεισφέρει από εκείνο το σημείο. Τα παιδαριώδη λάθη της οικοδέσποινας χώρας, παράλληλα, έδωσαν τη δυνατότητα για μία διαφορά 30 πόντων που θα «γραφόταν» με λέι απ τους Σαμπόνις (28-58 στο 19′), πριν ο Χουέρτας διαμορφώσει το double score του ημιχρόνου, με 1/2 βολές (29-58).

Η τρίτη περίοδος βρήκε τους Λιθουανούς να χαλαρώνουν στην άμυνά τους και τον Λεάντρο Μπαρμπόσα να έχει αποφασίσει, πως αν ήταν να ηττηθεί η χώρα του στην πρεμιέρα της, τουλάχιστον θα γινόταν με αξιοπρέπεια. Σκοράροντας με όλους τους τρόπους, κατάφερε να σημειώσει 15 πόντους στο διάστημα αυτό και οδήγησε τους συμπαίκτες του, σε ένα δεκάλεπτο όπου σημείωσαν συνολικά 23. Οι Λιθουανοί, από τη δική τους πλευρά, είχαν χάσει και το ρυθμό τους επιθετικά και μία «αχτίδα φωτός» είχε ανάψει για τους οικοδεσπότες (52-70).

Ο Νέτο και ο Νενέ, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ηγέτη τους και οι γηπεδούχοι προσπαθούσαν να κερδίσουν μία «μάχη» με αντίπαλο τον χρόνο ουσιαστικά, αφού η Λιθουανία είχε «κατεβάσει ταχύτητα» αρκετή ώρα, έχοντας χάσει παντελώς το ρυθμό τους (64-75 στο 35′). Οι παίκτες του Μανιάνο μάλιστα, ήταν άτυχοι και δεν εκμεταλλεύτηκαν πλήρως τα πολλά τους επιθετικά ριμπάουντ που οδήγησαν στη γραμμή των βολών, αν και το -4 με δύο λεπτά να απομένουν δεν ήταν απαγορευτικό, με τον Μπαρμπόσα να σκοράρει (71-75).

Η «λύτρωση», ωστόσο, θα ερχόταν με έμμεσο τρίποντο του Σαμπόνις, με τον ίδιο να κάνει κίνηση… που θα ζήλευε και ο πατέρας του και να δίνει την «ανάσα» που έψαχνε η χώρα του στα 79″ πριν τη λήξη (71-78). Ο Μπαρμπόσα μείωσε με νέο δίποντο στα 35″, αλλά οι συμπαίκτες του διάλεξαν να μην κάνουν φάουλ πριν τα 17″ για τη λήξη, για να «κλειδώσει» την νίκη των φιλοξενούμενων με εύστοχο ζευγάρι βολών ο Γιανκούνας (73-80). Με βολές εκατέρωθεν, το τελικό σκορ διαμορφώθηκε.

Δεκάλεπτα: 17-27, 29-58, 51-70, 76-82

Βραζιλία (Μανιάνο): Νέτο 14 (1), Φελίσιο 4, Μπενίτε 2, Χουέρτας 5, Γκαρσία 4, Τζοβανιόνι, Νενέ 11, Μαρκίνιος 7 (1), Μπαρμπόσα 21, Λίμα 4, Χετσχάιμερ 4

Λιθουανία (Καζλάουσκας): Καλνιέτις 16 (2), Ματσιούλις 10 (2), Σειμπούτις 11 (3), Σαμπόνις 10, Καβαλιάουσκας 6, Γιανκούνας 15 (1), Γιαβτόκας, Βαλαντσιούνας 6, Κουζμίνσκας 8 (1), Γκριγκόνις, Καρινιάουσκας

Δείτε το στατιστικό του αγώνα ΜΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ.