Η Σερβία, μετά από μία επιβλητική εμφάνιση απέναντι στην αντίστοιχη της Αυστραλίας, έχει μπροστά της για δεύτερη φορά στα τελευταία χρόνια, την ίδια πρόκληση. Αυτή δεν είναι άλλη, από το να «σπάσει» το αήττητο των Ηνωμένων Πολιτειών, στο νέο μεταξύ τους συναπάντημα μετά τον τελικό του Μουντομπάσκετ της Ισπανίας, το 2014, και να κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο.

Πολλοί ήταν αυτοί, πάντως, που θυμήθηκαν την επική νίκη στο «σπίτι» της Team USA στην Ινδιανάπολη το 2002, όταν η τότε Γιουγκοσλαβία είχε κερδίσει με 81-78 στον προημιτελικό, στο δρόμο για την κατάκτηση του παγκοσμίου «στέμματος», που ολοκληρώθηκε με το 84-77 επί της Αργεντινής στην παράταση. Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο εκείνου του αγώνα, ήταν η θρασύτατη κίνηση του Ντέγιαν Μποντιρόγκα να σκουπίσει τα χέρια του… στην πετσέτα του Ρέτζι Μίλερ, ενός από τους πιο ιστορικούς σουτέρ του ΝΒΑ.

Το μάτι των Γιουγκοσλάβων τότε… γυάλιζε και εκείνη η βραδιά, αποτελεί σίγουρα ένα παράδειγμα προς μίμηση για τους παίκτες του Σάσα Τζόρτζεβιτς. Ο τελευταίος, άλλωστε, γνωρίζει από τέτοια παιχνίδια κι έχει τον τρόπο να βοηθήσει τους υπόλοιπους να δείξουν πως… δεν φοβούνται.