Είναι μυθική, ανίκητη, ασυναγώνιστη… Η Εθνική ομάδα των Ηνωμένων Πολιτειών, συνεχίζει να γοητεύει με τα κατορθώματά της, καθώς κλείνει… ολόκληρη δεκαετία αήττητη, με τη Σερβία να μην μπορεί σε καμία περίπτωση να της σταματήσει το δρόμο προς το τρίτο συνεχόμενο χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες, όπως φαίνεται και από το τελικό 96-66. Στον τελευταίο αγώνα του Μάικ Σιζέφσκι, ως πρώτου προπονητή της και στο νέο συναπάντημα με τους «Αετούς» σε τελικό, μετά από αυτόν του 2014 στο Μουντομπάσκετ της Ισπανίας, η Team USA «εκτέλεσε» την εντολή του να παίξει το καλύτερο παιχνίδι της στο τουρνουά, καθώς από τη στιγμή που βρήκε ρυθμό, έδειξε γιατί κανείς δεν μπόρεσε να φτάσει στην υπέρβαση απέναντί της, για 76 πλέον παιχνίδια και από την 1η Σεπτεμβρίου 2006, όταν η δική μας Εθνική την είχε υποχρεώσει στην τελευταία της απώλεια.

Ο Κέβιν Ντουράντ, οδήγησε εκ του ασφαλούς την «αστερόεσσα» με 30 πόντους και 10/19 σουτ, σκοράροντας τους 24 εξ αυτών με 5/8 τρίποντα στο πρώτο ημίχρονο, όταν και ουσιαστικά οι ΗΠΑ «καθάρισαν» την υπόθεση νίκης. Τρομερή ήταν η εμφάνιση του ΝτεΜάρκους Κάζινς, με double double 13 πόντων και 15 ριμπάουντ, σε ένα ματς όπου άπαντες σκόραραν, στο επίσης τελευταίο ματς του Καρμέλο Άντονι, ο οποίος θέλησε να ευχαριστήσει τους συμπαίκτες του για τις αναμνήσεις που του προσέφεραν. Μοναδικός που διακρίθηκε για το συγκρότημα του Σάσα Τζόρτζεβιτς, ήταν με 14 πόντους ο Νεμάνια Νέντοβιτς, με τον Μίλαν Μάτσβαν να προσθέτει 11 πόντους και τους Μίλος Τεόντοσιτς, Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς και Μίροσλαβ Ραντούλιτσα να παίζουν τον χειρότερο αγώνα τους στο Ολυμπιακό τουρνουά.

 

With the win over Serbia, USA basketball breaks its own international win streak with 76 straight victories.

Μια φωτογραφία που δημοσίευσε ο χρήστης NBA on ESPN (@nbaonespn) στις Αύγ 21, 2016, 1:34μμ PDT

Το φιλμ

Με τον Μάτσβαν να ευστοχεί σε σουτ από μακρινή απόσταση και τον Ραντούλιτσα να ολοκληρώνει όμορφα μερικές δημιουργίες των Τεόντοσιτς και Μπογκντάνοβιτς, η Σερβία ξεκίνησε καλά τον αγώνα, αλλά χωρίς να πάρει σπουδαίο προβάδισμα, με τους Αμερικανούς να μην έχουν βρει ρυθμό (14-11 στο 7′). Όταν άρχισε να πιέζει η άμυνα της Team USA και να πηγαίνει η μπάλα συνεχόμενα στον Κάζινς, ενώ την ίδια ώρα άρχισε να κερδίζει αρκετά επιθετικά ριμπάουντ, πήρε τα ηνία με το πρώτο τρίποντό της στον αγώνα από τον Ντουράντ να της δίνει για πρώτη φορά προβάδισμα τεσσάρων πόντων στο τέλος της πρώτης περιόδου (15-19).

Η πρώτη φάση του δεύτερου δεκαλέπτου, όπου ο Τζορτζ έκλεψε την μπάλα κι έφυγε στο ανοικτό γήπεδο για το κάρφωμα, ήταν εξαιρετικά σημαντική για να «κολλήσει» στο ενεργητικό των 15 πόντων τους παίκτες του Τζόρτζεβιτς, που με συνεχόμενα λάθη έδωσαν τη δυνατότητα να φτάσει η απόσταση σε διψήφιο νούμερο, με τον Ντουράντ να έχει πάρει «φωτιά» (20-33 στο 13′). Η περίοδος αυτή, ουσιαστικά, εξελίχθηκε σε «σόου» του νέου «αστέρα» των Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς, ο οποίος «πυροβολώντας κατά ριπάς» έξω από τη γραμμή των 6.75, έμελλε να δώσει και προβάδισμα άνω των 20 πόντων στην ομάδα του με 24 πόντους του ιδίου στο εικοσάλεπτο, την ώρα που οι Σέρβοι «πληγώνονταν» από ποσοστό 3/17 σουτ στον ίδιο τομέα (29-52).

Το τρίποντο του Άντονι στο ξεκίνημα του τρίτου δεκαλέπτου, έδειξε πως οι Αμερικανοί δεν είχαν… όρεξη να χαλαρώσουν και να επιτρέψουν στους αντιπάλους τους οποισδήποτε σκέψη για επαναφορά, όπως στον πρώτο μεταξύ τους αγώνα. Την ίδια ώρα, οι επιδόσεις τους στους «αιθέρες», προεξαρχόντων των Τζόρνταν και Ντουράντ, έκαναν του Σέρβους να φοβούνται ακόμη και… ελεύθερα λέι απ, με αποτέλεσμα να φανεί πως και οι παίκτες του Τζόρτζεβιτς είχαν αποδεχθεί τη «μοίρα» τους. Κάπως έτσι, το «φεστιβάλ» μπάσκετ των παικτών του Σιζέφσκι συνεχιζόταν, με αρκετούς παίκτες πια να συμπαραστέκονται στον Ντουράντ και να οδηγούν την απόσταση πάνω από τους 30 πόντους (43-79).

Με τον αγώνα να έχει κριθεί, η τελευταία περίοδος είχε διαδικαστικό χαρακτήρα. Παρά το γεγονός, ότι η «αστερόεσσα» είχε αφήσει το πόδι της από το «γκάζι», οι Σέρβοι δεν είχαν αποβάλει τον φόβο από πάνω τους, με αποτέλεσμα μερικές όμορφες στιγμές που πρόσφερε απλόχερα να μεγαλώνει την «ψαλίδα» πάνω από τους 40 πόντους (47-88 στο 35′). Παίκτες με δευτερεύοντα ρόλο στα πλάνα των προπονητών, μπήκαν για να τελειώσουν τον αγώνα, με το ρυθμό να «χαλά» και τους Αμερικανούς να χαλαρώνουν πλήρως. Αποτέλεσμα αυτής της συνθήκης, ήταν απλώς η μείωση της τελικής διαφοράς, με τον Νέντοβιτς να παίρνει μερικές πρωτοβουλίες και να διακρίνεται στο φινάλε, ενώ μέχρι και ο Χάρισον Μπαρνς σκόραρε για τις ΗΠΑ. Οι πανηγυρισμοί είχαν ξεκινήσει από αρκετά νωρίτερα και κορυφώθηκαν με στο τελευταίο άκουσμα της κόρνας.

Δεκάλεπτα: 15-19, 29-52, 43-79, 66-96

Σερβία (Τζόρτζεβιτς): Τεόντοσιτς 9, Σιμόνοβιτς 3 (1), Μπογκντάνοβιτς 7, Μάρκοβιτς 3 (1), Κάλινιτς 2, Νέντοβιτς 14 (1), Μπίρτσεβιτς 1, Ραντούλιτσα 7, Γιόκιτς 6, Στίματς, Γιόβιτς 3, Μάτσβαν 11 (1)

ΗΠΑ (Σιζέφσκι): Μπάτλερ 2, Ντουράντ 30 (5), Τζόρνταν 4, Λόουρι 5 (1), Μπαρνς 2, ΝτεΡόζαν 6, Ίρβινγκ 4, Τόμπσον 12 (2), Κάζινς 13, Τζορτζ 9 (1), Γκριν 2, Άντονι 7 (1)

Δείτε το στατιστικό του αγώνα ΜΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ.