Δεν είναι πολλές οι φορές, που οι Ηνωμένες Πολιτείες ένιωσαν «καυτή την ανάσα» ενός αντιπάλου, κινδυνεύοντας να χάσει το αήττητο, το οποίο κρατά από τον αποκλεισμό στον ημιτελικό της Αρένας της Σαϊτάμα από την Εθνική μας ομάδα την 1η Σεπτεμβρίου 2006. Μία εξ αυτών, ήταν ο αγώνας για την τρίτη αγωνιστική του Ολυμπιακού Τουρνουά κόντρα στην Αυστραλία, με την Team USA να στηρίζεται εν πολλοίς στον «ρέκορντμαν» Καρμέλο Άντονι, ο οποίος σε ένα ιστορικό βράδυ για τον ίδιο, την οδήγησε στην νίκη με 98-88 και πιθανότατα την κατάκτηση της πρώτης θέσης στον όμιλο. Ο ίδιος, σε μία «μονομαχία» με τον Πάτι Μιλς, που… πεισματικά αρνιόταν μαζί με τους υπόλοιπους «Boomers» την ήττα, θα ήταν νικητής, καταφέρνοντας επίσης όχι μόνο να ξεπεράσει τον ΛεΜπρόν Τζέιμς στη λίστα των πρώτων σκόρερ στην Ολυμπιακή ιστορία των ΗΠΑ, αλλά και να αρχίσει να θέτει πολύ ψηλά τον «πήχη».

Το «κοντέρ» για τον Άντονι, σταμάτησε στους 31 πόντους, με το τρομερό ποσοστό των 9/15 τριπόντων, μαζεύοντας και 8 ριμπάουντ, ενώ ο Μιλς σημείωνε 30 πόντους με 11/21 σουτ. Σημαντική ήταν η συνεισφορά του Κάιρι Ίρβινγκ με 19 πόντους, 7/15 σουτ και πέντε ασίστ για το σύνολο του Μάικ Σιζέφσκι, με τον Κέβιν Ντουράντ να προσθέτει 14 πόντους, αλλά με 4/16 σουτ. Στην αντίπερα όχθη, το double double 11 πόντων και 11 ασίστ, συνοδευόμενο με έξι ριμπάουντ για τον Ματ Ντελαβεντόβα, καθώς και οι 13 πόντοι με 5/6 σουτ και πέντε ριμπάουντ του συγκλονιστικού Ντέιβιντ Άντερσεν, δεν αρκούσε για τους «Boomers».

Το τρομερό αυτό παιχνίδι, έγινε υπό το βλέμμα του βραβευμένου με Όσκαρ ηθοποιού, Μάθιου ΜακΚόναχι, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως ο Κλέι Τόμπσον σκόραρε μετά από δύο «άγονα» παιχνίδια, το πρώτο του τρίποντο στο τουρνουά.

Το φιλμ

Ο «Μέλο» είχε μπει… σαν ταύρος εν υαλοπωλείω στο παρκέ, αλλά στα τρία σερί του τρίποντα έδωσαν την «απάντηση», τόσο οι πέντε προσωπικοί πόντοι του Ίνγκλς όσο και οι περισσότερες επιλογές που βρήκε στο σκοράρισμα η Αυστραλία, με τους Μπόγκουτ, Ντελαβεντόβα και Μιλς να «ενεργοποιούνται» (13-9 στο 3′). Οι Αμερικανοί χρειάστηκαν σχεδόν πέντε λεπτά για να σκοράρουν δίποντο, ξανά με τον Άντονι, ο οποίος έμοιαζε μόνος μπροστά στις εξαιρετικές συνεργασίες των «Καγκουρό», οι οποίες είχαν ως κύριο αποδέκτη τον Μπόγκουτ κι έκαναν σπουδαία «ζημιά» στη ρακέτα της Team USA (25-17 στο 7′). Με το πρώτο του τρίποντο στο τουρνουά, ο Τόμπσον έδωσε το «σύνθημα» για μία αντεπίθεση που θα απέφερε επιμέρους σκορ 2-12 στην «αστερόεσσα», για να φέρει στην απόλυτη ισορροπία τον αγώνα ο Άντερσεν, στο τέλος της πρώτης περιόδου (29-29).

Ο πολύπειρος σέντερ, θα γινόταν η «ατραξιόν» του δευτέρου δεκαλέπτου, «χορεύοντας» ολόκληρη τη γραμμή ψηλών των Ηνωμένων Πολιτειών και δίνοντας ξανά το προβάδισμα στην ομάδα του, ύστερα από τέσσερα λεπτά που το είχε απωλέσει, με έμμεσο τρίποντο (38-36). Την ίδια ώρα, μέχρι και παίκτες όπως ο Μπέρστοου πρόσφεραν λύσεις στους Αυστραλούς, ενώ μόνο ο Ντουράντ φαινόταν να προσπαθεί να βοηθήσει τον Άντονι, στο να τραβήξουν το «κουπί» στο σκοράρισμα (52-46 στο 18′). Μία εξαιρετική κίνηση του Μπόγκουτ για κάρφωμα από πάσα του Ντελαβεντόβα, θα κρατούσε αυτή τη μικρή διαφορά στο τέλος του ημιχρόνου, φανερώνοντας ξανά τις αδυναμίες της φρόντ-λάιν του Σιζέφσκι (54-49).

Οι Ηνωμένες Πολιτείες μπήκαν δυναμικά στο δεύτερο ημίχρονο και με ένα σερί 0-9, στο οποίο την οδήγησαν κυρίως οι Κάζινς και Ντουράντ, με τον δεύτερο να αναλαμβάνει πλέον το ρόλο του «πρώτου βιολιού», έδειχναν να παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους (54-58 στο 23′). Ο Μιλς, ωστόσο, είχε… διαφορετική άποψη και πίστευε ότι η δική του ομάδα μπορούσε να παραμείνει σε επί ίσοις όροις «μάχη» για τον αγώνα και προεξάρχοντος αυτού, οι Αυστραλοί επανήλθαν άμεσα και πήγαιναν χέρι-χέρι με τους αντιπάλους τους (67-67 στο 29′). Ο Γκριν, από την πλευρά του, θέλησε «να τα βάλει» με το νευρικό ποσοστό των 12/39 διπόντων που είχαν οι Αμερικανοί, που οφειλόταν βέβαια σε σπουδαίο βαθμό στον «τερματοφύλακα» Μπόγκουτ, σκοράροντας έμμεσο τρίποντο για το 67-70 της τρίτης περιόδου.

Ένα σερί 5-0 με τους Άντερσεν και Ίνγκλς, έφερε εκ νέου μπροστά τους «Boomers», αλλά ήταν και αρκετό για να «αφυπνιστεί» ο Άντονι, καθώς με οκτώ πόντους στη σειρά και άλλο ένα τρίποντο στα μέσα της τελευταίας περιόδου, έμοιαζε να βάζει ξεκάθαρα σε θέση «οδηγού» τους Αμερικανούς, οι οποίοι για πρώτη φορά προηγούνταν με +7 (76-83). Ο Μιλς επέμενε να κρατά «ζωντανή» την Αυστραλία, αλλά ο «Μέλο» με άλλο ένα τρίποντο έδινε ξεκάθαρα τον πρώτο λόγο πια στην ομάδα του, μπαίνοντας στο τελευταίο τρίλεπτο (80-88). Αυτός, όμως, που θα «σκότωνε» τις τελευταίες ελπίδες των παικτών του Λεμάνις, ήταν ο Ίρβινγκ, ο οποίος με ένα τρίποντο που θύμιζε… εκείνο που χάρισε στους Καβαλίερς το πρωτάθλημα του ΝΒΑ κόντρα στους Ουόριορς, διαμόρφωσε το 86-93 στα 95″ για τη λήξη. Οι Αυστραλοί προσπάθησαν με συνεχόμενα φάουλ να σταματήσουν τον χρόνο και να «κυνηγήσουν» τις τελευταίες τους ελπίδες, αλλά οι ψύχραιμοι Ίρβινγκ και Ντουράντ θα «κλείδωναν» την νίκη για την Team USA.

Δεκάλεπτα: 29-29, 54-49, 67-70, 88-98

Αυστραλία (Λεμάνις): Κόλντινγκ, Μιλς 30 (5), Μπόγκουτ 15, Μιλς 7 (1), Ντελαβεντόβα 11, Μπρόκχοφ 2, Μπέρστοου 6, Λις, Μπέινς 4, Άντερσεν 13 (1), Μότουμ, Μάρτιν

ΗΠΑ (Σιζέφσκι): Μπάτλερ, Ντουράντ 14 (2), Τζόρνταν 3, Λόουρι 7, ΝτεΡόζαν, Ίρβινγκ 19 (2), Τόμπσον 6 (2), Κάζινς 6, Τζορτζ 5 (1), Γκριν 7 (1), Άντονι 31 (9)

Δείτε το στατιστικό του αγώνα ΜΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ.