Ο Πάου Γκασόλ είναι χωρίς αμφισβήτηση ένας από τους καλύτερους ευρωπαίους παίκτες που έχουν αναδειχθεί ποτέ. Και εκτός του ότι για ακόμα μία φορά είναι ο ηγέτης της Εθνικής Ισπανίας πλέον αρχίζει και «σπάει» εντυπωσιακά ρεκόρ με τις εμφανίσεις του στο Ολυμπιακό τουρνουά του Ρίο.

Ο σέντερ των Ισπανών και των Σαν Αντόνιο Σπερς έχει ξεπεράσει και έχει πλησιάσει σε δύο στατιστικές κατηγορίες, δύο «Θρύλους» του ευρωπαϊκού μπάσκετ, τον Στόγιαν Βράνκοβιτς και τον Άρβιντας Σαμπόνις. Πλέον ο Γκασόλ είναι ο πρώτος μπλοκέρ στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων με 45 και άφησε πίσω του τον Βράνκοβιτς με 44. Στην υπόλοιπη λίστα είναι παίκτες όπως ο Κιριλένκο, ο Σαμπόνις και ο Γιούινγκ. 

Πάντως εκτός από αυτό του το κατόρθωμα, κατάφερα να σκαρφαλώσει στην δεύτερη θέση των καλύτερων ριμπάουντερ στην ιστορία των Αγώνων (215) και άφησε πίσω του ονόματα όπως ο Μενεγκίν, ο Σμιθ και ο Ορτίθ. Στη κορυφή της σχετικής λίστας βρίσκεται το «θαύμα της φύσης» ο Άρβιντας Σαμπόνις με 259 ριμπάουντ. Πλέον ο Πάου έχει την ευκαιρία στα δύο τελευταία ματς της διοργάνωσης να βελτιώσει τα ρεκόρ του, αλλά το σίγουρο είναι ότι θα ήταν περισσότερο ευχαριστημένος με ένα ακόμα Ολυμπιακό μετάλλιο.