Συγκλόνισε ο Ρίκι Ρούμπιο μιλώντας για όσα πέρασε μετά το θάνατο της μητέρας του Ρόκα, με τον ίδιο να βγάζει ένα άλλο πρόσωπο που δεν τον έχουμε συνηθήσει, εξιστορώντας τις καταστάσεις που βίωσε. Επίσης, τι δήλωσε για την σημερινή μεγάλη μάχη με τις ΗΠΑ.

Μέσα στην αβάσταχτη οδύνη του για το χαμό της μητέρας του, ήρθε να προστεθεί η έντονη κριτική που δέχθηκε για τη φετινή απόδοση του στους Τίμπεργουλβς, κάνοντας ακόμα πιο εκρηκτική την κατάσταση εκείνη την περίοδο.

Μιλώντας στο «Associated Press» λίγες ώρες πριν από τον ημιτελικό των «φούριας ρόχας» με τις ΗΠΑ έφερε στην μνήμη του όσα βίωσε τότε και δήλωσε: «Κάποια βράδια μέσα στη σεζόν περνούσα μέσα από την… κόλαση. Ξυπνούσα, ποιος ξέρει πού, στο Σακραμέντο, στο Λος Άντζελες, μέσα στη μέση της νύχτας, μόνος σε ένα ξενοδοχείο και σκεφτόμουν: “Γιατί είμαι εδώ; Αξίζει πραγματικά αυτό; »

Ενώ στην συνέχεια πρόσθεσε: «Από ένα σημείο και μετά, όταν όλα έχουν γίνει, σκέφτεσαι: “Τι είναι το καλύτερο”; Να μείνεις με την οικογένειά σου; Να γυρίσεις σπίτι; Ή να θυσιάσεις για άλλη μια φορά τα πάντα για τον στόχο σου, ο οποίος είναι το χρυσό μετάλλιο, που θα της αφιερώσεις; Σκεφτόμουν πολλά. Ξεκινήσαμε το τουρνουά με αμφισβήτηση. Άρχισα να σκέφτομαι αν άξιζαν όλες οι θυσίες. Πιέστηκα πολύ, όπως κάνω σε όλη την καριέρα μου. Σε κάποια φάση, αποφάσισα να ξεχάσω όλη την πίεση και απλά να παίξω για να το διασκεδάσω, να κάνω το παιχνίδι μου και να χαρώ αυτό που κάνω».

Ενώ για το σημερινό παιχνίδι με τις ΗΠΑ τόνισε: «Θα σήμαινε τα πάντα για εμάς. Θυμάμαι να βλέπω την Αργεντινή να νικά τις ΗΠΑ το 2004 και σκέφτομαι πως ίσως την ίδια ιστορία που έγραψε η Αργεντινή με τη “χρυσή γενιά” της, μπορούμε να τη γράψουμε και εμείς».