Η Κροατία, είναι μία ομάδα που βρίθει από παίκτες με σπουδαίο ταλέντο, αλλά εκείνος που ξεχωρίζει είναι ο Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς. Χάρη σε άλλη μία τρομερή του εμφάνιση, το συγκρότημα του Άτσο Πέτροβιτς έφτασε σε αγχωτική νίκη με 80-76 επί της Βραζιλίας, παρότι υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις, όπου με τις διψήφιες διαφορές που είχε αποκτήσει, μπορούσε να έχει τελειώσει πιο νωρίς το ματς. Το πείσμα των διοργανωτών, έκανε «θρίλερ» άλλο ένα παιχνίδι τους, δαμάστηκε όμως από το σπουδαίο σκόρερ των Μπρούκλιν Νετς και η «Χρβάτσκα» πήρε προβάδισμα για την πρόκριση στα προημιτελικά του Ολυμπιακού τουρνουά.

Ο ηγέτης των Δαλματών, σταμάτησε στους 33 πόντους, με 10/16 σουτ, 10/11 βολές, 6 ριμπάουντ και τρεις ασίστ, συνεπικουρούμενος από τον Ντάριο Σάριτς, που πρόσθεσε 15 πόντους, με 7 ριμπάουντ και τρεις ασίστ. Οι 16 πόντοι του Λεάντρο Μπαρμπόσα δεν αρκούσαν για το σύνολο του Ρούμπεν Μανιάνο, καθώς είχε 7/18 σουτ, εκ των οποίων δύο τρίποντα που στο φινάλε θα μπορούσαν να αυξήσουν την πίεση γύρω από τους Κροάτες, ενώ εξαιρετικός ήταν ο Μαρκίνιος με 12 πόντους και 4/7 σουτ, με τον Μαρσελίνιο Χουέρτας να φτάνει κοντά στο double double με 10 πόντους και 9 ασίστ.

Το φιλμ

Η καλή άμυνα των Βραζιλιάνων στα πρώτα τρία λεπτά, ήταν εκείνη που τους έδωσε τη δυνατότητα να ξεκινήσουν πιο δυναμικά, με τον Μπαρμπόσα να είναι ο κύριος εκφραστής των επιθέσεών τους (9-4). Αυτός που ανέλαβε να «αφυπνίσει» τους Κροάτες, ήταν ο Ούκιτς που αποτέλεσε τον «παράγοντα Χ» στην άμεση αντίδρασή τους, με αποτέλεσμα να ανατραπεί η εις βάρος τους κατάσταση και εν συνεχεία οι δύο ομάδες να πηγαίνουν χέρι-χέρι στο σκορ, ώσπου ο Πλάνινιτς με καλάθι του στα 2″ πριν τη λήξη της πρώτης περιόδου, θα έδινε «ελαφρύ» προβάδισμα στο σύνολο του Πέτροβιτς (17-19).

Ο Μπαρμπόσα και ο Λίμα, που ήταν οι κύριοι «μοχλοί» των Λατινοαμερικανών, έβαλαν ξανά μπροστά την ομάδα τους, αλλά ο Σάριτς θα έπαιρνε αυτή την φορά τις προσπάθειες, με τις οποίες η «Χρβάτσκα» θα ανακτούσε γρήγορα και θα διεύρυνε το προβάδισμά, την ώρα που είχε έρθει η στιγμή της δικής της άμυνας να θριαμβεύσει, αφήνοντας χωρίς καλάθι εντός παιδιάς τους οικοδεσπότες για σχεδόν έξι λεπτά, αν και η διαφορά δεν «εκτινάχθηκε» πριν το έμμεσο τρίποντο του Μπενίτε (25-31 στο 17′). Αυτό ανέλαβε να κάνει ο Μπογκντάνοβιτς, με το τέλος του πρώτου εικοσαλέπτου να ανήκει ολοκληρωτικά σε αυτόν, καθώς σκοράροντας με κάθε τρόπο, φρόντιζε να εκθέτει την αντίπαλη άμυνα, με πιο χαρακτηριστικό το coast-to-coast που θα έστελνε την Κροατία με προβάδισμα σε διψήφιο νούμερο στα αποδυτήρια (31-41).

Ο Μπιλάν θα έφερνε για πρώτη φορά τη διαφορά στο +12, αλλά ο Λίμα από την άλλη πλευρά του έκανε πολύ μεγάλη «ζημιά», τελειώνοντας προσπάθειες για την ομάδα του και μειώνοντας με σερί 8-0 (39-43 στο 23′). Ο ίδιος, όμως, έμοιαζε σε εκείνο το διάστημα να παλεύει μόνος, απέναντι σε μια ομάδα που έβρισκε λύσεις και από παίκτες, όπως οι Σίμον και Μπάμπιτς, με αποτέλεσμα η διαφορά να φτάσει στους 14 πόντους για τους Κροάτες (41-55 στο 27′). Κάπου εκεί, Μπαρμπόσα και Νενέ πήραν το δικό τους «όπλο» και δεν άφησαν την αντίπαλο της Βραζιλίας να μπει… με πολύ αέρα στην τελευταία περίοδο (50-59).

Η αντεπίθεση συνεχίστηκε με τη συμβολή των Χουέρτας και Γκαρσία στο σκοράρισμα, με τις παραπάνω λύσεις που έβρισκε ο Μανιάνο να αποτυπώνονται στη μείωση σε διαφορά τριπόντου, που ήρθε με σουτ του Τζιοβανόνι έξω από τη γραμμή των 6.75, ενώ την ίδια ώρα οι παίκτες του Πέτροβιτς υπέπιπταν σε παιδαριώδη λάθη… κάθε είδους (64-67 στο 35′). Δύο λανθασμένες άμυνες θα έδιναν ισάριθμα τρίποντα σε Μπογκντάνοβιτς και Σάριτς, αλλά ο Γκαρσία και ο Τζιοβανόνι κρατούσαν «ζωντανή» τη Βραζιλία, με 82″ να απομένουν (72-75). Ο Σάριτς, όμως, ήταν και πάλι παρών για να πάρει το επιθετικό ριμπάουντ στο άστοχο λέι απ του Μπογκντάνοβιτς και να δώσει «ανάσα» στην Κροατία, αλλά το λάθος του Σίμον, που ουσιαστικά… έδωσε την μπάλα στον Νενέ, άφησε τη Βραζιλία να ελπίζει με 1/2 βολές του Μαρκίνιος στα 24″ πριν τη λήξη (73-77). Ο Μπογκντάνοβιτς, όμως, ήταν ψύχραιμος από τη γραμμή των βολών, ενώ ο Μπαρμπόσα αστόχησε σε δύο ευκαιρίες να σκοράρει με τρίποντο για να πλησιάσει η ομάδα του. Το τελικό σκορ, γράφτηκε κατά βάση με σουτ από τα 4.5 μέτρα.

Δεκάλεπτα: 17-19, 31-41, 50-59, 76-80

Βραζιλία (Μανιάνο): Νέτο, Φελίσιο, Μπενίτε 5, Χουέρτας 10 (2), Γκαρσία 6 (1), Τζιοβανόνι 11 (2), Νενέ 5, Μαρκίνιος 12 (3), Μπαρμπόσα 16 (2), Λίμα 11, Χετσχάιμερ, Λουζ

Κροατία (Πέτροβιτς): Μπάμπιτς 2, Σίμον 6 (2), Χεζόνια 6 (2), Σάριτς 15 (3), Ούκιτς 7 (1), Πλάνινιτς 5, Μπιλάν 6, Αράποβιτς 33 (3)

Δείτε το στατιστικό του αγώνα ΜΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ.