Το ιαπωνικό μπάσκετ βιώνει ένα παραμύθι αυτές τις ημέρες στο Τόκιο, με την πρόκριση της Εθνικής Γυναικών στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων για πρώτη φορά στην ιστορία της. Παράλληλα, μέσω της εκπληκτικής πορείας της ομάδας του Tom Hovasse αναδεικνύεται και μία παίκτρια-φαινόμενο που έχει διαλύσει σχεδόν κάθε ρεκόρ ασίστ σε ολυμπιακό τουρνουά, τόσο σε επίπεδο γυναικών, όσο και σε αυτό των ανδρών.

Το όνομα της είναι Rui Machida και οι επιδόσεις της δεν είναι απλά ιστορικές. Μοιάζουν απλησίαστες. Για οποιοδήποτε. Έπειτα από πέντε αγώνες η 28χρονη ύψους 1.62μ. πόιντ γκαρντ της ιαπωνικής Fujitsu Red Wave έχει μοιράσει συνολικά 69 ασίστ στο ολυμπιακό τουρνουά, ήτοι 13,8 κατά μέσο όρο! Επίδοση που συνιστά ρεκόρ στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, συνυπολογίζοντας ακόμα και τα τουρνουά των ανδρών.

ΘΑ ΣΠΑΣΕΙ ΤΟ ΡΕΚΟΡ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΣΕ ΑΝΔΡΕΣ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Το προηγούμενο ρεκόρ ασίστ σε ένα ολυμπιακό τουρνουά γυναικών ήταν 8,7 τελικές πάσες κατά μέσο όρο και καταγράφηκε το 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο από την Γιαπωνέζα Asami Toshida. Η Machida θα το σπάσει ακόμα κι αν δεν μοιράσει ούτε μία στον τελικό με τις ΗΠΑ. Θα το σπάσει ακόμα κι αν τις… αφαιρέσουν 16 ασίστ από το σύνολό της στο τουρνουά!

Σε επίπεδο ανδρών, μέχρι φέτος το ρεκόρ ασίστ ήταν οι 9 που μοίραζε κατά μέσο όρο ο Αμερικανός Phil Ford το 1976. Ένα ρεκόρ που λογικά θα σπάσει στο Τόκιο ο Luka Doncic. Ο Σλοβένος έχει 10 κατά μέσο όρο μέχρι στιγμής, οπότε χρειάζεται τέσσερις στον αγώνα του χάλκινου μεταλλίου για να ισοφαρίσει το ρεκόρ του Ford και πέντε για να το καταρρίψει. Τη Machida, βέβαια, δεν την απειλεί καν. Ο Doncic χρειάζεται 20 ασίστ, προκειμένου να ξεπεράσει τη Γιαπωνέζα και αυτή να μην δώσει ούτε μία στον τελικό των γυναικών…

Ο μέσος όρος των 13,8 ασίστ που μοιράζει η Machida, είναι τόσο υψηλός, που ακόμα και στο ΝΒΑ μόνο δύο παίκτες στην ιστορία της λίγκας τον έχουν υπερβεί σε μία ολόκληρη κανονική περίοδο: ο John Stockton (είχε 14,5 τη σεζόν 1989-90 και 14,2 την επόμενη) και ο Isiah Thomas τη σεζόν 1984-85, όταν μοίραζε 13,9 ανά αγώνα.

ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΡΕΚΟΡ ΑΣΙΣΤ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΠΑΣΕΙ (ΑΚΟΜΑ)

Ρεκόρ αποτελούν φυσικά και οι 18 ασίστ που έδωσε η Machida στον ημιτελικό με τη Γαλλία. Ένα ρεκόρ που κατείχε μέχρι πρότινος η Αμερικανίδα Teresa Edwards από έναν αγώνα του 1996 (ΗΠΑ – Αυστραλία 96-79) και ισοφάρισε η Machida στην αναμέτρηση της Ιαπωνίας με τη Νιγηρία στη φάση των ομίλων.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι οι λιγότερες ασίστ που έχει μοιράσει η Γιαπωνέζα στο ολυμπιακό τουρνουά του Τόκιο είναι 11, στα πρώτα δύο παιχνίδια με Γαλλία και ΗΠΑ. Στα επόμενα τρία έδωσε κατά σειρά 15, 14 και 18. Ουδείς άλλος παίκτης ή παίκτρια έχει μοιράσει στο παρελθόν διψήφιο αριθμό ασίστ σε όλους τους αγώνες ενός ολυμπιακού τουρνουά.

Για την ιστορία, το μοναδικό ρεκόρ σε ασίστ που δεν έχει καταφέρει να σπάσει ακόμα σε ολυμπιακό τουρνουά η Machida, είναι οι 20 που είχε δώσει ο Manuel Saenz στο ματς Μεξικό -Ιαπωνία 108-90 το 1976. Μία επίδοση που αποτελεί ρεκόρ σε έναν αγώνα για οποιοδήποτε φύλο. Η 2η καλύτερη επίδοση σε επίπεδο ανδρών είναι οι 18 ασίστ που μοίρασε ο Doncic στον προχθεσινό ημιτελικό με τη Γαλλία, την οποία ισοφάρισε βέβαια σήμερα η Machida, δίχως καν να παίξει στα τελευταία επτά λεπτά της αναμέτρησης…

* Οι ασίστ υπολογίζονται στη στατιστική των Ολυμπιακών Αγώνων από το 1976 και ύστερα.