Κατά την διάρκεια του τελικού τουρνουά του NCAA και της πορείας του Σίρακιουζ προς το φάιναλ-φορ, ο κόουτς Τζιμ Μπέιχαϊμ ρωτήθηκε για τον πρώην παίκτη του, Ντουέιν Ουάσινγκτον, που έδινε «μάχη» με τον καρκίνο. Ο τεχνικός των «OrangeMen» απάντησε απλώς πως «ο Ντουέιν είναι ίσως η πιο αγαπητή φιγούρα στην ιστορία του πανεπιστήμιου». Το βράδυ της Τετάρτης (20/4), όμως, ο Hall Of Famer κόουτς υποχρεώθηκε να ξαναμιλήσει με δάκρυα στα μάτια, έχοντας ενημερωθεί λίγη ώρα νωρίτερα πως ο επονομαζόμενος «Pearl» δεν κατάφερε να νικήσει τον όγκο στον εγκέφαλο… Ο Ουάσινγκτον, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του, «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 52 ετών και ο κόουτς Μπέιχαϊμ τόνισε πως «παρότι γνωρίζαμε ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί, όμως αυτό δεν κάνει ευκολότερη την είδηση της απώλειάς του. Ήμασταν τυχεροί που είχαμε σε αυτό το κολέγιο τόσους σπουδαίους παίκτες, όμως, ο Ντουέιν ήταν μοναδικός».

Ο ύψους μόλις 1,88μ. γκαρντ θεωρήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’80 ένας από τους παίκτες που όχι έβαλαν την περιφέρεια Big-East στον «χάρτη» του NCAA, αλλά βοήθησαν όλο τον πανεπιστημιακό οργανισμό. Καθώς όπως θύμισε ο Μπέιχαϊμ, «υπήρχε κόσμος που ερχόταν από όλη την Αμερική για να τον παρακολουθήσει να παίζει!». Οι παίκτες του Σίρακιουζ φόρεσαν στο δεύτερο μισό της σεζόν μπλουζάκια προθέρμανσης που ανέγραφαν «Pearl», ενώ το πανεπιστήμιο οργάνωσε την δημιουργία της ιστοσελίδας prayersforpearl.com για να συγκεντρωθούν χρήματα για την θεραπεία του. Και σε λίγους μήνες, περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι πρόσφεραν συνολικά 62.000 δολάρια. Ο αείμνηστος πια Ουάσινγκτον έμαθε για νέο όγκο στον εγκέφαλο σε μία επέμβαση τον περασμένο Αύγουστο και παρά τις πολλές χημειοθεραπείες, είχε ζητήσει το θέμα να μείνει όσο το δυνατόν πιο μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας… Η οικογένειά του, όμως δεν έκρυψε την συγκίνησή της από την οικονομική και ηθική υποστήριξη που έλαβε από τους ανθρώπους του σχολείου αλλά και τους απλούς θαυμαστές του Ντουέιν.

Ο Ουάσινγκτον, που έγινε επιλογή στο Νο13 του ντραφτ του 1986 από το Νιου Τζέρσεϊ, δεν κατάφερε να ξεφύγει από την λεγόμενη «κατάρα» εκείνης της σεζόν… Καθώς πολλά μέλη του ντραφτ, από τον Λεν Μπάιας ως τον Ντράζεν Πέτροβιτς και τον Ρόι Τάρπλεϊ έχουν φύγει από τη ζωή, ενώ πολλοί από τους τότε νεαρούς σταρ κατέστρεψαν την καριέρα τους στις καταχρήσεις. Ο «Pearl» γεννήθηκε στο Μπρούκλιν στις 6 Ιανουαρίου 1964 και έγινε ένας από τους πιο διάσημους παίκτες των playgrounds της Νέας Υόρκης και σκόραρε 82π. σε έναν αγώνα του γυμνασίου Boys And Girls Highschool, πριν τον «στρατολογήσει» ο Μπέιχαϊμ, έχοντας υπάρξει και σταρ επίλεκτων ομάδων της Νέας Υόρκης, με τους Ουόλτερ Μπέρι και Ουέντελ Αλέξις (φωτό,κάτω στο Gallery)! Θεωρήθηκε ένας από τους «ζογκλέρ» της εποχής με εξαιρετικό χειρισμό της μπάλας και έφεση στο σκοράρισμα, καθώς στις 3 σεζόν (1983-86) του κατέγραψε μ.ό. 15,7π.. Στις δύο πρώτες χρονιές υπήρξε συμπαίκτης του παλαίμαχου διεθνούς σέντερ, Τζορτζ Παπαδάκου, ο οποίος ανάρτησε στον λογαριασμό του στην ιστοσελίδα Facebook μία φωτογραφία του με τον Ουάσινγκτον, αναφέροντας: «Σε ευχαριστώ που με έκανες να χαμογελώ ακόμη και όταν τρέχαμε σπριντ! Αναπαύσου εν ειρήνη Pearl». Τον χαμό του Ουάσινγκτον σχολίασε μέσω της ίδιας ιστοσελίδας και ο διάσημος σκηνοθέτης, Σπάι Λι.

Ο Ουάσινγκτον έλαβε το παρωνύμιο «Pearl» από τον παλαίμαχο σταρ των Μπούλετς και Νικς, Ερλ «The Pearl» Μονρό και το 1984-85 και 1985-86 ήταν στην All-American 5αδα του NCAA και το 1986 ήταν MVP του τουρνουά της Big-East (με μ.ό. 22,6π.-9,7ασ. σε 3 ματς), αν και το Σίρακιουζ ηττήθηκε στον τελικό από το Σεντ Τζον’ς του Μαρκ Τζάκσον, από το οποίο το 1985 είχε αποχωρήσει ο Κρις Μάλιν. Το πιο διάσημο σουτ στην καριέρα του Ουάσινγκτον ήταν αυτό στις 21 Ιανουαρίου 1984, στο 11ο ματς της κολεγιακής καριέρας του… Μπροστά σε 30.293 θεατές στο Carrier Dome, σκόραρε στην εκπνοή από το κέντρο και οι OrangeMen, αν και εκτός κατάταξης των πρώτων 25 ομάδων, επικράτησαν 75-73 του Νο16 Μπόστον Κόλετζ! Πέντε εβδομάδες αργότερα, ο «Pearl» μοίρασε 18 ασίστ στη νίκη επί του Σεντ Τζον΄ς και αυτή παραμένει η δεύτερη καλύτερη επίδοση στην ιστορία του Σίρακιουζ, πίσω από τις 22 τελικές πάσες του Σέρμαν Ντάγκλας, το 1989. Και είναι και ο δεύτερος καλύτερος πασέρ του σχολείου σε μ.ό. 6,7, πίσω από τις 7 πάλι του Ντάγκλας.

Στο Carrier Dome, επίσης, ο Ουάσινγκτον αγωνίστηκε και στο τελευταίο ματς της κολεγιακής καριέρας του, σε ήττα-έκπληξη από το Ναυτικό του Ντέιβιντ Ρόμπινσον… Αποχώρησε από το Σίρακιουζ έχοντας 1.490π. (μ.ό. 15,7), 637 ασίστ (6,7) και ήταν κορυφαίος πρωτοετής της Big-East το 1984 και είχε ρεκόρ 71 νίκες και 24 ήττες, ενώ στην τριετία του, μία ντουζίνα φορές το γήπεδο είχε περισσότερους από 30.000 φαν για να τον παρακολουθήσουν από κοντά! Στο ΝΒΑ μέτρησε μ.ό. 8,6π.-3,8ασ. σε 194 ματς, καθώς για δύο σεζόν έπαιξε στους Νετς, στη συνέχεια δόθηκε στο expansion ντραφτ (Νο17) στη νέα ομάδα των Μαϊάμι Χιτ, όπου έμεινε μία χρονιά. Μία σύντομη θητεία στο CBA, σε Ράπιντ Σίτι και Σαν Χοσέ, ήταν οι τελευταίοι σταθμοί της καριέρας του. Εργάστηκε ως υπάλληλος πωλήσεων της AT&T σε Χιούστον, Νέα Υόρκη και Βοστόνη και τον Νοέμβριο του 1995 έμαθε για όγκο στον εγκέφαλο… Έμεινε σε κώμα για μία εβδομάδα μετά την πρώτη επέμβαση και όταν ανέκτησε τις αισθήσεις του, άρχισε τις χημειοθεραπείες. Επέστρεψε στο Σίρακιουζ και εργάστηκε στην τοπική κοινότητα για τα πάρκα της πόλης, αν και το 1996 είχε πάρει το πτυχίο στον τομέα των επικοινωνιών. Το 1997 το πανεπιστήμιο απέσυρε τη φανέλα του με το Νο31, όπως είχε κάνει στο παρελθόν για τους Ντέιβ Μπινγκ και Βικ Χάνσον. Ακόμη και στα 45-50 του, ο κόσμος τον αναγνώριζε στον δρόμο και όταν τον ρωτούσε: «Είσαι ο Pearl;», εκείνος απαντούσε σεμνά: «Είμαι ο Pearl».