Αν και MOP (Most Outstanding Player) του φάιναλ-φορ του NCAA το 2000, στον τίτλο του Μίσιγκαν Στέιτ, ο Ματίν Κλιβς δεν έμεινε ακριβώς στην κορυφή. Παρότι έγινε επιλογή στο Νο14 του ντραφτ της ίδιας χρονιάς από τους (γειτονικούς) Ντιτρόιτ Πίστονς, ο παλαίμαχος πια γκαρντ, που πέρασε και από την Ελλάδα με τη φανέλα του Πανιωνίου, έγινε γυρολόγος, φορώντας τις φανέλες των Πίστονς (2000-01), Κινγκς (2001-03), Καβς (2004), Σόνικς (2004-06) στο ΝΒΑ, με μ.ό. 3,6π.-1.9ασ. σε 11,2′ και 167 αγώνες, κερδίζοντας συνολικά 5.084.064δολ.. Και εκτός από το NBDL (με τριπλή θητεία σε Χάσντσβιλ, Φάγετβιλ και Μπέικερσφιλντ) πέρασε και τον Ατλαντικό για χάρη των Ούνικς Καζάν (2006-07) και Πανιωνίου (2007-08). Από τη μέρα που αποχώρησε από την ενεργό δράση (αρχικά έγινε αναλυτής αγώνων των Πίστονς και στη συνέχεια ίδρυσε την δισκογραφική εταιρεία All Varsity Entertainment), πάντως, δεν έμεινε μακριά από δικαστικούς μπελάδες. Το 2010 συνελήφθη για οδήγηση με υπερβολική ταχύτητα και τον Σεπτέμβριο του 2015 για σεξουαλική επίθεση σε μία 24χρονη κοπέλα, που γνώρισε σε μία φιλανθρωπική εκδήλωση, με αγώνα γκολφ…

Ο 39χρονος σήμερα Κλιβς βρέθηκε στο δικαστήριο τον περασμένο Μάρτιο, για την ακροαματική διαδικασία και αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 150.000 δολαρίων, που κατέβαλε ο ίδιος. Πάντως, ενώ επρόκειτο να δικαστεί στις 29/3, ο πρόεδρος τους δικαστηρίου ανέβαλε την διαδικασία για 3 εβδομάδες, ώστε να γίνει λεπτομερέστερη εξέταση των στοιχείων. Η δίκη δεν άρχισε ούτε στα τέλη Απριλίου, με τον δημόσιο κατήγορο να καταγγέλλει ότι ο Κλιβς και οι δικηγόροι του έχουν εξασφαλίσει μυστική συμφωνία για συμβιβασμό ή κλήση μακριά από τα φώτα των Μ.Μ.Ε…. Η υπόθεση, όμως, φαίνεται να λαμβάνει άλλη τροπή, καθώς όπως ανέφεραν την Τρίτη (10/5) μέσα του Μίσιγκαν, αστυνομικός κατήγγειλε με τη σειρά ότι δέχθηκε πιέσεις από συναδέρφους του να παρουσιάσει ενοχοποιητικά στοιχεία κατά του παλαίμαχου γκαρντ! Ο αστυνομικός Μπράιαν Όγκλι, κατέθεσε αγωγή κατά των αρχών στις 4 Μαΐου, υποστηρίζοντας πως υπήρξαν παραβιάσεις κατά την έρευνα, χωρίς αυτές να δημοσιοποιούνται… Η Μαρία Μίλερ, εκπρόσωπος των δημόσιων κατηγόρων της επαρχίας Ουέιν αρνήθηκε να σχολιάσει το ζήτημα, όπως και ο αρχηγός του αστυνομικού τμήματος του Μάντι Τάουνσπιπ, Νταν Άτκινσον, που έχει αναλάβει εξαρχής την έρευνα.

 

Ο Μπράιαν Όγκλι ανέφερε στην μήνυσή του πως έλαβε γραπτές προειδοποιήσεις να «απεικονίσει» ως ένοχο τον Ματίν Κλιβς και η άρνησή του τον έφερε σε διαφωνία με τους συναδέρφους του και με εκπροσώπους του Δήμου. Μάλιστα, αποφάσισε να καταθέσει την αγωγή του, ζητώντας παράλληλα αποζημίωση 25.000 δολαρίων, γιατί τιμωρήθηκε με δύο ημέρες διαθεσιμότητα στις 25 Φεβρουαρίου… Ο Κλιβς κατηγορείται πως παρέσυρε την 24χρονη στο δωμάτιο ενός μοτέλ στο Μίσιγκαν, όταν ο σύντροφός της άφησε την φιλανθρωπική εκδήλωση για να μεταφέρει έναν φίλο του στο σπίτι του, και θέλησε να συνευρεθεί ερωτικά μαζί της παρά την θέλησή της. Εκείνη του ξέφυγε και ειδοποίησε την αστυνομία τηλεφωνώντας από διπλανό δωμάτιο, όμως ο συνήγορος του άλλοτε παίκτη του Πανιωνίου, Φρανκ Μάνλεϊ, τονίζει πια ότι «η καταγγελία του αστυνομικού Όγκλι θέτει σοβαρά ζητήματα για την ακεραιότητα της έρευνας και φυσικά την αμφισβητεί». Για την ώρα δεν έχουν οριστεί νέες ημερομηνίες δίκης. Ο Κλιβς είχε κατακτήσει τον κολεγιακό τίτλο του 2000 παρέα με τον επίσης παίκτη της Α1 (σε Περιστέρι, Μαρούσι, Μακεδονικό, Πανιώνιο), Αντρέ Χάτσον, ενώ την ίδια σεζόν είχε συμπεριληφθεί στη καλύτερη 5αδα της χρονιάς! Κάτι που στο Μίσιγκαν Στέιτ έχουν καταφέρει μόνο οι Μάτζικ Τζόνσον, Σον Ρέσπερτ (άλλοτε παίκτης του Ολυμπιακού) και πιο πρόσφατα ο νυν σταρ των Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς,, Ντρέιμοντ Γκριν.