Το ημερολόγιο έγραφε 2/2/1979. Εχουν περάσει 41 χρόνια από τότε, αλλά όλοι στον Άρη θυμούνται αυτή την μέρα. Είναι μια μέρα που είναι γραμμένη με χρυσά γράμματα στο βιβλίο της ιστορίας του συλλόγου. Είναι η μέρα που ο Άρης κέρδισε τον Ολυμπιακό στο «Αλεξάνδρειο» 85-82 το πιο καθοριστικό ντέρμπι εκείνου του πρωταθλήματος και ουσιαστικά «καθάρισε» τον τίτλο. Τον πρώτο τίτλο του πρωταθλητή της ιστορίας του μετά από εκείνον του 1930. Και έναν τίτλο που ήταν η βάση για να χτιστεί τα επόμενα χρόνια η αυτοκρατορία των «κίτρινων» στο ελληνικό μπάσκετ.

Στις 2/2/1979 ο Άρης υποδέχτηκε τον Ολυμπιακό σε ένα κατάμεστο «Αλεξάνδρειο». Οι «κίτρινοι» είχαν στον πάγκο τον Γιάννη Ιωαννίδη, ο οποίος είχε αποφασίσει στο τέλος της προηγούμενης σεζόν να αφήσει την ενεργό δράση και να περάσει στον πάγκο της αγαπημένης του ομάδας.

Η δηλητηρίαση που δεν πτόησε τον Χάρη Παπαγεωργίου

Το μεγάλο αστέρι της ομάδας, ο Χάρης Παπαγεωργίου είχε χτυπηθεί από τροφική δηλητηρίαση. Δεν το σκέφτηκε καν. Μπήκε στο γήπεδο και έπαιξε κανονικά. Εβαλε 17 πόντους.

Ο Παπαγεωργίου ήταν από τους κορυφαίους σταρ και του ελληνικού μπάσκετ τότε και μάλιστα αναδείχθηκε κορυφαίος σκόρερ της σεζόν στην κατηγορία με 924 πόντους σε 26 ματς. Αν υπήρχε βέβαια, τότε το τρίποντο θα είχε πολλούς πόντος παραπάνω, καθώς ήταν αληθινός σουτέρ – «μπόμπερ».

Οι 20/20 βολές του Αλεξανδρή

Ηρωας όμως, σε εκείνο το ματς ήταν ο Βαγγέλης Αλεξανδρής. Ο «τίγρης» έβαλε 30 πόντους. Τους 20 τους έβαλε με βολές. Παρά την ένταση και την κρισιμότητα του ματς ο Αλεξανδρής δεν έχασε βολή. Είχε κρύο αίμα και έβαλε 20/20! Ο Αρης πήρε τη νίκη με 85-82 και ουσιαστικά είχε καθαρίσει από εκείνη την μέρα τον τίτλο, καθώς ο μεγάλος αντίπαλός τους εκείνη την σεζόν ήταν ο Ολυμπιακός, που είχε στον πάγκο την θρυλική «αλεπού», Κώστα Μουρούζη και είχε στις τάξεις του τεράστιους παίκτες του ελληνικού μπάσκετ με πρώτους τους Γιατζόγλου, Καστρινάκη, Μελίνι, Σισμανίδη, Μπαρλά.

Η στέψη του Άρη έγινε, βέβαια, 1 μήνα μετά, καθώς το πρωτάθλημα είχε δρόμο ακόμα. Στις 11 και 12 Μαρτίου οι «κίτρινοι» νίκησαν διαδοχικά στην Θεσσαλονίκη, την ΑΕΚ με 91-89 και τον Ιωνικό Νικαίας με 86-83 και στέφθηκαν πρωταθλητές Ελλάδας με 50 βαθμούς σύνολο (24 νίκες, 2 ήττες) , έναντι 47 του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού και 44 της ΑΕΚ.

Το ρόστερ του Αρη του 1979: Χάρης Παπαγεωργίου, Βαγγέλης Αλεξανδρής, Βασίλης Παραμανίδης, Λάζαρος Βορεάδης, Διονύσης Ανανιάδης, Στέλιος Καλαντίδης, Σταύρος Χωλόπουλος, Δημήτρης Νάστος, Διαμαντής Σκόνδρας, Τάσος Σπάρταλης, Μιχάλης Σπηλιώτης, Κώστας Στυλιανού, Ισαάκ Δεγερμετζής, Στράτος Βαμβακούδης

Προπονητής: Γιάννης Ιωαννίδης.

Το επεισοδιακό και αμφιλεγόμενο ματς

Εκείνη την σεζόν το πιο επεισοδιακό και αμφιλεγόμενο ματς δεν ήταν αυτό του «Αλεξάνδρειου», ανάμεσα σε Άρη και Ολυμπιακό που έκρινε τον τίτλο. Το πιο πολυσυζητημένο παιχνίδι ήταν εκείνο του πρώτου γύρου ανάμεσα στις δυο ομάδες στο «Παπαστράτειο».

Το ντέρμπι εκείνο είχε… ξεκινήσει από τη αρχή άσχημα. Ο διαιτητής Τσολακίδης, που είχε οριστεί αρχικά να το διευθύνει δήλωσε κώλυμα. Ετσι ορίστηκε να το σφυρίξει ο Γιώργος Προεστός. Στα 10΄45΄΄ πριν την λήξη κι ενώ το σκορ ήταν 58-54 υπέρ του Άρη ο Προεστός είπε ότι τον χτύπησε μια πέτρα στο κεφάλι και έδειχνε ματωμένος. Αργότερα κάποιοι είπαν ότι ήταν κέρμα και μάλιστα το είχε μαζέψει από κάτω κάποιος από τους παίκτες μετά τη… ρίψη.

Το ματς διακόπηκε και η ΕΟΚ λίγες μέρες μετά μηδένισε τον Ολυμπιακό και έδωσε τη νίκη στον ‘Αρη με το σκορ που υπήρχε στη διακοπή.

Οι «ερυθρόλευκοι» φώναζαν και για το ματς αυτό, αλλά και για όλη τη σεζόν και μιλούσαν για «αμφιλεγόμενο» και όχι «καθαρό πρωτάθλημα», κάτι που έγραφε και ο αθλητικός Τύπος της εποχής.

ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΘΡΥΛΙΚΟ ΑΡΗ ΤΟΥ 1979

 

 

ΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑΚΟ ΜΑΤΣ ΤΟΥ “ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΕΙΟΥ”