Η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν μεγάλη ιστορία μεταξύ τους και στα μπασκετικά δρώμενα και θα σας το αποδείξουμε ευθύς αμέσως.

Σε λίγες ώρες η Ελλάδα και η Τουρκία θα διεκδικήσουν το εισιτήριο για τον τελικό του Προολυμπιακού Τουρνουά. Και μαζί το μεγάλο έπαθλο της πρόκρισης στο τουρνουά μπάσκετ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Πριν από 85 χρόνια οι δύο ομάδες συναντήθηκαν για πρώτη φορά στην Κωνσταντινούπολη. Σε μια ιστορική στιγμή για το ελληνικό μπάσκετ: Στις 22 Ιουνίου του 1936, καταρτίστηκε για πρώτη φορά Εθνική ομάδα η οποία ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη για δύο φιλικούς αγώνες με την Τουρκία.

Ήταν ένα ιστορικό γεγονός. Και η εφημερίδα «ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ» μας έδωσε ορισμένα τρομερά στοιχεία, με το ρεπορτάζ της εποχής, που η αξία τους είναι ανεκτίμητη.

Τι διαβάσαμε λοιπόν; Πρώτον, το scouting report όλων των Ελλήνων διεθνών. Των πιονέρων του ελληνικού μπάσκετ, που άνοιξαν το δρόμο! Υπάρχουν λεπτομέρειες για κάθε παίκτη ξεχωριστά σχετικά με τις αρετές και τις ικανότητές του. Πάρα πολύ ωραίες λεπτομέρειες.

Φυσικά τα αποτελέσματα των δύο αγώνων και μάλιστα με λεπτομέρειες. Ακόμα και για τους φιλάθλους στην εξέδρα (όπου βρίσκονταν και πολλοί Έλληνες ομογενείς). Μάλιστα στον πρώτο αγώνα που ηττήθηκε η ελληνική ομάδα, οι Τούρκοι φίλαθλοι αποδοκίμασαν έντονα τον συμπατριώτη τους διαιτητή επειδή έπαιζε πολύ άσχημα εναντίον της Εθνικής Ελλάδας!

Διαβάσαμε και για το πώς γράφονταν στα τούρκικα τα… ελληνικά ονόματα. Κι έχει αρκετή πλάκα.

Διαβάσαμε αρκετές λεπτομέρειες για το ταξίδι με το βαπόρι. Για τα παρατσούκλια των διεθνών και για διάφορες όμορφες σκηνές, αρκετά χιουμοριστικές.

Όπως επίσης και για τα όσα συνέβησαν κατά τη βόλτα των Ελλήνων στα σοκάκια της Πόλης! Ωραίες ιστορίες…

Διαβάστε περισσότερα στο nikosgrafei.blogspot.com