Το ελληνικό μπάσκετ έχει ζήσει αρκετές επαναστάσεις από την πλευρά των παικτών, οι οποίοι μάλιστα δυο φορές κήρυξαν απεργία και κατέβασαν τα ρολά. Η πρώτη ήταν φυσικά την σεζόν 1991-92 για την οποία σας είπαμε νωρίτερα σήμερα. Η δεύτερη μεγάλη επανάσταση μετά απεργίας ξέσπασε την σεζόν  2010-11.

Το 2010 ΠΣΑΚ και ΕΣΑΚΕ και Πολιτεία ήρθαν πάλι σε ρήξη. Ο ΠΣΑΚ ζητούσε να διασφαλιστούν εργασιακά και οικονομικά δικαιώματα, αλλά να αποκτήσουν ασφάλιση οι παίκτες της Α2.

Η κόντρα είχε ξεκινήσει από την περασμένη σεζόν, αλλά κορυφώθηκε στο ξεκίνημα της σεζόν 2010-11. Ο ΠΣΑΚ με ηγέτη τον τότε πρόεδρό του, Λάζαρο Παπαδόπουλο κήρυξε απεργία στις 14/10/2010.

Η επεισοδιακή ΓΣ και οι «απεργοσπάστες»

Ο χαμός ξεκίνησε από τις 15/10/2010 στην ΓΣ του ΕΣΑΚΕ. Οι ομάδες αντέδρασαν και ήθελαν να πάνε σε ολικό λοκ άουτ.

Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός δεν ανακατεύτηκαν, αλλά οι παίκτες τους ήταν να παίξουν. Ικαρος, Πανελλήνιος και Περιστέρι τάχθηκαν κατά της απεργίας, την οποία ξεκαθάρισαν ότι στηρίζουν οι παίκτες των άλλων 9 ομάδων (Πανιώνιος, Μαρούσι, Ηρακλής, ΠΑΟΚ, Αρης, Κολοσσός, ΑΕΚ, Καβάλα, Ηλυσιακός).

Η σεζόν στην Α1 έπρεπε να ξεκινήσει στις 16/10/2010, αλλά η πρεμιέρα μετατέθηκε για τις 23 και 24/10.

Τα καρφιά «Λάζου» και Θανάση Γιαννακόπουλου

Ο Λάζαρος Παπαδόπουλος εξαπέλυσε πυρά κατά πάντων μετά την ΓΣ και είπε μεταξύ άλλων: «Δε συζητήσαμε καν, μας απείλησαν για την απεργία, η οποία είναι συνταγματικό δικαίωμά μας, όπως και σε κάθε δημοκρατική χώρα. Δεν συμφωνούμε με τη λειτουργία του πρωταθλήματος. Υπάρχει βία, διαλύονται ομάδες. Δεν είμαστε χουντικοί, έχουμε το δικαίωμα να κάνουμε απεργία.

Ο αείμνηστος Θανάσης Γιαννακόπουλος είχε πει τότε: «Εγώ βάζω εκατομμύρια και έρχονται να μου πουν τι; Ο ΕΣΑΚΕ φταίει. Τόσα χρόνια ο Καρατζάς έπαιρνε τα χρήματα από τα τηλεοπτικά, αλλά από την Πολιτεία δεν ζητούσαμε τίποτα. Εχω δώσει εκατομμύρια. Το μπάσκετ είναι το μοναδικό άθλημα που δεν επιχορηγείται. Παίρνουν εκατομμύρια το ποδόσφαιρο και τα άλλα αθλήματα κι εμείς τίποτα».

Δυο μέρες μετά ο Λάζος εξαπέλυσε νέες ομοβροντίες κατά του ΕΣΑΚΕ, του τότε προέδρου του Βασίλη Οικονομίδη και της ΕΟΚ: «Και να θέλει ο κ. Οικονομίδης να παίξει μπάσκετ χωρίς εμάς, ούτε ύψος έχει ούτε τα άλλα προσόντα. Με όλο το σεβασμό. Λένε ότι θα μας κάνουν διακοπή συμβολαίου αν προχωρήσουμε με την απεργία το επόμενο Σαββατοκύριακο, αλλά δεν μπορούν να το κάνουν. Ούτε να εμποδίσουν να ασκήσουμε το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά μας. Χούντα έχουμε; Ούτε θα ανεχτούμε χουντικές συμπεριφορές. Η ΕΟΚ δεν μπορεί να οργανώσει την Α1. Δεν είναι έτοιμη να αναλάβει ένα επαγγελματικό πρωτάθλημα. Ούτε τα παιδικά πρωταθλήματα μπορεί ούτε και το Κύπελλο όπως γίνεται! Στην Α2 υπάρχουν ανασφάλιστοι παίκτες και γίνεται πρωτάθλημα με ΤΑΚ, ΚΑΕ και “ερασιτεχνικές” ομάδες! Και σε Β΄-Γ΄ εθνική που είναι ερασιτεχνικές, θέλουν δελτία. Δε συμβαδίζουν όμως αυτά».

Ο πανικός στο κλειστό του Ελληνικού και η αστυνομική παρέμβαση

Ο μεγάλος κακός χαμός όμως, έγινε στις 24/10 στο κλειστό του Ελληνικού, όπου η ΑΕΚ υποδεχόταν τον Ίκαρο Καλλιθέας.

Τα μέλη του ΠΣΑΚ πήγαν στο γήπεδο και έκαναν κατάληψη βάζοντας καρέκλες στο παρκέ.

Οι άνθρωποι της ΑΕΚ (οι παίκτες της είχαν αποφασίσει να παίξουν) ζήτησαν από τους καταληψίες να φύγουν. Αμ δε… Στον χώρο πλάκωσαν τα ΜΑΤ, που προσπάθησαν να βγάλουν έξω τους… επαναστάτες. Επειτα από έναν ψιλοχαμό με ένταση και σπρωξίματα, το ματς έγινε κανονικά και η ΑΕΚ πήρε τη νίκη με 81-72.

Τελικά τα προβλήματα λύθηκαν και η σεζόν τέλειωσε κανονικά.

Οσο για τον Λάζαρο Παπαδόπουλο στους 27/10/2010 παραιτήθηκε.

 

 

Ο ΧΑΜΟΣ ΜΕ ΤΑ ΜΑΤ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΤΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ