Τα χαμόγελά του έπειτα από νίκες είναι πλέον σπάνια. Διότι τις συνήθισε τόσο, που αποφασίζει να αφήσει το συχνά στρυφνό ύφος του μόνο αν κερδίσει σε έναν Τελικό ΝΒΑ. Ο Γκρεγκ Πόποβιτς κάθισε στον πάγκο των Σπερς τον Δεκέμβριο του 1996, έχοντας απολύσει τον τότε κόουτς Μπομπ Χιλ λόγω του ρεκόρ 3-15 στο ξεκίνημα της χρονιάς και αφήνοντας τη θέση του αντιπροέδρου, που κατείχε από το 1994. Πριν από την απόφασή του για «μετάθεση» από την καρέκλα της διοίκησης στον πάγκο, προφανώς θα άκουσε από τον ιδιοκτήτη Πίτερ Χολτ «να τις χιλιάσεις», αναφερόμενος σε νίκες. Και ο «Pop» το πέτυχε τα ξημερώματα της Τρίτης (10/2), καθώς με τη νίκη 95-93 του Σαν Αντόνιο στην Ιντιάνα, έγινε ο 9ος κόουτς που φτάνει τις 1.000 νίκες (στην ρέγκιουλαρ-σίζον) στην ιστορία του ΝΒΑ και ο 3ος γρηγορότερος, μετά τους Φιλ Τζάκσον και Πατ Ράιλι! Ο τεχνικός των πρωταθλητών, μάλιστα, είναι ο 2ος -μετά τον Τζέρι Σλόαν της Γιούτα- που ξεπερνά αυτό το «φράγμα» με μία ομάδα και σε 19 σεζόν μετρά ρεκόρ 1.000-462 και με το 68,4% είναι ο 5ος καλύτερος σε ποσοστό.

Ο Πόποβιτς σχολίασε σχετικά σεμνά πως «είμαι αρκετό καιρό στη Λίγκα και πάντα είχα καλούς παίκτες», θέλοντας να αφήσει πίσω του το προσωπικό ρεκόρ. Άλλωστε, τον ενδιαφέρουν κυρίως τα δαχτυλίδια πρωταθλητή και φέτος «κυνηγά» το 6ο. Οι 1.000 νίκες του επιμένει πως είναι αποτέλεσμα των παικτών του. Η παρθενική στην καριέρα του, ωστόσο, μάλλον είχε αιτία το πείσμα του… Ο 66χρονος προπονητής λατρεύεται στο Σαν Αντόνιο, όμως τα πράγματα δεν ήταν πάντα ακριβώς έτσι. Πριν την «1.000αρα» του και φυσικά τα 5 πρωταθλήματα με τα «Σπιρούνια», ο «Pop» δεν ήταν ιδιαιτέρως αγαπητός στο Τέξας, Το ύφος του σαν GM και αντιπρόεδρος δεν άρεσε σε πολλούς (εκτός, πάντως, από τον ιδιοκτήτη Πίτερ Χολτ) και δύο χρόνια μετά την πρόσληψή του, κλήθηκε να λάβει την σοβαρότερη απόφασή του. Τo 3-15 της σεζόν 1996-97 έφερε την απόλυση του κόουτς Χιλ και ο Πόποβιτς δεν έξυσε ακριβώς το κεφάλι του για τον αντικαταστάτη του. Γιατί είχε ήδη μία ιδέα για εκείνον που θα καθίσει στον πάγκο…

Έπειτα από συμβούλια με τον Χολτ, ο Πόποβιτς ανακοίνωσε ότι θα καθίσει ο ίδιος στον πάγκο, προκαλώντας την αντίδραση των οπαδών. Μάλιστα, στις 14 Δεκεμβρίου 1996, όταν έδεσε τη γραβάτα του για να αντιμετωπίσει το Ντάλας, ο (τραυματίας) σταρ Ντέιβιντ Ρόμπινσον αποθεώθηκε από το κοινό του «Alamodome» (τότε έδρας των Σπερς), ο «Pop» άκουσε αποδοκιμασίες! Ο Νταν ΜακΚάρνεϊ της εφημερίδας «San Antonio Express-News» θυμήθηκε πως «ουσιαστικά υπήρξε μία… ”διαδήλωση” κάτά του Γκρεγκ, με πλακάτ και συνθήματα που αποτύπωναν την δυσαρέσκεια της εξέδρας. Κάτι που συνεχίστηκε και όταν μπήκε στο γήπεδο για το 2ο ημίχρονο»… Παρά το «εχθρικό» κλίμα, οι Σπερς επικράτησαν 106-105 των Μαβς και ο Πόποβιτς πέτυχε την πρώτη νίκη του. Κανείς δεν μπορούσε τότε να φανταστεί τι θα επακολουθήσει. Κανείς δεν σκεφτόταν εκείνο το βράδυ ότι θα έρθουν ακόμη 999 επιτυχίες. Το να ξεπεράσει την γκρίνια του κοινού, βεβαίως, ήταν αποτέλεσμα των τριών λέξεων που ο Πόποβιτς λέει από την πρώτη μέρα που εργάστηκε. «Get Over Yourself». Κοινώς, «ξεπέρασε τον εαυτό σου».