Η «αγιοσύνη» ορισμένων σταρ του ΝΒΑ, κρίνεται συχνά από το αν έχουν φτάσει στο «Άγιο Δισκοπότηρο» της Λίγκας, όπως είναι φυσικά το δαχτυλίδι του πρωταθλητή. Σπουδαίοι παίκτες σαν τους Καρλ Μαλόουν, Τσαρλς Μπάρκλεϊ, Έλτζιν Μπέιλορ, Πάτρικ Γιούινγκ, Στιβ Νας, Πιτ Μάραβιτς, Τζον Στόκτον, Ντομινίκ Ουίλκινς, Άλεν Άιβερσον Τζορτζ Γκέρβιν, Ρέτζι Μίλερ, δεν κατέκτησαν ποτέ τον τίτλο και παρότι αναγνωρίζονται για τα κατορθώματα και την προσφορά τους, έχουν έναν αστερίσκο πλάι στα ονομάτά τους. Από την άλλη, υπάρχουν βεβαίως και ρολίστες, όπως οι Μπιλ Ουέινινγκτον (3 τίτλοι με Μπουλς και 1 με Σπερς) ή οι Στέισι Κινγκ και Τσαντ Μπούσλερ (από 3 δαχτυλίδια με το Σικάγο) που φόρεσαν το πολύτιμο κόσμημα, χωρίς να ιδρώσουν ιδιαιτέρως στο παρκέ. Στην «πόλη των ανέμων», πάντως, αγωνίστηκε και ένας παίκτης που κατόρθωσε να στεφθεί πρωταθλητής και να λάβει ένα δαχτυλίδι, χάρη σε μία, τρόπον τινά… «προσευχή». Ήταν το 1997 όταν ο Ματ Στέγκινγκα, επιλογή των Μπουλς στο Νο52 του ντραφτ του 1992, αποφάσισε να ζητήσει μία χάρη από την διοίκηση των «Ταύρων», έχοντας διαγράψει από το μυαλό του την πιθανότητα να καταφέρει να αγωνιστεί ποτέ στο ΝΒΑ.

Ο 46χρονος σήμερα παλαίμαχος φόργουορντ δεν πάτησε ποτέ το πόδι σε παρκέ της επαγγελματικής λίγκας, αφού μετά την αποφοίτησή του από το Μίσιγκαν Στέιτ -με μ.ό. 10,5π.-4,3ριμπ. σε 124 αγώνες από το 1988 ως το 1992, υπέγραψε για μερικούς μήνες στην ισπανική Ταουγκρές (νυν Μπασκόνια). Ενώ στην συνέχεια φόρεσε τη φανέλα της Μιτσουμπίσι Ντάιαμοντ Ντόλφινς στην Ιαπωνία (1993-1996), έγινε γυρολόγος στο CBA (Γκραντ Ράπινς, Ρότσεστερ, Κουάντ Σίτι, Ρόκφορντ) και το 1995-96 δεν έπεισε στην preseason τους Ατλάντα Χοκς να του προσφέρουν συμβόλαιο. Στις 11 Απριλίου 1997, χωρίς αγωνιστικές υποχρεώσεις, σκέφτηκε να καλέσει στο τηλέφωνο παράγοντες των Μπουλς, ζητώντας εισιτήρια για 1-2 αγώνες, καθώς βρισκόταν στην πόλη. Ο ιδιοκτήτης της ομάδας, Τζέρι Ράινσντορφ, ενημερώθηκε για το αίτημα και κάλεσε ο ίδιος στον Στέγκινγκα, ζητώντας του να… παίξει, καθώς ήταν τραυματίας ο Τόνι Κούκοτς!

Ο τότε 27χρονος φόργουορντ ούτε καν το σκέφτηκε… Έτρεξε στο προπονητικό κέντρο, γυμνάστηκε με την παρέα των Μάικλ Τζόρνταν και Σκότι Πίπεν και δύο ημέρες αργότερα φόρεσε το Νο6 και έπαιξε 4′, σκοράροντας 1π. με 0/1διπ.-0/1τριπ.-1/2βολ. στην ήττα στο Ντιτρόιτ με 17π. διαφορά. Την επομένη, εντός έδρας κόντρα στο Τορόντο, διπλασίασε και τον χρόνο του και τους πόντους, καθώς σε 8′ είχε 2π. με ένα εντυπωσιακό άλεϊ-ουπ κάρφωμα, ενώ είχε kai 0/1τριπ.-2ριμπ.-2ασ. στη νίκη του Σικάγο με +17! Ωστόσο, δεν έπεισε διοίκηση και κόουτς Φιλ Τζάκσον για ένα συμβόλαιο και στα πλέι-οφς, αν και αποφάσισε να παραμείνει κοντά στην ομάδα και να βοηθά στις προπονήσεις… Γι’ αυτό το λόγο, λίγες εβδομάδες αργότερα, όταν οι Μπουλς νίκησαν στους Τελικούς τη Γιούτα και κατέκτησαν το 2ο συνεχόμενο και συνολικά 5ο τρόπαιο της ιστορίας τους (ακολούθησε άλλο ένα, το 1998), ο Ράινσντορφ αποφάσισε να δώσει ένα δαχτυλίδι πρωταθλητή και στον Στέγκινγκα! «Χρίζοντάς» τον πρωταθλητή των… 12′ και του 1,5π. μ.ό.!!! Ο Αμερικανός παίκτης δοκίμασε να πείσει τους Μπουλς και πριν την έναρξη της σεζόν 1999-2000, χωρίς όμως να κερδίσει ένα εγγυημένο συμβόλαιο…

Μπορεί στο ΝΒΑ η μεγάλη στιγμή του Στέγκινγκα να ήταν εκείνο το κάρφωμα κόντρα στους Ράπτορς, όμως ο ίδιος υπήρξε ένας εξαιρετικός παίκτης γυμνασίου στο Γκραντ Ράπιντς και κολεγίου στο Μίσιγκαν Στέιτ, αλλά κι ένας πετυχημένος επιχειρηματίας έκτοτε. Ενώ έχει διατελέσει και σχολιαστής αγώνων των «Spartans». Κατέφθασε στο πανεπιστήμιο ως Mr. Basketball (κοινώς, κορυφαίος παίκτης) γυμνασίων στο Γκραντ Ράπιντς και εκτός του πολιτειακού τίτλου με το Γκραντ Ράπιντς Σάουθ Κρίστιαν, κατέκτησε και τον τίτλο στον διαγωνισμό καρφωμάτων του McDonald’s All-American Game του 1988. Μάλιστα, παραμένει στην πρώτη 25αδα των σκόρερ (σε σύνολο πόντων) των «Spartans» στο Μίσιγκαν Στέιτ και έχει αναδειχθεί 49ος καλύτερος παίκτης του κολεγίου! Πιο «λαμπερή» στιγμή του στο NCAA, εκτός των τριών παρουσιών του σε τελικό τουρνουά της March Madness, ήταν οι 51π. που σκόραρε σε δύο διαδοχικά ματς της 2ης σεζόν του. Σε μία χρονιά που κατέγραψε τις καλύτερες επιδόσεις του στο πανεπιστημιακό πρωτάθλημα, με μ.ό. 12,6π.-4,9ριμπ..

Ο Στέγκινγκα, μαζί με τον συμπαίκτη του στο Μίσιγκαν Στέιτ και μετέπειτα σέντερ των Σακραμέντο Κινγκς, Ντιτρόιτ Πίστονς, Ουάσινγκτον Μπούλετς και Μιλγουόκι Μπακς, Μάικ Πεπλόουσκι, συνεργάζεται με τον μεσίτη Τζεφ Μπέικερ για την αγορά και εκμετάλλευση ιστορικών κτιρίων στο Γκραντ Ράπιντς. Ο άλλοτε -και για λίγο- φόργουορντ των Μπουλς, πάντως, δεν είναι ο μοναδικός παίκτης με μικρή συμμετοχή στο ΝΒΑ που έχει καταφέρει να κατακτήσει δαχτυλίδι πρωταθλητή. Ο Ρώσος Σάσα Καούν αποφάσισε να αποχωρήσει από την ενεργό δράση σε ηλικία 31 ετών, όμως αναδείχθηκε πέρσι πρωταθλητής με τους Καβς, αν και αγωνίστηκε μόλις 95′! Το 1980-81, ο Ουέιν Κρέκλοου έπαιξε 100′ (μ.ό. 4′ σε 25 αγώνες, με 1,2π.) για τους Σέλτικς, όμως φόρεσε το δαχτυλίδι. Το 1951-52 ο Τζον Πιλτς αγωνίστηκε 41′ για τους πρωταθλητές Μινεάπολις Λέικερς και το 1958 ο Ουόρθι Πάτερσον μόνο 13′ για τους Σεντ Λούις Χοκς, που έφτασαν στον τίτλο. Ο Ρον Ουάτς πάτησε παρκέ για 3′ το 1966 για τους πρωταθλητές (για 8η σερί σεζόν, τότε!) Σέλτικς και άλλα 89” την επόμενη χρονιά, στην οποία η Βοστόνη ηττήθηκε από τους Σαν Φρανσίσκο Ουόριορς.

Το 1968, πάντως, οι Σέλτικς είχαν στο γήπεδο για 75′ τον Ρικ Βάιτζμαν, που, σκόραρε το τελευταίο καλάθι στον 6ο Τελικό με τους Λέικερς! Το δικό του δαχτυλίδι έχει και το άλλοτε (1999-2000) γκαρντ του Πανιωνίου, Κρις Τζεντ, που αγωνίστηκε για 78′ στους Ρόκετς του 1993-94 και πλέον, έπειτα από πολλές θέσεις βοηθού στο ΝΒΑ, είναι ασίσταντ στο Οχάιο Στέιτ, από το οποίο αποφοίτησε. Πρωταθλητής θεωρείται άτυπα, αφού δεν ήταν στο ρόστερ των πλέι-οφς, ένας ακόμη πρώην «Έλληνας». Ο Ματ Ουόλς, πριν φορέσει τη φανέλα των Ολύμπιας Λάρισας (2006-07) και Αρη (2010), έπαιξε 3′ σε 2 ματς των Μαϊάμι Χιτ, έχοντας 2π. στη νίκη στο Μέμφις στις 2/11/2005 και δεν σκόραρε κόντρα στην Σάρλοτ στις 12/11/2005. Ενώ ο Κινέζος Σαν Γιου αγωνίστηκε σε 10 αγώνες των Λέικερς του 2008-09 (με μ.ό. 0,6π. σε 2,8′) και παρότι δεν ήταν στο ρόστερ των πλέι-οφς, η διοίκηση της ομάδας του Λ.Α του επέτρεψε να είναι παρών στην παρέλαση για τον τίτλο επί του Ορλάντο!

Πηγές:

ΝΒΑ.com
sbnation.com
mlive.com
lansingstatejournal.com
basketball-reference.com