Το κλισέ αναφέρει «το μήλο θα πέσει κάτω από τη μηλιά». Μονάχα που υπάρχουν μπασκετικές στιγμές που και τα δύο βρίσκονται στο… ίδιο καλάθι. Η Ελένη Δρεττάκη, 43χρονη αρχηγός του Ιπποκράτη Κω, βίωσε την περασμένη Κυριακή (15/11) μία από τις πιο ευτυχισμένες στιγμές της στα παρκέ, αφού αγωνίστηκε κόντρα στον Παναθηναϊκό ως συμπαίκτρια με την 13χρονη κόρη της, Στέλλα Κουζούκα! Μονάχα που αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ένα παιδί ζήτησε… πάσα από τον γονιό μέσα στο γήπεδο σε επίσημο ματς. Ή που ο πιτσιρικάς αναγκάστηκε να αφήσει τη λέξη «πατέρα» σπίτι και υποχρεώθηκε να αποκαλέσει τον μπαμπά του με το μικρό του όνομα. Κι αν ο σπουδαίος Ιταλός Ντίνο Μενεγκίν, σε ηλικία 40 ετών τον Οκτώβριο του 1990 έπαιξε ως αντίπαλος με τον τότε 16χρονο γιο του, Αντρέα, σε ματς Στεφανέλ Τριέστε-Ίνις Βαρέζε, ο μεγάλος Οσκάρ Σμιντ χάρηκε περισσότερο…

Ο παλαίμαχος Βραζιλιάνος καλαθοσφαιριστής, κορυφαίος σκόρερ του παγκόσμιου μπάσκετ με 49.737π.(!), αποχώρησε από τη ενεργό δράση το 2003, σε ηλικία 45 ετών. Λίγους μήνες νωρίτερα, το 2002, ο άνθρωπος του οποίου το μάτι «γυάλιζε» μπροστά σε κάθε αντίπαλο, παραλίγο να δακρύσει όταν αντί για τα περιβόητα σουτ, αποφάσισε να πασάρει στον 17χρονο γιο του, Φελίπε, με τον οποίο έπαιξε για λίγο μαζί στην Φλαμένγκο! Τον Αύγουστο του 2010, σε συνέντευξή του στην «Ελευθεροτυπία», ο Σμιντ, που είχε το παρωνύμιο «Ιερό Χέρι», τόνισε πως «ήταν ένα από τα όνειρά μου να παίξω μαζί με τον γιο μου, ασφαλώς ένα πολύ δύσκολο όνειρο. Ο Φελίπε δεν ασχολείται πια με το μπάσκετ, είναι στο Πανεπιστήμιο “Full Sail” και ασχολείται με το σινεμά, αφού τελείωσε τις σπουδές του του στο Florida State University, στο Ταλαχάσι της Φλόριντα». Ο Φελίπε σχολίασε την στιγμή που πάτησε παρκέ μαζί με τον πατέρα του, επισημαίνοντας πως «ήταν μεγάλη τιμή για μένα να αγωνιστώ μαζί με τον πατέρα μου, ένα όνειρο. Με βοήθησε πολύ με τις γνώσεις του, ειδικά όταν αγωνίστηκα στις ΗΠΑ για το Γυμνάσιο Φάραγκοτ. Κερδίσαμε το πολιτειακό πρωτάθλημα, με μένα ως καλύτερο παίκτη των τελικών».

Την ίδια χαρά, έστω και… λιγότερη, αφού δεν κατάφερε να δώσει πάσα στο γιο του, είχε πέρσι και ο Στέλιος Κοντούδης. Ο πρώην αρχηγός του Πανερυθραϊκού αποχώρησε από την ενεργό δράση τον Ιούνιο του 2014, σε ηλικία 42 ετών! Στο τελευταίο παιχνίδι της καριέρας του, σε αγώνα κατάταξης με το Πευκοχώρι για την 4η θέση στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής, ο Κοντούδης έγινε αλλαγή από τον κόουτς Δημήτρη Χουχουλή και στη θέση του πέρασε ο… 12χρονος γιος του! Ο προπονητής του αποφάσισε να τον τιμήσει με αυτό τον τρόπο για την 25ετή προσφορά του στο μπάσκετμπολ και έδωσε εντολή στον μικρό να μπει στο γήπεδο. Ο υιός Κοντούδης έδωσε αμήχανα το χέρι του στον πατέρα του, όμως ο τελευταίος αποφάσισε να τον πάρει αγκαλιά κι ενώ το (διαδικαστικού χαρακτήρα) υπόλοιπο του αγώνα συνεχιζόταν! Ο παλαίμαχος γκαρντ είχε δηλώσει τότε ότι «’ήταν έντονη συναισθηματικά στιγμή για εμένα. Πολύ έντονη. Το φανταζόμουν λίγο αργότερα που πραγματικά θα ήταν σε κατάσταση να παίξει. Πέρασε στο παρκέ γιατί ήταν το τελευταίο μου ματς και ο κόουτς τον έβαλε μέσα στο τέλος». Ο Κοντούδης, πάντως, δεν άντεξε πολύ μακριά από τις 4 γραμμές και τον περασμένο Ιούλιο συμφώνησε να παίξει για τον Απόλλωνα Αθηνών στην Γ’ Εθνική!!!