Το Λ.Α. «ανήκει» αυτή τη στιγμή στους άλλοτε «μικρούς» Κλίπερς, οι οποίοι έχουν νικήσει τους Λέικερς σε 7 διαδοχικά ματς και 11 στα 12 τελευταία, με μ.ό. διαφορών σχεδόν 20π.! Μονάχα που στη νέα συνάντησή τους, τα ξημερώματα του Σαββάτου (26/12) στις 5:30, στο 5ο και τελευταίο ματς του προγράμματος των Χριστουγέννων για το ΝΒΑ, η ατραξιόν θα φορά και πάλι κιτρινο-μωβ. Μπορεί οι θεαματικοί «Κλιπς» να προσφέρουν πολλά highlights, όμως το χριστουγεννιάτικο βράδυ μοιάζει να είναι και πάλι υπόθεση του Κόμπι Μπράιαντ. Ο 37χρονος σταρ των «Λιμναίων», που το καλοκαίρι αποχωρεί από την ενεργό δράση, θα αγωνιστεί στο τελευταίο παιχνίδι του ανήμερα της 25ης Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, με τον 16ο αγώνα του ως… «Άγιος Βασίλης», θα παραμείνει ρέκορντμαν τόσο συμμετοχών για αυτή τη μέρα όσο και πόντων. Αφού μπορεί να μην αγωνίστηκε τα Χριστούγεννα του 2013 και 2014 λόγω τραυματισμών, όμως από το 2012 έχει φτάσει τους 383π. και έχει ξεπεράσει τους 377π. του Όσκαρ Ρόμπερτσον! Τα ρεκόρ του Κόμπι είναι λίγο-πολύ γνωστά. Όπως και πολλές πτυχές της καριέρας του. Το basketblog.gr, πάντως, επιχειρεί να καταγράψει τις λιγότερο γνωστές ιστορίες της προσωπικής και επαγγελματικής ζωής του, την ώρα που το ΝΒΑ και το παγκόσμιο μπάσκετμπολ τον αποχαιρετά και τον αποθεώνει

Είναι γνωστό από την γενέτειρά του, Φιλαδέλφεια, ως το Λ.Α. και από την Ελλάδα ως την… Ιαπωνία πως πήρε το όνομά του από το γιαπωνέζικο μοσχαρίσιο κρέας Κόμπε, που λατρεύει ο πατέρας του και παλαίμαχος καλαθοσφαιριστής, Τζο Μπράιαντ. Αυτό που δεν γνωρίζει ο κόσμος είναι πως το συνήθως οι ρέκτες του είδους πληρώνουν το βάρος του σε… χρυσό, αφού προέρχεται από μοσχάρι της ράτσας Wagyu, στο οποίο κάνουν… μασάζ για να μην πάθει κράμπα(!), του δίνουν να πίνει μπίρα και του κάνουν εντριβές με σάκε! Όλα αυτά μοιάζουν, βεβαίως, κάπου μεταξύ μύθου και πραγματικότητας. Όμως το γεγονός είναι πως στο Τόκιο, μία μικρή μπριζόλα Κόμπε των 225γραμ. στοιχίζει 258δολάρια, ενώ στη Νέα Υόρκη, το Wagyu rib-eye, το οποίο σερβίρεται μόνο σε ποσότητα 9 κιλών, κοστίζει 2.800δολ!!! Στην Ελλάδα, μία μπριζόλα Κόμπε ανέρχεται στα 115 ευρώ.

Ο αμερικανικός Τύπος, από τη μέρα που πάτησε το πόδι του στο ΝΒΑ και το 1996 έγινε ο πρώτος γκαρντ στην ιστορία που έγινε ντραφτ δίχως να έχει αγωνιστεί στο NCAA, φώναζε τον σταρ των Λέικερς Κόμπι «Bean» Μπράιαντ. Το μεσαίο όνομά του προέρχεται από το παρωνύμιο «Jellybean» του πατέρα του, όμως πριν από μερικά χρόνια έγινε γνωστό πως το «Bean» δεν έχει καταχωρηθεί επισήμως στο πιστοποιητικό γέννησης και ονόματος του Κόμπι, ο οποίος απλώς δεν έχει middle-name, όπως οι περισσότεροι στις Η.Π.Α.. Ο Μπράιαντ αποφάσισε να αφήσει το κολέγιο για χάρη του ΝΒΑ από τα 18 του, παρά τις συμβουλές ενός… 10χρονου κοριτσιού για το αντίθετο(!), όμως έχει δηλώσει πως αν αποφάσιζε να παίξει στο πανεπιστημιακό πρωτάθλημα θα επέλεγε την υποτροφία του Νορθ Καρολάινα του Μάικλ Τζόρνταν, αντί για το Ντιούκ του Μάικ Σιζέφσκι.

Είναι επίσης γνωστό πως το Νο8 το οποίο φόρεσε σαν ρούκι στους Λέικερς δεν είναι το αγαπημένο του. Ούτε, βεβαίως, το Νο24 που επέλεξε στα μισά της καριέρας του. Ο Μπράιαντ λατρεύει το Νο33, που φορούσε και στο γυμνάσιο Λόουερ Μέριον, όμως στο Λ.Α. δεν μπορούσε να το έχει καθώς έχει αποσυρθεί για χάρη του Καρίμ Αμπντούλ-Τζαμπάρ (όπως δεν το έλαβε και ο Μάτζικ Τζόνσον, που επίσης το έχει ως αγαπημένο και επέλεξε και στο Μίσιγκαν Στέιτ). Το Νο8, πάντως, είναι το άθροισμα του αριθμού «143» με τον οποίο ήταν καταχωρημένος στο θρυλικό μπασκετικό καμπ ABCD, ενώ το διάλεξε στους Λέικερς και λόγω του… Μάικ Ντ’Αντόνι! Του ίδιου Ντ’Αντόνι τον οποίο… πάσχιζε να «φάει» από τον πάγκο των Λέικερς, αν και ο Ιταλο-Αμερικανός κόουτς, σαν παίκτης της Ολίμπια Μιλάνο, ήταν το παιδικό ίνδαλμα του Κόμπι!

Ο Μπράιαντ γνώρισε τον Ντ’Αντόνι όταν ο πατέρας του, Τζο Μπράιαντ, αγωνιζόταν στην Ιταλία από το 1984 ως το 1991. Ο «Jellybean» φόρεσε τις φανέλες των Ριέτι (1984-86), Βιόλα Ρέτζιο Καλάμπρια (1986-87, η οποία έκανε πρόσφατα πρόταση στον Κόμπι να κλείσει εκεί την καριέρα του), Πιστόια (1987-89) και Ρέτζιο Εμίλια (1989-91) και ο Κόμπι έζησε στην γειτονική χώρα από ηλικία 6 ως 13 ετών και μιλά άπταιστα ιταλικά. Μπορεί να θαύμαζε τον πατέρα του, που σαν παίκτης της Πιστόια πέτυχε δις από… 53π.(!), όμως ήταν μεγάλος φαν και του Μάικ Ντ’Αντόνι. Παρόλα αυτά, δεν έγινε οπαδός της Ολίμπια Μιλάνο στο μπάσκετ, αλλά της… ποδοσφαιρικής Μίλαν, όπως δεν έχει κρύψει πως αγαπημένος του ποδοσφαιριστής ήταν ο Ολλανδός τότε σταρ των «ροσονέρι», Μάρκο Φαν Μπάστεν! Μάλιστα, πριν στραφεί στο μπάσκετμπολ, έπαιζε «soccer» και λόγω ύψους αγωνιζόταν σαν τερματοφύλακας, ενώ πλέον υποστηρίζει την Μπαρτσελόνα. Η ποδοσφαιρική επιρροή δεν σταμάτησε εκεί, αφού το πρώτο χαμηλό παπούτσι που σχεδίασε η Nike για εκείνον, το Kobe IV, ήταν εμπνευσμένο από ποδοσφαιρικό υπόδημα!

Οι Χόρνετς τον επέλεξαν στο Νο13 του ντραφτ του 1996 και τον έστειλαν λίγα λεπτά αργότερα στους Λέικερς, αντί του Βλάντε Ντίβατς. Οι συμπολίτες Κλίπερς αρνήθηκαν να τον επιλέξουν στο Νο7 (διαλέγοντας τον Λορένζεν Ράιτ, ενώ πάνω από τον αρχηγό των «Λιμναίων» βρέθηκαν οι Άιβερσον, Κάμπι, Αμπντούρ-Ραχίμ, Μάρμπερι, Ρέι Άλεν, Αντουάν Ουόκερ, Κιτλς, Σαμάκι Ουόκερ, Νταμπίερ, Φούλερ, Ποταπένκο), γιατί φοβήθηκαν πως οι οπαδοί τους και η πόλη του Λ.Α…. δεν θα τους πάρουν στα σοβαρά για έναν 18χρονο γκαρντ. Και ο Κόμπι έγινε στις 3 Νοεμβρίου 1996 ο νεαρότερος παίκτης στην ιστορία του ΝΒΑ, σε ηλικία 18χρ.-2 μηνών-11 ημερών! Ρεκόρ που κατέρριψε στη συνέχεια ο Ζερμέιν Ο’Νιλ και κατέχει πια ο Άντριου Μπάινουμ.

Μπορεί να «κολύμπησε» γρήγορα στα «βαθιά» της Λίγκας και να ανέλαβε ευθύνες από πολύ μικρός, όμως ο Μπράιαντ είχε ήδη προλάβει και να ζήσει λίγο τη ζωή του και να αλλάξει… επαγγελματικό προσανατολισμό. Κάποια στιγμή στα 16 του, αν και εντυπωσίαζε στο γυμνάσιο, σκέφτηκε να γίνει… ράπερ! Πάντως, προσπάθησε να ασχοληθεί με την hip-hop μουσική και σαν παίκτης, όμως το σινγκλ του, με τίτλο «K.O.B.E.», παρότι σκηνοθετήθηκε από τον τότε σταρ του είδους, Χάιπ Ουίλιαμς, δεν κυκλοφόρησε ποτέ… Αγαπημένος ράπερ του Κόμπι όσο μεγάλωνε ήταν ο Canibus, ενώ ο μετέπειτα σταρ του ΝΒΑ είχε ένα μικρό πέρασμα από το βίντεο-κλιπ των Destiny’s Child, «Bug A Boo», αποκαλούσε τον εαυτό του στη μουσική ως «8th Man» και στο All-Star Game του 1998 (ως ο τελευταίος παγκίτης που επιλέχθηκε σε All-Star Game) προκάλεσε σε «μονομαχία ραπ» τον συγκάτοικό του, Άλβιν Ουίλιαμς των Ράπτορς!

Η σχέση του Κόμπι με την μουσική δεν περιορίστηκε ούτε στο ότι το 1998, όσο ηχογραφούσε το άλμπουμ που δεν κυκλοφόρησε ποτέ, έζησε για λίγο στο σπίτι του θρυλικού παραγωγού, Στιβ Στάουτ, στο Νιου Τζέρσεϊ και τραγουδούσε μαζί με τους σταρ, Nas και 50 Cent! Σαν τελειόφοιτος γυμνασίου, πήρε στον χορό των αποφοίτων με την τραγουδίστρια Μπράντι, η οποία δήλωσε αργότερα πως «δεν θα πήγαινα αν ο Κόμπι δεν ερχόταν μαζί μου, γιατί κανείς άλλος δεν τολμούσε να με πλησιάσει…». Παρόλα αυτά, η ερωτική μοίρα είχε άλλα σχέδια για τον Μπράιαντ. Σε ένα από τα διαλείμματα των γυρισμάτων του σινγκλ «K.O.B.E.», ο Μπράιαντ έκοβε βόλτες και συνάντησε την Βανέσα Λέιν, η οποία βρισκόταν εκεί για να συμμετάσχει στο κλιπ «G’d Up»των Tha Eastsidaz. Κάπως έτσι άρχισε η σχέση τους, που έγινε γάμος, που συνεχίστηκε με δύο κόρες. Μάλιστα, δεν διεκόπη από τη δίκη (στην οποία αθωώθηκε) για βιασμό μίας καμαριέρας το 2003 στο Κολοράντο, αλλά περιελάμβανε ένα 14μηνο διάστασης, με αίτηση διαζυγίου της Βανέσα τον Δεκέμβρη του 2011, αλλά κοινή απόφαση επανασύνδεσης τον Ιανουάριο του 2013. Νωρίτερα, ο Κόμπι είχε αποκαλύψει πως ο άλλοτε συμπαίκτης στο Λ.Α., Καρλ Μαλόουν, είχε… ριχτεί στην σύζυγό του! Η Βανέσα, πάντως, μπήκε σε… σχολικούς μπελάδες όταν άρχισε να συναντά τον Μπράιαντ, αφού ο Κόμπι πήγαινε να την πάρει από το γυμνάσιο Marina High στην παραλία Χάντινγκτον της Καλιφόρνια και προκαλούσε ντελίριο! Γι΄’ αυτό και το συμβούλιο του σχολείου υποχρέωσε την Λέιν να… τελειώσει τις σπουδές της σαν τελειόφοιτη από το σπίτι της!!!