Το όνομα του Λάζαρ Λέτσιτς σημαίνει πολλά για την γειτονική μας χώρα. Στα Σκόπια έχουν λεωφόρο με το όνομά του. Τον αποκαλούν «γίγαντα» της Ολυμπιακής Επιτροπής της χώρας αλλά και της Ομοσπονδίας Μπάσκετ. Θεωρείται ο Πατριάρχης του μπάσκετ εκεί. Στην Ελλάδα, εργάστηκε στον Άρη αλλά είναι αλήθεια ότι ελάχιστοι στάθηκαν στις ικανότητές του. Βλέπετε, το καλοκαίρι του 1990 αντικατέστησε το «Τοτέμ», Γιάννη Ιωαννίδη στον ΆρηΚι αυτό αρκούσε για τον διασυρμό του!

Ο Λέτσιτς, στα 81 του πλέον, απολαμβάνει όλες τις τιμές. Πέρυσι έγινε ένα μεγάλο πάρτι για να γιορτάσει τα 80 του χρόνια. Παρόντες ήταν ο Παναγιώτης Γιαννάκης, ο Λευτέρης Σούμποτιτς, ο Μπόζινταρ Μάλκοβιτς, ο Ντίνο Ράτζα, ο Στόγιαν Βράνκοβιτς, ο Ντέγιαν Τομάσεβιτς και πολλές ακόμα μεγάλες φυσιογνωμίες του Παγκοσμίου μπάσκετ.

Στην Ελλάδα, τότε στις αρχές της δεκαετίας του ’90, ο Λάζαρος θεωρήθηκε «μαριονέτα» του Νίκου Γκάλη όταν αντικατέστησε τον Γιάννη Ιωαννίδη που αποχώρησε επεισοδιακά από τον Άρη. Όλοι ήταν εναντίον του. Τα ΜΜΕ αφιέρωναν πύρινα άρθρα με αποκορύφωμα ένα ανυπόγραφο (στο ιστορικό περιοδικό Τρίποντο) όπου χρέωναν στον Γκάλη το «φάγωμα» του Ιωαννίδη και την προώθηση του Λέτσιτς. Έγραφαν ότι ο Γκάλης, ο Σούμποτιτς, ο Μισούνοφ και ο Βράνκοβιτς (που είχε αποχωρήσει) μεθόδευαν την απομάκρυνση του Ιωαννίδη…

Η φιγούρα του Λέτσιτς, το απαράμιλλο χιούμορ του και τα όσα έλεγε περισσότερο «βοηθούσαν» στα καυστικά σχόλια. «Εγώ μπρε είμαι Νίντζα, αν χρειαστεί θα κάνω χαρακίρι για να σωθεί ο Άρης. Εγώ είμαι όνειρο, ξυπνάς το πρωί κι έχω φύγει» είχε πει σε μια μνημειώδη συνέντευξη στον Παναγιώτη Καπάζογλου, εκείνη την περίοδο. Ο Παναγιώτης, κορυφαίος δημοσιογράφος τότε και πολύ σημαντικός ατζέντης πλέον, είχε βγάλει από τον Λάζαρο όσα δεν κατάφερναν άλλοι.

Ο Λέτσιτς πάντως, παρά τους «τριγμούς» είχε παρουσιάσει κάποια πράγματα τα οποία εφαρμόστηκαν χρόνια αργότερα. Τότε αντιμετωπίστηκαν με τρομακτική εμπάθεια καθώς ό,τι έκανε ο Λέτσιτς, απαραίτητα θα ήταν κακό επειδή είχε… πειράξει το Τοτέμ. Το μαρκάρισμα π.χ του Μπραντ Σέλερς (2,13μ.) στον Κόρφα ήταν κάτι… παράξενο. Αλλά εφαρμόστηκε αργότερα από τον Ίβκοβιτς (π.χ) με μαρκάρισμα του Γκάλη από τον Μπάρλοου ή και από τον Ιωαννίδη με τον Πάσπαλι να μαρκάρει τον αντίπαλο κοντύτερό του, γκαρντ.

Ο Λάζαρος, όμως είχε τρομακτικό χιούμορ. Και κάποιες ιστορίες έχουν μείνει στην ιστορία…

Την περίοδο 1975-1976, η αγαπημένη του ομάδα, η Ραμποτνίσκι έπαιζε κόντρα στην Τουρ για το Κύπελλο Κυπελλούχων. Στον πρώτο αγώνα στην Γαλλία, η Ραμποτνίσκι ήταν πίσω στο σκορ με διαφορά 15 πόντων στο ημίχρονο και το χειρότερο ήταν ότι ο μοναδικός του καλός σέντερ, ο Ντράγκαν Ραντοσάβλιεβιτς είχε 4 φάουλ. Στα αποδυτήρια, ο Λέτσιτς κατέβασε μια σπάνια ιδέα. Διέταξε τον μασέρ της ομάδας να… ξυρίσει το μουστάκι του Ραντοσάβλιεβιτς ο οποίος άλλαξε φανέλες με τον Νικιφόροβιτς. Ο Ραντοσάβλιεβιτς φόρεσε το 4 του Νικιφόροβιτς ο οποίος πήρε το 14 του Ραντοσάβλιεβιτς. Και του είπε: «Εσύ τώρα είσαι ο Ραντοσάβλιεβιτς. Έχεις τέσσερα φάουλ και θα κάνεις το πέμπτο. Ο Ραντοσάβλιεβιτς είναι ο Νικιφόροβιτς». Ο αγώνας άρχισε, ο «Ραντοσάβλιεβιτς» με το 14 (δηλαδή ο Νικιφόροβιτς) έκανε αμέσως πέμπτο φάουλ αλλά άρχισε να διαμαρτύρεται. Πάνω στη φούρια του είχε ξεχάσει ό,τι του είχε πει ο Λέτσιτς και διαμαρτυρόταν στους διαιτητές ότι έχει μόλις ένα φάουλ. Ο Λέτσιτς τον άρπαξε και τον έβγαλε εκτός τερέν. Παρόλ’ αυτά η Ραμποτνίσκι ηττήθηκε με διαφορά 16 πόντων και έπρεπε να την καλύψει στην ρεβάνς στα Σκόπια.

Όμως σ’ εκείνο τον αγώνα υπήρξαν πολλά ευτράπελα ακόμα. Πίσω από τον πάγκο της Ραμποτνίσκι καθόταν μια αριστοκρατική κυρία, που κρατούσε ένα poodle. Το σκυλάκι όμως ξέφευγε συνέχεια και πήγαινε και καθόταν στα πόδια του Λέτσιτς. Οι προειδοποιήσεις δεν έπιασαν και την επόμενη φορά που το σκυλάκι πήδηξε στα χέρια του Λάζαρου, εκείνος το άρπαξε από τον σβέρκο και το έβαλε στα χέρια της κυρίας. Όμως το poodle δεν το έβαζε κάτω και ξαναπήδηξε στον Λάζαρο ο οποίος το πέταξε, εκνευρισμένος, στην εξέδρα. Το σκυλάκι κατέληξε στα χέρια κάποιων Σέρβων ναυτών που βρίσκονταν εκεί, που το ξαναπέταξαν στην κυρία. Ο σκύλος είχε γίνει μπαλάκι του πινγκ πονγκ.
«Ξέρω ότι θα μπορούσαν να με έχουν συλλάβει καθώς οι Γάλλοι είναι ευαίσθητοι με τα ζώα. Μάλιστα η κυρία ήταν σύζυγος προέδρου μιας τοπικής ομάδας. Σταμάτησα τα πάντα και τους υποσχέθηκα ότι στα Σκόπια θα δουν τι είναι σκύλος» είπε ο Λέτσιτς.

Στην ρεβάνς, ο Λάζαρος «εκπαίδευσε» έναν ποιμενικό, ο οποίος- όπως έχει πει ο ίδιος, έμοιαζε με… αρκούδα. Στην προπόνηση ήταν ήσυχος αλλά κανείς δεν ήξερε τι θα έκανε σε ένα μανιασμένο πλήθος τριών χιλιάδων ατόμων που θα φώναζαν συνέχεια. Είχαν μάλιστα έτοιμη, για κάθε ενδεχόμενο μια ηρεμιστική ένεση. Όταν άρχισε ο αγώνας, ο σκύλος άρχισε να είναι νευρικός αλλά δεν φόβιζε μόνο τους Γάλλους, αλλά και όσους ήταν στο γήπεδο.

Η ένεση έμεινε πάντως στο τραπέζι της γραμματείας. Ο κόουτς της Τουρ ήταν ιδιαίτερα νευρικός και είχε κανονιστεί ότι την επόμενη φορά που θα περνούσε το τραπέζι, κάποιος, αστραπιαία, θα του έκανε την ένεση. Κάμποσα λεπτά πριν το τέλος, ο Γάλλος… ήταν μισοκοιμισμένος στον παγκο. Η Ραμποτνίσκι νίκησε με 107-90, προκρίθηκε στα ημιτελικά και οι Γάλλοι διαμαρτυρήθηκαν και ζήτησαν επανάληψη του αγώνα. Ο τότε ισχυρός άνδρας της FIBA, Μπόρισλαβ Στάνκοβιτς τους απάντησε ότι «αν επαναληφθεί ο αγώνας, θα βρει κάτι καινούργιο ο Λάζαρ»!!!

Μια άλλη απίστευτη ενέργεια του Λέτσιτς. Σε αγώνα της Ραμποτνίσκι κόντρα στην Ολίμπια Λιουμπλιάνα, κάλεσε ένα τάιμ άουτ. Όταν επέστρεψαν στο τερέν, ένας από τους παίκτες της Ραμποτνίσκι άρχισε να παίζει… μαν του μαν τον διαιτητή, Ντράγκας Γιάκσιτς. «Λάζα, τι κάνει ο παίκτης σου;» τον ρώτησε. «Του ζήτησα να σε παίξει άμυνα καλή, γιατί είσαι ο καλύτερος παίκτης της Ολίμπια. Δίκιο δεν έχω;». Ο Γιάκσιτς έπεσε κάτω από τα γέλια.

Στον Άρη είχε κι άλλες ωραίες ιστορίες. Οι «σουτέρηδες» που έλεγε, έχουν μείνει στην ιστορία. Όπως και τότε που έβαλε τον Γκρεγκ Λάζαρντ να παίξει ένα μονό με τον Μίροσλαβ Πετσάρσκι ώστε να κρίνει ποιόν θα κρατήσει!!!
Από τις κορυφαίες του στιγμές καταγράφηκαν μετά το τέλος του πρώτου τελικού του Κυπέλλου Κόρατς το 1997, όταν ο Άρης είχε χάσει με διαφορά 11 πόντων στην Θεσσαλονίκη. Ο κόουτς του Άρη, Λευτέρης Σούμποτιτς βρισκόταν στο γραφείο του κι άκουσε την πόρτα να ανοίγει απότομα.

«Είσαι χαϊβάνι» του λέει ο Λάζαρος. «Θα σου πω εγώ ένα σύστημα για να ανατρέψεις τη διαφορά». Ο Σούμποτιτς τον ρώτησε για το σύστημα. «Μπρε θα παίξεις άμυνα ζώνης τρεις- δύο- ένας». Ο «Πίξι» τον κοιτάζει και του απαντάει: «Μα αυτοί είναι έξι παίκτες ρε Λάζαρε». Ο Λέτσιτς βάζει τα γέλια και του λέει: «Μπρε ο αντίπαλος προπονητής είναι χαϊβάνι, χαμπάρι δεν θα πάρει»!!!

Πάντως ο Άρης πήρε το Κόρατς, καθώς νίκησε με 17 στην Προύσα χωρίς να χρειαστεί το 3-2-1 του Λάζαρου.

Όπως και κάποιες άλλες ατάκες που φανερώνουν το απαράμιλλο χιούμορ, έχουν γραφτεί στο καμπ του Γκάλη στην Χαλκιδική. Εκεί υπήρχε ένας σκύλος που κοιμόταν συνέχεια. «Μπρε Νικ» έλεγε του Γκάλη ο Λάζαρος. «Αυτός ο σκύλος μια χρησιμότητα έχει. Να βγάζει τη γλώσσα του έξω, να ακουμπάς το δάχτυλο και μετά να μετράς τα λεφτά»