Ο Αριστοτέλης Ωνάσης έλεγε πως «το μυστικό στις επιχειρήσεις είναι το να γνωρίζεις κάτι που δεν ξέρει κανένας άλλος». Μέχρι τώρα, ωστόσο, το μυστικό του πετυχημένου επιχειρηματία Τζαμάλ Μάσμπερν, είναι ότι είχε την αυτογνωσία και όχι την εντύπωση πως τα χρήματα από το μπάσκετμπολ δεν θα τελειώσουν ποτέ… Γι’ αυτό και ο παλαίμαχος φόργουορντ του ΝΒΑ αποφάσισε πριν καν ολοκληρώσει την καριέρα του, το 2004 και μετρώντας μ.ό. 19,1π.-5,4ριμπ. σε 616 ματς με Μαβς, Χιτ, Χόρνετς, να προσέξει την περιουσία του. Και μάλιστα, κατόρθωσε να την… «γιγαντώσε». Ο 43χρονος πια Μάσμπερν δεν είχε τις καλλιτεχνικές τάσεις του… ζωγράφου Ντέσμοντ Μέισον! Δεμ είχε, όμως, και τις καταστροφικές συνήθειες άλλων παικτών που έφτασαν στην χρεωκοπία, όπως οι Αντουάν Ουόκερ και ο Βιν Μπέικερ, με τον δεύτερο να χρειάζεται τόσο τα χρήματα, που πλέον εργάζεται στα Starbucks. Ο Μάσμπερν τα πηγαίνει τόσο καλά που το 2012 θέλησε να αγοράσει τους Χόρνετς, μαζί με ομάδα επιχειρηματιών, όμως δεν τα κατάφερε. Εκείνο που κατόρθωσε, πάντως, ήταν να γίνει ακόμη πλουσιότερος και να φτάσει να έχει πια… 80 εταιρείες στο όνομά του!

Ο Μάσμπερν, απόφοιτος του πανεπιστήμιου Κεντάκι και Νο4 στο ντραφτ του 1993, έχει μία… «φουσκωμένη» φορολογική δήλωση, στην οποία καταγράφει 40 καταστήματα Papa John’s, 38 Outback Steakhouses, 4 Dunkin’ Donuts και μερικές αντιπροσωπείες αυτοκινήτων όπως Toyota/Scion, Lexus, Nissan, Chrysler/Dodge/Jeep και Porsche! Ο ίδιος, σε παλαιότερη συνέντευξή του, είχε εξηγήσει πως «είχα από μικρός το όραμα πως δεν θέλω να είμαι απλώς ένας παίκτης του μπάσκετμπολ. Ποτέ δεν μου άρεσαν τα στερεότυπα ότι οι αθλητές μπορούν να είναι πετυχημένοι μόνο στα γήπεδα ή τους πάγκους. Δεν είχα τέτοια όρια και ”σύνορα” στο μυαλό μου». Ο άλλοτε σταρ των Μαβς συμπλήρωσε πως «θεωρώ τον εαυτό μου έναν ταπεινό άνθρωπο που του αρέσει να μαθαίνει συνέχεια και να ”χτίζει” πράγματα γύρω του. Από τότε που ήμουν 15-16 ετών έβλεπα στο τρένο εκείνα τα στελέχη με τα κοστούμια και τους χαρτοφύλακες στο χέρι και ήθελα να γίνω σαν αυτούς».

Ο Αμερικανός, επιχειρηματίας πια, απέδειξε το 2012, με την υπόθεση της αγοράς των Χόρνετς, πως δεν άφησε το μπάσκετμπολ πίσω του. Όμως, πλέον, άλλες είναι οι προτεραιότητες στη ζωή του, τονίζοντας πως «έδωσα μεγάλη βαρύτητα και αφοσίωση στο μπάσκετμπολ, όμως είχα πει στον εαυτό μου πως δεν θέλω να παίξω ως τα 35 ή τα 40 μου. Είχα μία αίσθηση πως θα γίνει βαρετή όλη αυτή τη ατμόσφαιρα και και επιθυμούσα νέες προκλήσεις και για αυτό αποχώρησα στα 31 μου. Δεν ένιωσα άσχημα και δεν μου έλειψε το άθλημα, καθώς νωρίτερα είχα θέσει άλλους στόχους». Καταλήγοντας, ο Μάσμπερν επισήμανε ότι «θυμάμαι πάντα τη μητέρα μου να μου λέει ότι δεν ασχολείται με τα σπορ και έτσι δεν μπορεί να καταλάβει πόσο καλός ήμουν σε αυτά. Και μου τόνιζε πως ‘‘δεν πρέπει να παραβλέπεις τα βιβλία και τους υπολογιστές, ώστε να έχεις κάτι να κάνεις αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν όπως τα θέλεις στα γήπεδα”. Νομίζω πως τα κατάφερα και στα δύο».

Οι ορίζοντες του Τζαμάλ Μάσπερν έμοιζαν διευρυμένοι πριν καν ακόμη πατήσει το πόδι του στο ΝΒΑ. Από την ημέρα που έγινε ντραφτ και πριν υπογράψει το παρθενικό συμβόλαιό του στο Ντάλας, δώρισε 500.000 δολάρια για να δημιουργηθεί ένα ίδρυμα που θα προσφέρει χρηματικά έπαθλα σε καλούς -και συχνά μη προνομιούχους- μαθητές γυμνασίων, ώστε να λαμβάνουν υποτροφίες στο πανεπιστήμιο του Κεντάκι! Ο ίδιος είχε εξηγήσει πως «πολλά παιδιά δεν είχαν το ταλέντο και κατά συνέπεια τις ευκαιρίες που έλαβα εγώ για να σπουδάσω και μαζί με τον κόουτς Ρικ Πιτίνο και τον Σ.Μ. Νιούτον θελήσαμε να συνεισφέρουμε, διότι κάθε παιδί αξίζει να αποκτήσει την δυνατότητα να πάει στο κολέγιο». Η καριέρα του, πάντως, έστω και άθελά του, στιγματίστηκε και από ένα… σκάνδαλο, έστω και δίχως να φταίει. Καθώς η περίφημη τριάδα «3-J’s» των Μάβερικς, από τα μικρά ονόματα και των Τζέισον Κιντ και Τζίμι Τζάκσον, στα μέσα της δεκαετίας του ’90, «διαλύθηκε» και δόθηκαν και οι τρεις ανταλλαγή, όταν η διάσημη τραγουδίστρια, Τόνι Μπράξτον, φέρεται να προκάλεσε ένα ερωτικό «τρίγωνο» με τους Κιντ και Τζάκσον!