Ο Τζόνι Νιούμαν ήταν αυτό που ακριβώς έδειχνε. Ενα αληθινό ανοιχτό βιβλίο. Αυτό που βλέπαμε στο γήπεδο ήταν και στην ζωή του. Μαχητής, εκρηκτικός, μάγκας και καμιά φορά θερμοκέφαλος. Ανθρωπος που ήθελε να ζει την ζωή του του μάξιμουμ και να απολαμβάνει κάθε στιγμή, αλλά πάνω απ΄ όλα ήταν κύριος. Δεν πείραζε ποτέ κανέναν. Είχε ευκαιρίες να κάνει μεγάλη καριέρα. Τις έχασε όμως. Δεν έμπαινε σε καλούπια τότε. Ηθελε να ζει στα άκρα. Αργότερα μεγαλώνοντας άλλαξε στάση. Δεν πρόλαβε όμως, να διορθώσει πολλές από τις… μουτζούρες που είχε το βιβλίο της ζωής του.

Το Basketblog καταγράφει την διαδρομή της ζωής του Αμερικανού, πρώην προπονητή ΠΑΟΚ και Παγκρατίου, Τζόνι Νιούμαν που έφυγε από την ζωή σε ηλικία 68 ετών.

Οι 34 πόντοι με σπασμένο χέρι!

Ο Νιούμαν γεννήθηκε στις 11/9/1950 στο Μέμφις του Τενεσί. Πήγε στο Λύκειο Overton. Ηταν ο μεγάλος σταρ της ομάδας. Την σεζόν 1968-69 έβαλε 34 πόντους σε ένα ματς με το Μέλροουζ (κέρδισε τελικά το ματς με 76-65). Μικρή λεπτομέρεια… Ο Νιούμαν έσπασε το αριστερό του χέρι στο ματς, αλλά έπαιξε ως το τέλος και συνέχισε να βάζει καλάθια!

Τα λόγια του Χιούμπι Μπράουν

Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο του Μισισιπή και μετά μετακόμισε στο ABA στους Μέμφις Προς. Ο μυθικός προπονητής, Χιούμπι Μπράουν είχε πει γι’ αυτόν: «Αυτός ο τύπος έχει όλα τα προσόντα. Μπορεί να σκοράρει, να πάρει το τελευταίο σουτ, να σουτάρει από μακριά, να σε ρίξει κάτω με μια ντρίμπλα».

Ξόδευε τα λεφτά

Στο Μέμφις είχε πάρει 2 εκατ. δολάρια. Τεράστιο ποσό για την εποχή. Οι φήμες λένε ότι του έμειναν ελάχιστα λεφτά γρήγορα, γρήγορα, διότι ξόδευε τεράστια ποσά. Τα πιο πολλά σε αυτοκίνητα που ήταν το πάθος του.

«Ημουν νέος, εγωιστής, ένα κακομαθημένο παιδί και δεν άκουγα κανέναν», παραδέχτηκε, αργότερα ο Τζον Νιούμαν

Επαιξε μετά στο ΝΒΑ (Λέικερς και Ιντιάνα), αλλά το 1978 τα άφησε όλα και ήρθε στην Ευρώπη, όπου έπαιξε σε Ιταλία και Γερμανία.

Στα μέσα των 80’s αποφάσισε να γίνει προπονητής και στα τέλη των 80’s ήρθε στην Ελλάδα (ΠΑΟΚ, Παγκράτι).

Η επίθεση στον διαιτητή

Στον ΠΑΟΚ δεν μακροημέρευσε. Αιτία η απίστευτη έκρηξη που είχε στις 8/11/1988 στο ματς του ΠΑΟΚ με τον Ερυθρό Αστέρα στο Βελιγράδι στο Κύπελλο Κόρατς. Ηταν η ρεβάνς. Ο ΠΑΟΚ είχε κερδίσει με 10 πόντους το πρώτο ματς.

Οι διαιτητές ο Ιταλός Γκρόσι και ο Ρώσος Μουχλίν περνούσαν… χειρουργείο χωρίς αναισθητικό τους Θεσσαλονικείς. Το ματς πήγε στην παράταση. Ακριβώς στο τζάμπολ ο Γκρόσι έδωσε παράβαση στον Μέλις (ότι πήδηξε νωρίτερα). Ο Νιούμαν τρελάθηκε! Εχασε τον έλεγχο.  δεν άντεξε. Μπούκαρε στο παρκέ, έσπρωξε τον Ιταλό και τον πέταξε κάτω. Ο Αμερικανός αποβλήθηκε και το ματς διακόπηκε με υπαιτιότητα του ΠΑΟΚ.

Λίγο μετά ο Νιούμαν εξηγούσε στους παίκτες του ότι δεν το μετάνιωσε:  «Συγγνώμη παιδιά, αλλά δεν μετανιώνω! Αυτοί, χωρίς λόγο, ήθελαν να μας πάρουν το ματς. Εγώ έπρεπε να σας προστατεύσω»

Η FIBA τον τιμώρησε με 2ετή αποκλεισμό. Εφυγε από τον ΠΑΟΚ και η καριέρα του είχε φθίνουσα πορεία.

Στην διάρκεια της θητείας του στην Ελλάδα παντρεύτηκε μια Ελληνίδα. Μάλιστα το ζευγάρι έκανε και έναν γιο, τον Μιχαήλ Πίτερ Νιούμαν. Το ωραίο είναι ο Νιούμαν Τζούνιορ δεν έπαιξε μπάσκετ. Εγινε ποδοσφαιριστής. Και ήταν καλός, καθώς έπαιζε στον Παναθηναϊκό!

Αλλαξε στάση

Μεγαλώνοντας ο Τζόνι Νιούμαν άλλαξε στάση για την ζωή. Ηθελε να διορθώσει πολλά από τα λάθη που έκανε μικρός. Μάλιστα το 2014 αποφάσισε να γυρίσει στο Πανεπιστήμιο του Μισισιπή για να φοιτήσει ξανά εκεί και να πάρει το πτυχίο του!

 

O NIOYMAN OTAN ΕΠΑΙΖΕ ΜΠΑΣΚΕΤ

 

 

Η ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΟ ΜΑΤΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΡ. ΑΣΤΕΡΑ