Το ημερολόγιο έδειχνε 20 Ιανουαρίου 1963. Κυριακή ήταν. Πριν από 57 χρόνια σαν σήμερα. Ο Παναθηναϊκός ετοιμαζόταν να μπει στο γήπεδό του, τον «Τάφο του Ινδού» για να δώσει ένα ιστορικό ματς απέναντι στην Ρεάλ Μαδρίτης για το τότε Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης.

Η αναμέτρηση θα γινόταν υπό τα… πριγκιπικά βλέμματα του τότε πριγκιπικού ζεύγους της Ισπανίας. Ο Ισπανός μονάρχης, Χουάν Κάρλος, και η Ελληνίδα πριγκίπισσα Σοφία είχαν προσκληθεί για να δουν το παιχνίδι του κλειστού της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Οι οιωνοί δεν ήταν καλοί πριν το ματς. Στην Αθήνα είχε βρέξει με το τουλούμι της προηγούμενες μέρες. Αποτέλεσμα ήταν το νερό να περάσει και μέσα στο κλειστό και να πλημμυρίσει πολλά σημεία του.

Ολοι οι «πράσινοι» είχαν πέσει με τα μούτρα στην δουλειά για να καθαρίσουν από τα νερά το κλειστό. Μέχρι και τα παιδιά που έπαιζαν στις Ακαδημίες του τριφυλλιού είχαν επιστρατεύσει.

Ανάμεσά τους ήταν και μια τεράστια μορφή του Παναθηναϊκού. Ο Τάσος Στεφάνου, που είχε ανδρωθεί στον Παναθηναϊκό και έμεινε ως το τέλος της ζωής του στην ομάδα (ως παράγοντας της ΚΑΕ, βέβαια). Ο Στεφάνου ήταν μέλος της εφηβικής ομάδας και παρέα με όλους τους πράσινους ήταν εκεί με κουβάδες και πετσέτες για να καθαρίσουν τα νερά.

Μέχρι και τους μεταφορείς έκαναν. Επρεπε οι πάγκοι να πάνε από την απέναντι πλευρά από εκείνη (ήταν στην εξέδρα) που ήταν. Στις θέσεις τους έπρεπε να μπουν δυο… βασιλικές  πολυθρόνες για να δουν το ματς οι γαλαζοαίματοι προσκεκλημένοι.

Η παρουσία του μετέπειτα βασιλιά της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος και της μετέπειτα βασίλισσας, Σοφίας στο παιχνίδι, είχε κάνει το ματς πρώτο θέμα παντού.

Όλα κύλησαν ομαλά τελικά και οι γαλαζοαίματοι προσκεκλημένοι και ο κόσμος είδαν ένα σπουδαίο ματς σε ένα στεγνό γήπεδο.

Οσο για το τι έγινε στο ματς, η Ρεάλ πήρε τελικά τη νίκη με 97-73, ενώ κέρδισε και στο επαναληπτικό παιχνίδι (90-60) και πήρε την πρόκριση.

Σε εκείνο το ματς προπονητής-παίκτης του Παναθηναϊκού ήταν ο Πάνος Κουκόπουλος

Τους πόντους του Παναθηναϊκού πέτυχαν οι: Κουκόπουλος 4, Λιαμής 17, Παναγιωταράκος 24, Κατσικίδης 2, Ταβουλάρης 18, Ζάνος 6, Βασιλακόπουλος 2.

Για τη Ρεάλ σκόραραν οι: Σάινθ 17, Σεβιγιάνο 25, Εμιλιάνο Ροντρίγκεθ 25. Λιουκ 15, Μπέργκες 17, Ντεσκαρτίν 8.