Το ημερολόγιο έγραφε 21/3/1998. Ο Παναθηναϊκός του Αλβέρτη, του Ράτζα υποδεχόταν στο ΟΑΚΑ τον ΠΑΟΚ του Πέντζα Στογιάκοβιτς για το πρωτάθλημα. Στο ματς έγινε μάχη σώμα με σώμα. Φαινόταν από την αρχή ότι η εξέλιξη του αγώνα θα θύμιζε σενάριο ταινίας θρίλερ. Και έτσι ήταν. Ο αγώνας είχε «χιτσκοκικό φινάλε».

Ο Παναθηναϊκός ήταν μπροστά στο σκορ με 65-64. Ο ΠΑΟΚ είχε την τελευταία επίθεση.

Ο Στογιάκοβιτς πήγε να μπει προς τα μέσα. Ο Ράτζα που ήταν κάτω από το καλάθι, βγήκε μπροστά για να δώσει βοήθεια και να κλείσει κι αυτός τον Πέτζα. Ετσι άφησε αμαρκάριστο τον Κόνραντ ΜακΡέι κάτω από το καλάθι.

Ο Στογιάκοβιτς είδε τον Αμερικανό αφύλακτο, καθώς ο Αλβέρτης που έσπευσε να τον κλείσει και να καλύψει το κενό του Ράτζα δεν πρόλαβε να τον μαρκάρει. Ο ΜακΡέι πήρε την μπάλα και με 2’’ να απομένουν την έβαλε στο καλάθι και άφησε στον τόπο το τριφύλλι, καθώς έκανε το 65-66 και χάρισε τη νίκη στον ΠΑΟΚ.

Σε εκείνο το ματς ο Στογιάκοβιτς είχε… κάνει όργια είχε φτάσει πολύ κοντά στο triple – double. Είχε απολογισμό 18 πόντους, 10 ριμπάουντ, 7 ασίστ. Πρώτος σκόρερ του Παναθηναϊκού ήταν ο Αλβέρτης με 26π, ενώ 10π. είχε βάλει ο Ράτζα.

Η διαδρομή του ΜακΡέι και ο τραγικός θάνατος

Ο Αμερικανός παίκτης που είχε σκοτώσει τον Παναθηναϊκό είχε έρθει στην ομάδα το 1997. Είχε γεννηθεί στις 11 Ιανουαρίου 1971 στη Νέα Υόρκη. Ηταν ένα πολύ δυνατός και αθλητικός πάουερ φόργουορντ σέντερ.

Τελείωσε το Πανεπιστήμιο Σίρακιουζ. Επιλέχθηκε στο Νο 38 του ντραφτ του 1993 από τους Ουάσιγκτον Μπούλετς.

Δεν έπαιξε ποτέ στο ΝΒΑ. Πέρασε τον Ατλαντικό και έπαιξε στην Φενέρμπαχτσε την σεζόν 1993-94. Γύρισε στις ΗΠΑ και έπαιξε για λίγο το 1994 στο CBA με τους Φορτ Γουέιν Φιούρι. Επέστρεψε εκείνη την χρονιά στην Ευρώπη και έπαιξε διαδοχικά σε Ορτέζ (1994-95), Εφές (1995-96), Τιμσίστεμ Μπολόνια (1996-97), ΠΑΟΚ (1997-98). Μετά τον ΠΑΟΚ πήγε ξανά στην Φενερμπαχτσε (1998-99) και την σεζόν 1999-00 έπαιξε στην ιταλική Τριέστε.

Το… σαράκι του ΝΒΑ, τον έτρωγε. Αποφάσισε το 2000 να διεκδικήσει μια θέση στο καλύτερο πρωτάθλημα του πλανήτη.

Κέρδισε μια θέση στο Σάμερ Καμπ των Ορλάντο Μάτζικ. Σε μια προπόνηση ο γινόταν στο Πανεπιστήμιο Ιρβάιν της Καλιφόρνια σωριάστηκε στο έδαφος και έχασε τη ζωή του. Η ιατροδικαστική εξέταση δεν  μπόρεσε να βρει την αιτία που προκάλεσε την ανακοπή. Ηταν γνωστό πάντως, ότι θέματα με την καρδιά του. Είχε ιστορικό καρδιακής αρρυθμίας. Ηταν μόλις 29 ετών…

 

Η ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΜΕ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗ ΤΟΝ ΜΑΚΡΕΪ